Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A csendet már tanítani kell

MTI, 2011. január 05. - szerda 09:01
Címkék: zaj, csend
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Zajos világunkban ritka kincsnek számít a csend. Sokan nem is tudják, mit jelent a zajmentes élet - ezt tanítják az Olaszországban alapított Csendakadémián, mely rendkívüli maratonra készül.


Kiabálás, petárdadurrogtatás, tömegzaj nélkül ünnepelte a szilvesztert a trentinói Castel Condinóban alapított Csendcsoport. Rómában a Csendben-csendben elnevezésű parti kínált teljes akusztikai elszigetelést a városban tomboló hangzavartól. Az Egyedült Államokból érkezett zéródecibeles bulik az olaszokat is meghódították, és a csend keresése igazi divattá vált. Így nem számít meglepetésnek a Csendakadémia megalakulása (Accademia del Silenzio).

A milánói Bicocca egyetemen oktatásfilozófiát tanító Duccio Demetrio és a hallgatni a csendet (www.ascoltareilsilenzio.org) nevű blog szerzője, Nicoletta Polla-Mattiot újságíró indította útjára. Az akadémia a toszkán Anghiari szabadegyetemén (www.lua.it) kapott székhelyet. Célként az akusztikai szennyezés elleni küzdelmet tűzte ki. Első "csendes" bemutatkozása március 9-én, Torinóban és Milánóban lesz, az itt szervezett csendmaratonnal.

"A csend nem feltétlenül némaságot jelent, hanem azt, hogy hallgatunk, és nem hagyjuk elterelni figyelmünket az örökös zajban" - magyarázta Demetrio a La Stampa torinói napilapnak. "A csend ma már kiváltságot, luxust képvisel, pedig a hétköznapokban is megteremthető" - tette hozzá Polla-Mattiot.

A témában szakértőnek tartott Raniero Maggini, a WWF Italia alelnöke a legkisebbeket igyekszik megtanítani a természetes csendre. "A modern generáció felismeri a mobiltelefononk csengőhangját, de azt sem tudja, hogyan csobog egy patak" - mondta. Maggini iskolásoknak tart csendórákat, melyeken autódudálás helyett madárcsiripelést hallanak.

A La Stampa által megkérdezett csendtudósok szerint az akusztikai szennyezés mindenekelőtt az újságírókat sújtja, akik mobil és billentyűverés zaja nélkül csendben már nem is tudnak dolgozni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza