Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Anyagfelismerő sugárral válogatják a szemetet

2011. február 02. - szerda 15:01
Címkék: hulladék,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Közel hárommilliárd forintos beruházással Európa egyik legkorszerűbb hulladékválogatójává fejlesztik a nemrég átadott somi nagytérségi lerakót.


Az Új Magyarország Fejlesztési Tervből finanszírozott projekt támogatási szerződését a napokban írta alá az illetékesekkel Balázs Árpád siófoki polgármester, a dél-balatoni és Sió-völgyi hulladékgazdálkodási konzorcium elnöke. A mechanikai és biológiai hulladékválogató rendszer kivitelezése jövő márciusban indulhat és 2013 első negyedévében fejeződhet be. A költségek hetven százalékát uniós forrásból finanszírozza a konzorcium, az önrész rendelkezésre áll a korábban elnyert uniós támogatások használati díjából, amelyet a szolgáltató fizet az érintett önkormányzatoknak.

Szabó Zoltán, a somi lerakót üzemeltető AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a kézi erő nélküli válogató a szelektíven kívüli vegyes hulladékból válogatja ki az újrahasznosítható elemeket. Jelenleg hatvanezer tonna hulladékot raknak le évente, s csak öt-hatezer tonna az újrahasznosítható szemét mennyisége.

"Van tehát még miből tovább válogatni" - így Szabó. "Nagyon rossz arány európai szinten a tíz százalék, de ha az említett berendezéssel tovább lehet válogatni ami újrahasznosítható, elérhető lesz a negyven százalékos arány. Ez a szerkezet anyagfelismerő sugarakkal válogat, felismeri a hulladék összetételét, azt például, hogy melyik a PET palack, melyik a PVC. Ilyenből ma Európában is csak négy működik; végre tehát nem kullogunk Európa után, hanem valamiben az élmezőnyhöz tartozhatunk.

Balázs Árpád konzorciumi elnök azt hangsúlyozta: fontos, hogy a somi lerakó fejlesztésével felzárkózunk Nyugat- Európához. A rendszer mára önfenntartóvá vált, a modernizálás nem követel újabb anyagi áldozatot a lakosságtól. Az elnyert pályázat lehetővé teszi azt is, hogy a hulladékkezelő telep élettartama húszról akár ötven évre növekedjen.

Forrás: sonline

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza