Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Legendák a gáz fűtőértékéről

-, 2011. január 19. - szerda 11:01
Címkék: gáz, fűtőérték
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A gázszolgáltatók turpisságairól szóló városi legendák és összeesküvés-elméletek többsége örökzöldnek számít. Az emberek tizenöt éve is megesküdtek rá, hogy hígítják a gázt, s ma is ez a leggyakoribb panasz.


Egy-egy téli szezonban a vezetékes gáz minőségével kapcsolatban tíz-húsz panaszt kap a Magyar Energia Hivatal. Az energiaszolgáltatók felett állami felügyeletet gyakorló szervezet ezt nem tartja számottevőnek. Az is igaz, hogy ennél jóval többen vannak, akik otthon dohognak, háborognak.

Télen különösen érzékenyek a gázfogyasztók, több mindenből hígításra következtetnek. És minél több a jel, annál erősebb a gyanú. Az energiahivatalt a fennállása óta sokféle panasszal megkeresték már. A legmeghökkentőbb az volt, amikor valaki azt ajánlotta a figyelmükbe, hogy levegőt kevertek a gázhoz.

mti

"Ez elképzelhetetlen, hiszen a gáz a levegővel robbanó keveréket alkot. Amit bele lehetne keverni, az az inert anyag (például nitrogén), ami viszont drágább, mint a gáz. Ráadásul a belekeverés is nehéz és költséges lenne, mert a gáz nyomás alatt ér el a fogyasztási helyig, tehát belejuttatni csak nagyobb nyomáson lehetne bármit is" - mondta el Vigassy Csaba, az energiahivatal elnöki titkárságának vezetője.

A gázhígításra utaló legnépszerűbb gyanúokok közé tartozik a láng elszíneződése. Az ugyanis eredendően kék és ha sárgára, esetleg vörösre vált, ez a legenda szerint annak a jele, hogy nem tiszta gázt kap a fogyasztó.

A szóvivő előrebocsátotta, a gázláng színe az égés tökéletességétől függ. Alapesetben kék, ám ha a levegőben lévő valamilyen szennyeződés, például a nem tisztított készülékből por kerül az égőfejhez, az égés minősége megváltozik. A lakosság ugyanígy árulkodó jelnek tartja, hogy lassabban forr fel a húsleves, vagy a teavíz. A prózai ok, hogy télen hidegebb víz folyik a csapból, ami lassabban melegszik fel a kívánt hőmérsékletre, de egységnyi hőmérséklet-emelkedéshez ugyanannyi hőenergia kell.

Egy másik feltételezés, hogy vízgőzt engednek a vezetékbe, azt látjuk távozni a kéményekből. Pedig ha a vízgőzt gázhalmazállapotban próbálnák tartani a vezetékben, ahhoz annyi energia kellene, amelynek ára jóval meghaladná az így megspórolt földgáz értékét. Még ha képesek is lennének megvalósítani, nem térülne meg a befektetés, hiszen ekkor a vízgőzzel (is) teli gázcső fűtene a konvektor és radiátorcsövek helyett, a fűtésszámlák pedig rögvest nullára csökkennének.

" A gázipari társaságok komoly feladata, hogy vízpáramentes állapotban tartsák a rendszert. Ellenkező esetben "jégdugók" alakulnának ki, amelyek akár el is tömíthetnék, szétrobbanthatnák a vezetéket" - mondta Vigassy Csaba.

Megtudtuk, a Földgázszállító Zrt. az ország száznál több helyén lévő ellenőrzési pontokon hét percenként automatikusan méri a gáz összetételét, s abból napi és havi átlagot számol. Ez utóbbi alapján kapják az adatot a szolgáltatók a gáz fűtőértékéről. A szabvány szerint egyébként a földgáz fűtőértéke - 15 Celsius-fokon mérve - 29 és 36 MJ/m3 között mozog az országban.

A gáz összetétele tehát bizonyos határok közt változhat, de az biztos, hogy mindig azt a minőséget veszik alapul a számlázáskor, amit az adott helyen szolgáltatnak.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

K. Béla, 2012. december 16. - vasárnap 11:16

földgáz és levegő keverék... wikipédia: A földgáz robbanóképes elegyet alkot, ha a levegővel 5 és 15% közötti arányban elegyedik! Függően a gáz összetételétől, a nyomástól és az alsó robbanáshatártól a földgáz legalacsonyabb gyulladási hőmérséklete 595 - 645 °C.

Hanyi István, 2012. június 15. - péntek 16:34

Számomra a gáz fűtőértékének elszámolási módja a mai (durva pénz) viszonyok között teljesen elfogadhatatlan!Miért? Mivel a gáz fútőértéke és térfogata teljesen forditottan arányos ugyanazon hőérték leadása esetén!!! Ebből számunkra csak a térfogat (köbméter) látható a mérőórán!!!!! A fűtőérték pedig TELJESEN ELLENŐRIZHETETLEN A FOGYASZTÓ SZÁMÁRA!!!(számunkra!!) Kérem ,hogy a Gázszolgáltatók olyan (kalibrált és hitelesitett) mérőórákat szereljenek fel a fogyasztóknál, amely közvetlenül és ellenőrizhetően az elfogysztott gáz fűtőértékét mutatja! Ugyanúgy mint a villanyóra! Szerintem az nem igaz, hogy egy ilyen mérőeszköz túl trága lenne! Üdvözlettel:Hanyi István

Nemfogsz Belolem Meggazdagodni, 2012. május 18. - péntek 15:52

Igyekszem hu maradni a nevemhez igy iden telen osszehuztuk magunkat es mas lehetoseg utan is neztunk, csak hogy ne a mi penzunkbol elegitsek ki, a minden keruletben hatalmas teruleteken elfekvo gazmuvek "palotak" nyujtotta konforterzetuket. Nem is maradt szo nelkul, nehogy csak huszon-tizenezreket tudjanak tolunk bekaszalni, villamlatogatast tett egy gazoras ceg ellenorzes celjabol, vajon miert nem folyik be tolunk tetemesebb osszeg havonta. Persze nem talaltak az oran sem a mukodeseben hibat, nem is ertik hogy lehet ez. Remelem ujra ellatogatnak telen is, es a gazoran kivul a homerorol is keszitenek felvetelt ami a nemhasznalt szobaban 3 fokot, a hasznaltban 16-ot mutatott. Szegyen! De nem az enyem, hanem az ovek! Megalazo helyzetbe hoznak a gyerekeimmel egyutt es meg ok ketelkednek, miert nem fogy nalunk a gaz?

Előre vedd meg a PB-t és nyogtud van. , 2012. május 18. - péntek 15:14

7 éve PB-zünk .Az idén veszünk kettő Goliát palackot legalább 6 hónapra elég lesz , otthon főzés ugyan abban az edényben jóval előbb készen van sütésről nem is beszélve , mint földgázas lángon ugyan akkora rózsán főzve edény szintén ugyan az. Jah és PB gáznál nincs késedelmes fizetés , ha bezárod a lakást és kettő vagy három hónap múlva nézel haza nincs tele lúzercsekkel a postaládád,már lúzeradóval növeleve, lúzer késedelmes pótlékkal növelve másik hogy még a Justis ArticiusMegbaxust is rádküldik , meg készenléti díj évi 16000 ft , nah meg leolvassuk engedjen be mert ez+az lesz ésatöbbi, rendőrthívunk , nah meg blomba ki rágta meg , így úgy illegális vételezés, 600000 ft büntipereskedés Ennek vége.Nem adjuk meg a lehetőséget majmoknak ! Bruttó GÁZ VAN a palackban , és pont.

Nemfogsz Belolem Meggazdagodni, 2012. május 18. - péntek 12:22

Mivel magyarazzak, hogy teli idoszakban ugyan az a sutemeny tiz perccel tovabb sul mint nyaron. A suton beluli homersekletet a kinti szoba homerseklet ugyebar nem befolyasolja?Minek lehet ez a kovetkezmenye ha nem a higitott vagy rosszabb minosegu gaznak??! A vizmelegito is erdekes, mindig telen lesz "beteg" iden haromszor is meg kellett tisztitani a koromtol, pedig nyaron is ugyan annyit es ugy hasznaljuk akkor jol mukodik! Engem nem tudtak meggyozni,valamiben biztosan van turpissag.A szamlan telen -nyaron ugyan az a futoertek szerepel, marpedig a teli gaz minosege joval rosszabb a nyarinal.

Kovács Sándor , 2012. február 06. - hétfő 12:23

PR írja február 07.-hétfő 10:45 én igazolóm hogy neki igaza van.Jöjenek Miskolcra és nézzék meg nálam a fütő értéket a oxigénes vagy nem tudom mit kevernek bele.De szégyen,máskor 20 perc kell csak hogy fel forjon 5liter víz most 35 percet kel várni közte 15perc, nem is hideg csapi vizet tettem oda ki promáltam.a csapi 42 percnél kezdet forrni.Tehát 7 perc alatt menyi gáz el fogy, tehát mindent a hidegre fognak.Nem beszélek a konvektór fogyasztásról mert az ég mint mi csak nem fűt.Jó lenne ha lakosságnál mérnék csak szúrás proba képen. Náluk bejelentei ilyet nem szabad még reklamálni sem. Hallotam hogy valaki reklamált náluk és gáz óra cserénél meg szívatták.És a nagy gáz fogyasztók mint a sütő ipar kap kedvezményt mert a kemencével bizonyitják, ott is dolgoztam és tudom.Hogy egy aktus idő alatt mennyi gáz fogy és hogy nyers volt a kenyér.Erre kérték a vizsgálatott ami pozitiv lett.Ée nekünk ugyan az a vezetéken jőn.Maradok tisztelettel egy nyugdíjas még fizetö polgár.

PR, 2011. február 07. - hétfő 10:45

Elfogadom azt hogy rendszeresen mérik a gáz fűtőértékét, elfogadom hogy a feltüntetett érték megfelel a valóságnak ott ahol mérik, DE az én legnagyobb problémám, hogy nem ott mérik ahol fogyasztok hanem valahol egy számomra misztikus helyen. Ebbe kis túlzással az is belefér, hogy egy tartálynyi nagyon jó minőségű gázra rakják a mérőt, mi meg fizetünk azért a rossz minőségűért ami a csőből jön. Ezt az is megerősíti számomra, hogy anno mikor az orosz gáz megszűnt az ismert okok miatt, és mindenütt gond volt, akkor az én számlám tökéletes minőségű gázról tanúskodott, pedig a kazánt naponta többször kellett újraindítani, mert elaludt az őrláng! És mielőtt bárki azt gondolná, hogy a kazán a rossz vagy elavult, elárulom hogy ez az igazi minőségi termék, mert mindenféle beavatkozás nélkül képes volt megjavítani magát (amint megszűnt a gázszállítás problémája, bár ez biztosan csak a véletlen műve, és én képzelgek)!!!! Számomra csak az lenne elfogadható, ha a fogyasztási helyen mérnék, mert így esélyem sincs reklamálni, mert nem tudok semmit sem bizonyítani!!! Még egy érdekesség! Csak a gáz és villany szolgáltatóknak megengedett, hogy 15 ÉVENTE kell felülvizsgálniuk és hitelesíteni a mérőket!!!! Mindenki másnak az elszámolásra használt mérőberendezéseket évente kell hitelesíttetnie!!!! Egy apró adalék még a gázszolgáltatók ellen, míg a villanyt tudom ellenőrizni (beépíttetek egy OMH hitelesített almérőt és máris tudom ellenőrizni a szolgáltató mérőjét, bár természetesen ezt a szolgáltató nem fogadja el), de a gáznál mit tehet az ember???

vesztes ügyfél, 2011. január 21. - péntek 14:12

Teljesen mindegy,hogy melyik a szolgáltató! Az E.ON is ezt teszi akár a gázzal,akár a villannyal.Aztán még érdekes módon bebizonyítják trükkökkel,hogy csakis nekik van igazuk ! Sajnos ez van !

Mecseki, 2011. január 21. - péntek 10:43

Előrebocsátom: a műszaki paraméterekhez nem értek. DE:egyetértek az előttem szólóval.Nálunk a hétvégi ház működik gázzal.2009.nov.-decemberben napi több órán át ment a fűtés a belső munkálatok miatt. Idén csak a temperáló fűtés ment - hébe-hóba.Decemberben kaptunk az EMFESZ-től egy számlát, miszerint túlfizetésünk van. Rá egy hétre egy újabbat, hogy fizessünk X ezer forintot. Most egy újabbat egy számunkra meglepően magas összegről - magasabb, mint amikor ment a rendes fűtés. Talán az EMFESZ így akarja némileg pótolni a hiányzó millióit?

Matus László, 2011. január 20. - csütörtök 17:05

Először is ez egy jó kampányfogás a gázszolgáltatóknak. Aztán a tények: Addig már eljutottunk /ha jól emlékszem tavaly év elején/,hogy annyit bevallottak,hogy a magyar kutakból származó gáz gyengébb és hogy keverik a jobb minőséggel.Az is kicsúszott egy illetékes száján,hogy " mi is ezt a szart vesszük át" .Érdekesnek találom azt is,hogy a minőség mindig jobb mint az előírás, még sosem láttam olyan számlát ami nem pluszt számolt ezért.Igen érdekes az is,hogy tavaly ilyenkor amikor két hétig a mínuszokban még orkán erejű szél is volt jó 30%-al kevesebb volt a számlám mint most.Szerintem nyilvánvaló az összejátszás és az is,hogy a jó zsíros üzlet miatt ez sosem fog kiderülni.


1 2

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza