Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Könnyen ráfázhat, ha külföldi munkát keres

MTI, 2011. február 10. - csütörtök 13:21
Címkék: munka, külföld, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Külföldi állásokat keresve néhány fő szabályt be kell tartani, egy kozármislenyi fiatalembert szélhámos vert át.


"Óránként tizenöt eurót fizető munkát ígértek Írországban, könnyűszerkezetes házakat kellett volna építeni, azt is előnyként tüntették fel, ha valakinek targoncakezelői végzettsége van, nekem pedig van olyan" - panaszkodik Kapitány Attila.

A 24 éves kozármislenyi fiatalembert egy szélhámos verte át, aki egy hirdetőújság internetes oldalán keresett embereket írországi munkára. A szükséges végzettséget igazoló papírok elküldése mellett feltétel volt 50 euró befizetése is. A festő végzettséggel rendelkező, de az utóbbi hónapokban már Pécsett, egy nagyáruházban raktárosként dolgozó fiatalember egyik volt kollégája is pórul járt, ő azonban a pénznél és némi bosszúságnál többet nem veszített. Attila azonban munkáját is feladta, ő ezt sajnálja leginkább.

Úgy tudja, országosan mintegy nyolcvan, Baranyában mintegy nyolc-tíz ember lehet a csalás károsultja. Többen, köztük ő is, feljelentést tettek.

Kapitány Attila dolgozott festőként, de csak kisebb vállalkozásoknál, ott viszont csak alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatták, ebből a helyzetből szeretett volna kikerülni, ezért váltott. Korábban próbálkozott más külföldi munkával is, de ott is pórul járt. Németországban gipszkartonoztak, ám a harmadik hónaptól már nem kapták meg az ígért fizetést.

Csötönyi Norbert pécsi vállalkozó, egy külföldi munkákra specializálódott cég vezetője leszögezte: nincs külföldi munka nyelvtudás nélkül, ahol mást ígérnek, onnan menekülni kell. A másik, hogy munkaközvetítésért nem kérhetnek pénzt a cégek, sem előre, sem utólag, kiegészítő szolgáltatásokért - például nyelvtanfolyamért - igen, de azt kötelezővé nem tehetik. És a munkát ígérő cégnek rendelkeznie kell magán-munkaközvetítői tevékenységre vonatkozó vállalkozói számmal, amit fel kell tüntetni a szóróanyagain, internetes honlapján, és ennek a foglalkoztatási szolgálatnál is utána lehet nézni.

Rendkívül sok múlhat az alapos előkészületeken

Kerner Barbara, a Baranya Megyei Európai Információs Pont vezetője azt javasolja, hogy idegennyelv-tudás és megfelelő előkészületek nélkül ne vágjon neki senki az ismeretlennek. "Minden körülményt alaposan mérlegeljünk! Azt, hová szeretnénk menni, hogy egyedül vagy a családdal költözünk-e, hogy milyen munkavállalási szabályok vannak a kiszemelt országban. Szerezzünk be minden szükséges dokumentumot, legyen szállásunk, hazaútra s egy bő hónapnyi megélhetésre elegendő pénzünk."

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza