Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ombudsmani kifogás a szemétdíjak megállapításáról

MTI, 2011. január 26. - szerda 16:41
Címkék: szemét, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szabó Máté ombudsman szerint kiszámíthatatlan és aránytalan a hulladékszállítás díjának megállapítása, több településen pedig nem szabályozzák helyi rendeletben a díjfizetés szüneteltetését.


Az Országgyűlési Biztos Hivatala közleményében hangsúlyozza: az egyik szolgáltató negyven községben annak ellenére sem ad a lakosoknak 120 literesnél kisebb kukásedényt, hogy egy három évvel ezelőtti ombudsmani megállapítás kimondja: ez a gyakorlat nem teszi lehetővé az arányos díjfizetést.

Szabó Máté hivatala emlékeztet továbbá az Alkotmánybíróság egy határozatára is, amelynek értelmében a hulladékdíj akkor felel meg a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága követelményének, ha igazodik, vagy legalább közelít az elszállított szemét mennyiségéhez. Az állampolgári jogok biztosa szerint az igényt meghaladó méretű kukásedény kötelező használata ráadásul nem ösztönzi a lakosokat a hulladék szétválogatására, a szemét mennyiségének csökkentésére - fűzik hozzá.

Kiemelik: a hivatalnál kifogásolták azt a szabályt is, amely alapján akkor is meg kell fizetni a szemétszállítás díját, ha az ingatlan nem termel hulladékot. Többen azt sérelmezték, hogy bár nem egész évben használják a tulajdonukban álló üdülőt, vagy lakóingatlant, ezt a helyi önkormányzat nem veszi figyelembe, és teljes évre szóló díjat fizettet velük.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kormányrendelet alapján az üdülőingatlanok, illetve időlegesen használt ingatlanok esetében hónapokban vagy negyedévekben meghatározott úgynevezett "használati szezon" szerint kell megállapítani a közszolgáltatási díjat - fejtik ki a közleményben.

Szabó Máté hivatala szerint van, ahol így állapítják meg a szemétszállítás díját, de sok önkormányzat nem szabályozza ezt a lehetőséget, mivel a hulladékszállítási rendeletben nem kötelesek meghatározni a mentességek körét. Az ombudsman szerint azonban a szabályozás ezen hiányossága sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét.

A hivatal közleménye szerint sokan arra is felhívták a figyelmet, hogy a hulladékkezelést végző közszolgáltató cég az elmaradt díj beszedését, a tartozás behajtását egy követeléskezelő magánvállalkozásnak adta át. Hozzáteszik: a törvények alapján a díjhátralék és annak késedelmi kamata, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek, a behajtást pedig csakis az önkormányzat jegyzője kezdeményezheti.

Szabó Máté szerint ebben az esetben az állampolgárt megilleti a jogorvoslat lehetősége is, ám a behajtás magáncégre bízásával a jogállamiság és a jogbiztonság mellett sérül a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jog is - fűzi hozzá a hivatal.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2013. november 17. - vasárnap 17:36

Számlázhatna úgy is, akkor sem lenne kevesebb.Akkor úgy működne,hogy lenne egy alapdíj - mert a kocsinak akkor is végig kell mennie az utcákon - és lenne egy szállítási díj.A szemét - ellentétben a többi szolgáltatással - azért kötelező,mert ha ott marad akkor jönnek a patkányok, majd a fertőzés és a betegségek. Nem vagyok érdekelt a szemétszállításban -még mielőtt bárki ezt gondolná - de szerintem így van a legjobban kitalálva a rendszer. Csak arra kell figyelni,hogy ne kérjenek többet a szállításért annál ami jogos . Erre lenne -többek között- az Önkormányzat ,akiket Önök választanak,és akik Önök helyett megállapodnak a cégekkel.Nem tudom Önöknél mennyi a díj, nálunk cirka 10.000Ft/3 hónap.Ez cirka 3.300Ft/hó és mivel hetente viszik el ez kb.:850 Ft alkalmanként. Ezért eljönnek a házamhoz,felrakják,elviszik és eltüntetik, ami lehet hogy egy drága rendszerrel történő elégetés vagy egy szemétlerakó aminek meg majd a környezetvédelme drága/befedés,földel terítés,szigetelés+ valakinek a telke/

Szelezsán Péter, 2013. november 17. - vasárnap 14:59

Miért nem ürítésenként számláz a szolgáltató, mert jóval kevesebb hasznot kaszírozna ?? Azokban az országokban ahol valamit is számítanak állampolgárok jogai, ott ezt a módszert alkalmazzák ! Miben különbözik a szemétszállítás mint szolgáltatás a többi közüzemi szolgáltatástól ??

Alsóörsi Üdülőtulaj, 2011. augusztus 02. - kedd 00:14

Nemrég kaptunk értesítést az Alsörsön szemétszállítást végző cégtől, hogy a 2011. 07. 11.-től 08. 22-ig tartó időszakban az eddigi heti egy helyett kétszer viszik el a hulladékot. Milyen jó! Csakhogy... a BalKom tájékoztat néhány "Fontos tudnivaló"-ról is. Idézem: "2011.évben a 120 literes hulladékgyűjtő edényzet ürítés Bruttó díja: 441,- Ft/ürítés". Ezt közlik egy 2011.06.16 keltű számla mellékletében (aminek nincs kelte). Nomármost, ez évig heti egyszer szállították el a hulladékot. A díjat pedig nem ürítésenként, hanem havi időszakra rótták ki. Idén tehát a fenti önkényesen meghatározott rövid időszakra kiállított számla összege 5736,- pengő magyar forint. Most nézzük a mi ingatlanunkra vonatkozó realitást! Évente 2 - 3 zsák hulladékot szállíttatunk el a családi használatú üdülő elől. A szerves hulladékot komposztáljuk, a műanyagot szelektíven, hulladékszigetre visszük. E három zsák hulladék elszállításáért fizetünk mintegy 14000,- Ft-ot + a zsákokat is meg kell vásárolni. És még jó, hogy elfogadják a zsákos kihelyezést! Mert nem igazán életszerű, hogy október végén kirakok egy kukát az üdülő elé, majd márciusban beviszem... Összehasonlításul: A budapesti agglomerációban levő állandó lakhelyemen heti egyszer szállítják el a szemetet, és ez - itt is szelektív gyűjtés és komposztálás mellett - állandó életvitelű családoknál teljesen elegendő. Kérdéseim: 1. Mi ez, ha nem a monopolhelyzettel és erőfölénnyel való visszaélés? 2. Mit tehetnek a kiszolgáltatott "Tisztelt Ügyfelek"? 3. Mi lett az eredménye Szabó Máté ombudsman jan. 26-i kifogásának? 4. Ki válaszol minderre? 5. Tisztelt Matus László! Én nem az út szélére szemetelek. Ne általánosítson! A hétvégi ház tulajdonosok nevében kérem. 6. Tisztelt Matus László! Lenne szíves nevesíteni, hogy kb. mekkora a költsége egy kukásautó egyszeri végighaladásának egy ingatlan kb 20 m szélességén? (Lehet, hogy szemben is van egy, akkor feleződik.)

Balás Lóránt, 2011. február 21. - hétfő 22:32

Ugyanez történik velünk is. Somogy Megyében Pusztaszemesen van parasztházunk amit időlegesen használunk. A a szemétgyüjtő vállalat AVE Zöldfok nem hajlandó tudomásul venni az érvényes korm. rendeletet 64/2008 amely előírja a hónapokban megállapitandó szemétszállítás mértékét. Azt válaszolták kérdésemre, hogy a ghelyi önkormányzatnak joga van a kormányrendeletet felülbírálni !!. Hát van ilyen.

Matus László, 2011. január 28. - péntek 18:36

Biztosan van megoldás,de a költségeket valakinek a végén állnia kell és a szemetet el kell szállítani.Persze haza is vihetné a hétvégi ház tulajdonos,de mint az út szélein látszik nem teszi.

Sobri József, 2011. január 28. - péntek 16:03

Lenne akkor egy rendelkezésre állási alapdíj, ami töredéke lenne a most fizetendő díjnak. Ebből a pénzből lehetne tankolni a kukásautót. Lehetne pl. csomagokat vásárolni, mondjuk tizenkét alkalmat kifizetsz előre (azaz havi egy szállítást), s kapsz valami kedvezményt.

Matus László, 2011. január 28. - péntek 13:04

bizonyára jó megoldás lenne,de a kukásautónak akkor is végig kell mennie a területen,ha senki nem rak ki kukát.Ennek költsége van.A mostani díjak úgy vannak kitalálva,hogy ez így kifizetődik,a konténernél a szállítás akkor van ha tele van,tehát kifizetődik.A vagy van szemét,vagy nincs-nél a díj /gyanítom/ legalább 4-6 szoros lenne.

Sobri József, 2011. január 28. - péntek 11:43

A gond nem itt kezdődik, hanem hogy mindent kidobunk. A háztartási hulladék zöme komposztálható, akár a hétvégi házban is. Aztán ott vannak azok a dolgok, amiket el lehet tüzelni (nem, nem a műanyagra gondolok :) Hétvégi házak szemétszállítási gondjaira remek módszer lenne a vonalkódos kuka, - valahol olvastam is, talán pont itt a fogyasztok-on: Kirakod a kukát, jön a kukásautó, ürítés közben leolvassa a kódot, s te csak annyi díjat fizetsz, ahányszor elvitték a kukádat. (igen, egyből lehet gondolkodni azon, hogy kicserélem a szomszédéval a kódot, de ez már a mentalitásunkról szól)

Matus László, 2011. január 28. - péntek 11:22

Elképzelni sem tudom,hogy a " használati szezont " hogy állapítanák meg??? Ha télre nem fizet akkor tilos kimenni a hétvégi házba?? Esetleg le is kell adni a ház kulcsát az önkormányzatnál?? Tisztelet a kivételnek,de Pomáz körül azt látom,hogy vasárnap délutánra-estére zacskószámra áll a szemét az út szélén és utánfutó számra a megbúvó földutak mentén.Ha nem is annyit mint az állandó lakók,de igen is fizessenek a hétvégi házak tulajdonosai is, vagy legyen szemétkonténer /akár zárható formában/ aminek a szállítását állják és amit akár havonta el lehet vitetni.

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza