Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ásványvíz kontra RO víz

2011. január 20. - csütörtök 13:31
Címkék: ásványvíz, piac, RO
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közzétette legfrissebb adatait, amelyből kiderül: Magyarországon 2010-ben - az előző évi száztíz literhez képest alig változott, azaz - 109 liter volt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás.


A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében fellép azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése érdekében téves információkat terjesztenek, így keltve rossz hírét a kiváló hazai ásványvizeknek. Ezek a cégek üzletüket arra az elméletre alapozzák, miszerint kizárólag a "desztillált" vagy a fordított ozmózis (RO) elvén kezelt víz egészséges.

Állításuk igazolására a készülékforgalmazó ügynökök gyakran félrevezető kísérleteket mutatnak be leendő vevőiknek, hogy azt bizonyítsák: az ásványvizek "szennyeződéseket" tartalmaznak. Ilyenkor valójában az történik, hogy a vízből elektrolízissel kiválasztják a benne oldott ásványi anyagokat, amelyek a természetellenes manipuláció hatására sötét, barnás üledékként jelennek meg a folyadékban. Ugyanezt a kísérletet a tisztított vízen elvégezve természetesen nem csapódik ki semmi, hiszen abban már semmiféle ásványi anyag és nyomelem nem található. Ezzel a víztisztítót forgalmazók azt a valótlan következtetést sugalmazzák, hogy míg a tisztított víz tökéletesen tiszta, az ásványvizek szennyezettek.

-

A valóság ezzel szemben az, hogy az ásványvizek eredendően tiszták, a bennük jelen lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítjuk, úgy járunk, mintha kivonnánk a narancsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket. Az ásványvizeket ilyen módon tisztítani ezért felesleges és az egészségre egyenesen káros.

Közismert, hogy a desztillált vagy RO víz huzamosabb ideig történő fogyasztása esetén az esszenciális nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Míg ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk rövid idő alatt, a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, idegrendszeri zavarok, súlyosabb esetben akár kóma is kialakulhat. A víztisztító készülékkel kezelt vizek gyakran baktériummal fertőzöttek, mivel a készülékek körültekintő karbantartásához szükséges ismeretekkel a legtöbb vevő nem rendelkezik. Az OKI (Országos Környezetegészségügyi Intézet) 2009-ben végzett vizsgálata is igazolta, hogy nyolc - különböző típusú víztisztító berendezéssel kezelt - vízmintából hétben a baktériumok száma meghaladta az egészségügyi határértéket.

mti

Bár forgalmazói manapság minden háztartásba ajánlják, a víztisztító készülékeket eredetileg egészen más célokra fejlesztették ki: háborús területeken, ahol csak szennyezett víz volt elérhető, ezekkel az eszközökkel ihatóvá tudták tenni a vizet a katonák számára. Napjainkban elsősorban a fúrt kutas, vidéki környezetben tehetnek jó szolgálatot, ahol valóban szükséges lehet a gyakorta szennyezett víz tisztítása.

A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy manipulációtól mentesek. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött.

2010-ben hazánkban a palackos kiszerelésű ásványvízből 1 087 millió liter, a ballonos kiszerelésűből huszonkétmillió liter fogyott. Az ásványvíz fajták megoszlása szénsav-tartalom szerint a következőképpen alakult: szénsavas ásványvíz ötvenhét százalék, enyhén szénsavas ásványvíz hat százalék, szénsavmentes ásványvíz harminchét százalék.

A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek kilencvenhárom százaléka ásványvíz, közel hat százaléka forrásvíz, 0,1 százaléka gyógyvíz, és közel egy százalék az ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital aránya.

A víztisztításra "szakosodott" cégek motivációs hátterében legtöbbször üzleti érdekek dominálnak: egy-egy általuk kínált berendezés több százezer forintba is kerülhet, a vízből kivont, az élő szervezet számára szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tűntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak és megtévesztik a fogyasztókat.

Az Ásványvíz Szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy eljárást ezen cégek ellen minden esetben az érintett cég indíthat! Nyugat-Európában a fenti elven működő víztisztítók már kiszorultak a piacról, a hazai terjesztőkkel ellentétben ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek csapra szerelhetők, és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) szűrik ki a csapvízből.

Forrás: Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Tibor, 2016. május 29. - vasárnap 10:28

Az ásványvíz Szövetségnek és üzleti érdeke lejáratni az RO vízszűrüket. A szervetlen ásványi anyagok nehezen vagy egyáltalán nem szívódnak fel. Eredeti filmtec membránnal ami 3 évig tökéletes, fél évente 3db előszűrő cserével, 15-20Ft/l-re jön ki mindennel együtt. A közvetlen környezetemben 4 különböző család használ ilyet problémamentesen kb. 8 éve. De ha valaki parázna az ásványi anyagok miatt van visszasózó, lúgosító patron amit tud a rendszerhez csatlakoztatni. A végeredmény kristálytiszta lágy víz 1/5 áron.

Levente, 2015. június 02. - kedd 12:27

Én egy előadást hallottam, ahol az egészségfejlesztő alapjában RO vizet ivott, de mindig keverte különféle ásványvízekkel. Szerintem ez lehet arany közép út. Én alternatívaként energetizálom a vízünket, mindegy, hogy csapi, ásvány, vagy tiszított: http://www.joegeszseget.hu/nature-s-design-mythos-pohar-0.25-literes-szines_-6220 http://www.joegeszseget.hu/nature-s-design

Zsolt, 2015. június 01. - hétfő 21:15

A probléma az, hogy egyvalamiről nem beszélnek. Mégpedig az, hogy az ásványvizekben levő ásványi anyagok szervetlen anyagok, vagyis az emberi szervezet számára hasznosíthatatlan. Vagyis mondhatnánk, hogy csak vízkőként kerül a szervezetbe ami túlterheli a vesét. Az ásványi anyagokat a szervezet csak szerves formában tudja feldolgozni amit a növényi táplálékokból lehet felvenni. Szóval az ásványvizek tisztaságát senki sem vitatja, de a bennük levő szervetlen anyagok kifejezetten káros az ember számára.

Imre, 2011. június 06. - hétfő 11:14

Szerintem meg fölösleges ezen vitázni, megoszlanak a vélemények és ezzel nincs is semmi furcsa. A lényeg ettől függetlenül, hogy egyre többen ismerik fel és adnak bizalmat a házi víztisztító berendezéseknek. Valahol érthető a dolog ,met ha veszel egy víztisztítót tájékozódás után és te magad tartod karban és cseréled a szűrőbet, ami nem egy nagy wasistdas, akkor azért tudod hogy milyen vizet iszol. Az igények meg úgyis a víztisztítás tekintetében is eltérőek. Van aki ozmózis víztisztítót választ www.agriaaqua.hu van aki egyszerűbb aktív szeneset vagy vm hasonlót www.agriaaqua.hu/Aquaphor-viztisztito.html És persze az is fontos ha már választ az ember, hogy hány fő van a családban, mert monjuk egy vízszűrő kancsóval olcsón meg lehet úszni kezdetnek de a szűrőbetét csere végett, amit havonta kell megejteni nála elég drágs mulattság lehet.

Károly, 2011. június 02. - csütörtök 11:00

Én azért vitatkoznék azzal az ihatósággal de az biztos, hogy nem én vagyok az egyetlen aki nem iszik csapvizet

Endre, 2011. január 20. - csütörtök 16:28

Azért arról a nem elhanyagolható tényről se felejtkezzünk meg, hogy a magyarországi csapvíz teljes mértékben iható, így felesleges, környezetileg pedig káros az ásványvíz fogyasztás.

Kommentek

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. január 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

olivia scarlett, 2019. január 21.

Helló barátaim, én vagyok Juliet moore név szerint, és igazán szeretném tájékoztatni a vil...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés