Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebb a hamis bankó

MTI, 2011. január 19. - szerda 09:01
Címkék: pénz, hamisítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megfordult a forintbankjegy-hamisítványok számának tavaly év elején kezdődött emelkedése 2010 negyedik negyedévében, és jelentős mértékben csökkent, amiben nagy szerepe volt az MNB és a rendőrség együttműködésének - derül ki a jegybank napokban publikált negyedéves jelentéséből.


A tavalyi év utolsó három hónapjában 1.186 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A fellelt hamisítványok hatvannégy százaléka 10.000, tizennyolc százaléka 20.000, kilenc százaléka 5.000, nyolc százaléka 500, 0,5-0,5 százaléka pedig 1.000, illetve 2.000 forintos bankjegy volt.

A hamisítványok számbeli csökkenésében a jelentés szerint meghatározó szerepe volt annak, hogy októberben felderítették a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb 10.000 forintosokat előállító hamisítói kört.

Fogyasztok.hu

A kereskedelemben ugyanakkor továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló 20.000 forintos hamisítványok - hívja fel a figyelmet az MNB. Ezek is kiszűrhetők azonban összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), főként pedig a korszerű pénztári eszközös módszerrel, a kombinált uv-a/C lámpás vizsgálattal - írja a jelentés.

A hamisítványok számának csökkenése tükröződik abban is, hogy egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.

A magyar hamisítási helyzet más országokkal összehasonlítva vegyes képet mutatott 2010 végén: a nemzetközi valutákkal való összevetésben kedvező ugyan, de a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában ennél alacsonyabb hamisítási mutatók is előfordulnak.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 379 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a negyedik negyedévben, ezen belül 268 hamis euróbankjegy volt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza