Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jógazda: a legtöbb betétes ma megkapja a kártalanítást

MTI, 2011. január 27. - csütörtök 11:31
Címkék: PSZÁF, pénztár,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár legtöbb biztosított betétese legkésőbb csütörtökön megkapja a kártalanítást olyan módon, ahogyan kérte - mondta Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője. Az, hogy az egyéb követeléseket milyen mértékben lehet kielégíteni, a 2010-es beszámoló elkészülte után derül ki. Binder István, a PSZÁF szóvivője szerint a felügyelet által korábban megvizsgált szűkített portfólió fél év alatt sokat romlott.


A Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár tevékenységi engedélyét tőkeproblémák miatt január elején visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és kezdeményezte a takarék felszámolását.

A biztosított betétek tulajdonosainak nincs miért aggódniuk, őket személyenként legfeljebb százezer eurónak megfelelő forint összegig - 27.885.000 forintig - az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja, a pénzt postai úton, átutalással, illetve betétbiztosítási kártyán juttatták el az ügyfeleknek.

magyarhirlap

Az OBA kártalanítási kötelezettsége a takarékpénztár 9,8 milliárd forintos betétállományából (a zárolt betéteket és a kamatköveteléseket is beleértve) 8,5 milliárd forintra terjed ki, összesen 5.457 betétes jogosult kártalanításra.

Az állami garanciás betéteket (186 darab, összesen 43,5 millió forint) is az OBA fizeti majd ki ügynökként, már folyamatban van a szerződés megkötése az állammal - mondta Tóth István.

Az OBA kártalanítási értékhatárát 19, összesen háromszázötvenmillió forint összegű betét haladja meg, a betétbiztosítás alól kizárt betétek összege pedig háromszázhatvannégymillió forint, ezen belül tizenhárom települési önkormányzat összesen ötvenkilencmillió forintot, három hitelintézet kétszázötvenkétmillió forintot "bukott" el. Vannak továbbá olyan betétek is, amelyeknek a jogállását még egyedileg meg kell vizsgálni.

A nem biztosított betéteket, a részjegyeket és egyéb követeléseket (például a közműcégekét) a felszámolási eljárásban értékesített eszközök ellenértékéből lehet majd kielégíteni. A Fővárosi Bíróság már előzetes végzést hozott a felszámolásról, akár már február második felében várható a felszámoló kijelölése, aki a törvény szerint a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lehet.

Azt, hogy a Jógazda vagyona mire elég, akkor lehet látni, ha már elkészült a takarék 2010-es beszámolója. A takarékszövetkezet közgyűlése január 28-án lesz, a tulajdonosi fórumon a PSZÁF által előírt napirendi pont szerint új könyvvizsgálót kell választani, ő fogja értékelni az eszközöket (a hiteleket, az ingatlanportfóliót és egyéb elemeket) a 2010-es beszámoló keretében.

Binder István, a PSZÁF szóvivője az MTI-nek elmondta: a felügyeleti biztos ismét áttekintette azt a szűkített portfóliót, amelyet a PSZÁF 2010. június 30-i fordulónappal már vizsgált, és az akkori állapothoz képest "több száz millió forinttal rosszabb a helyzet".

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza