Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Dioxin a takarmányban - törvényszerű élelmiszerbotrányok

MTI, 2011. január 10. - hétfő 12:41
Címkék: dioxin, élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tíz éven belül már az ötödik élelmiszerbotránytól hangos Németország, az első nagy felhördülést a BSE-járvány kitörése váltotta ki 2000 végén, most pedig itt a rákkeltő dioxin, amellyel hónapokon át mintegy százötvenezer tonna takarmányt szennyeztek - a jelek szerint tudatosan - egy észak-németországi tápkeverő üzemben.


A BSE-járványt a fáradt olajjal szennyezett takarmány, a hormont tartalmazó gyógyszergyári hulladék követte, illetve a nitrofen kimutatása az állatok hízlalására szolgáló tápokban. A mostani dioxinos tápból szinte az összes német tartomány állattenyésztőinek jutott - állataikon keresztül pedig a fogyasztóknak is.

Annak okát, hogy szinte kétévente derül fény kisebb-nagyobb visszaélésekre az élelmiszeriparban, a megfigyelők két tényezőben látják. Az egyik, hogy a mezőgazdaság - és azon belül az élelmiszerágazat - az utóbbi évtizedekben iparszerűvé vált, nagy mértékben koncentrálódott és globalizálódott. Az ágazatot napjainkban néhány óriáskonszern irányítja, a terjesztést és beszerzést a Föld szinte minden pontját behálózó vállalatok végzik bonyolult szállítási struktúrákon keresztül.

mti

A klasszikus parasztgazdaság, amelyben a gazda saját termesztésű alapanyagokból kevert takarmánnyal hizlalja a jószágait, nagyrészt a múlté, még ha akadnak is - főleg német és osztrák földön - "Biobauerek", azaz vegyszer- és hormonmentes gazdálkodást folytató termelők, akik a hús-, a tej- és a tojástermelés minden fázisát kézben tartják és ellenőrzik.

A boltok, szupermarketek polcaira kerülő élelmiszerek túlnyomó hányadát a "hagyományos", azaz iparszerű gazdaságok állítják elő. Ezek tulajdonosai az említett nagy konszernekkel, illetve azok valamelyik leányvállalatával állnak szerződéses viszonyban. Tőlük szerzik be a takarmányt, amelynek összetételéről azonban fogalmuk sincs. A termékeiket - hús, tej, sajt, tojás - vásárló fogyasztóknak pedig még kevésbé lehet fogalmuk arról, mit is esznek voltaképpen.

Az iparszerű állattenyésztés velejárója a haszonállatok életciklusának drámai lerövidülése. 1960-ban egy csibének két és fél hónapnyi ideje volt arra, hogy elérje a bojlercsirke vágósúlyát, az 1.500 grammot. Ma viszont mindössze 35 nap kell ugyanehhez.

-

A német baromfihús-piac óriása, a Wiesenhof darabonként 30 centért szállítja a naposcsibéket a tenyésztőknek, majd a felhizlalt csirkéket 90 centért veszi át. Közben szigorúan megszabja, hány napos korában milyen táppal kell etetni a jószágot. Az optimalizált takarmány révén érhető el ugyanis, hogy a csirke a korábbi hizlalási idő fele alatt érje el a vágósúlyt. Ezáltal persze az üzleti haszon is nő, hiszen a befektetett tőke jóval korábban térül meg. Ám hogy a szinte napra meghatározott takarmányban mi van, azt még a Wiesenhofnál sem tudják.

Tisztán gazdasági szempontból az állattenyésztők is profitálnak a takarmányágazatban végbement koncentrációból, hiszen mennél nagyobb mennyiségben állítanak elő valamit, annál kedvezőbb lesz annak az ára. Ez utóbbi pedig rendkívül fontos a gazdáknak: a beszerzési ártól függ ugyanis, hogy egy adott farm nyereséggel vagy veszteséggel működik. Márpedig a baromfiágazatban a takarmány teszi ki a termelési költségek mintegy felét. Ezért is nem feszegeti az állattenyésztők túlnyomó többsége a vásárolt tápkeverék összetételét. A lényeg az alacsony ár.

Ezzel el is érkeztünk a visszaélések másik okához: az élelmiszerek ára ugyanis a fogyasztók szemében is jóformán fétissé vált. Mottó: mennél olcsóbb valami, annál jobb, annál inkább veszünk belőle. Szinte hihetetlen, de a német lakosság, amely például személyautók esetében kellő gyanakvással, sőt megvetéssel figyeli a piacon felbukkanó "roppant jutányos" árú, azaz a kategória árfekvéséhez képest húsz-harminc százalékkal kevesebb pénzbe kerülő modelleket, hanyatt-homlok rohan a szupermarketbe, ha ott "rendkívüli akció" keretében 2,50 euróért kínálják a sertéshús kilóját. A normál ár, a hús fajtájától függően, 4,50 és 8 euró között mozog.

"Az ilyen akciókban mindig büdös valami" - fogalmazott a Deutschlandfunk rádióban meginterjúvolt Vincent Klink, egy 61 éves mesterszakács, aki - számtalan szakácskönyve mellett - rendszeresen főzőcskézik prominens személyiségek társaságában az ARD televízió műsoraiban. Klink szerint az efféle "rendkívüli akciók" olyanok, mintha egy autószerviz 15 euróért kínálna téli gumit keréktárcsával együtt.

A mesterszakács arra is felhívta a figyelmet, hogy a német élelmiszer-ágazat nagyobb méretű és nagyobb forgalmat bonyolít le, mint a járműipar.

"Ebben az ágazatban iszonyúan sok pénz forog - és ahol sok a pénz és nagy a nyereség, ott mindig felbukkannak lobbisták és bűnözők. Mi, németek szívesen köszörüljük a nyelvünket a korrupt Olaszországon, ám a saját mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk éppúgy hemzseg a gazemberektől, mint Olaszország" - hangoztatta Klink.

A rádióban azt is elárulta, hogy évek óta kizárólag szövetségbe tömörült és annak igazolásával rendelkező biotermelőktől vásárolja az alapanyagokat. Amikor pedig szállodában éjszakázik, otthonról vitt tojásból készítteti el a hotel konyháján a reggelihez való rántottát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Uriah Heep, 2011. január 11. - kedd 11:18

Azért nem ártott volna, ha egy szakácson kívül más véleménye is elhangzik, például egy szakértő agrármérnöké vagy élelmiszermérnöké. A cikkből nem derül ki, hogy mely termékekből és mennyit kell fogyasztani ahhoz, hogy baj legyen, stb. Úgy látszik tényleg csak az otthon nőtt zöldséget, az otthon nevelt baromfit érdemes megenni.

Matus László, 2011. január 10. - hétfő 14:09

Már megint a felsőbbrendű faj! Minden országnak mindent megszabnak,az UNIÓ élcsapata akik biztosítottak minket "sereghajtókat" hogy itt minden osztályon felüli lesz.Aztán kiderül,hogy egyszer csak kipukkan a buborék, ugyanolyan gagyi minden ott is,ugyanúgy a fejétől büdösödik a hal,ugyanúgy nagy a hiány az euro gyengesége miatt mindenki Svájci frankban gondolkodik.Akkor most mi van?? Már megint mi szívunk meg mindent.

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés