Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Főhatóság lett a PSZÁF-ból

MTI, 2011. január 03. - hétfő 12:11
Címkék: PSZÁF, hatóság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jövőben rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekének védelmében közérdekű pert indíthat, illetve békéltető testületet is működtethet a főhatóság.


A PSZÁF a főhatóságra vonatkozó új törvény értelmében javaslatot tehet jogszabályok megalkotására és véleményezési joggal rendelkezik a pénzügyi rendszert érintő döntések és jogszabályok előkészítése során. A parlament a múlt év decemberében elfogadott törvénymódosítás során rögzítette, hogy a PSZÁF feladatai ellátása során együttműködik a jegybankkal, a Gazdasági Versenyhivatallal, illetve az általa felügyelt szervezetek, vagy személyek ellenőrzését ellátó más hatóságokkal.

A felügyelet olyan fejezeti jogosítványokkal felhatalmazott költségvetési szerv, amelynek költségvetése az Országgyűlés költségvetési fejezetén belül önálló címet képez, kiadási és bevételei főösszegeit kizárólag az Országgyűlés csökkentheti.

MTI

A felügyelet látja el a magyarországi hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a lakástakarék-pénztárak, a magánnyugdíj-pénztárak, a jelzáloghitel-intézetek felügyeletét. A PSZÁF felügyeli a biztosító társaságokat és a biztosítási piacon tevékenykedő cégeket, a biztosítási alkuszokat, a befektetési vállalkozásokat és az árutőzsdei szolgáltatókat, valamint az általuk végzett tevékenységet, a viszontbiztosítókat, a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó cégeket és intézményeket, emellett a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Export-Import Bank Rt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. felügyeletét is ellátja.

A PSZÁF elnöke a főhatóság tevékenységéről a tárgyévet követő május 31-ig számol be az Országgyűlésnek, illetve külön felkérésre tájékoztatást ad az Országgyűlés ilyen feladatkörrel rendelkező bizottságának.

A PSZÁF elnökének kinevezésével kapcsolatban a törvény rögzíti: a felügyelet elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. A felügyelet két alelnökét - a felügyelet elnökének javaslatára - a miniszterelnök hat évre nevezi ki, az úgynevezett Pénzügyi Békéltető Testület elnökét a felügyelet elnöke nevezi ki hat évre. A felügyelet elnökét annak akadályoztatása esetén az általa kijelölt alelnök helyettesíti. (A Pénzügyi Békéltető Testület fogyasztóvédelmi feladatokat lát el, vitás ügyeket próbál rendezni a bankok és az ügyfelek között.)

A főhatóságról szóló új törvény az úgynevezett Pénzügyi Stabilitási Tanács tevékenységéről is rendelkezik. A Pénzügyi Stabilitási Tanács célja, hogy tevékenységével összhangot teremtsen a pénzügyi közvetítő rendszerben működő intézmények egyedi kockázatait felügyelő mikro-prudenciális felügyelet, valamint a pénzügyi rendszer egészét veszélyeztető rendszerkockázatokat figyelemmel kísérő makro-prudenciális felügyelet között.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács a PSZÁF elnöke, az MNB elnöke és a pénz-, tőke- valamint a biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter alkotta háromfős konzultációs testület, amely a pénzügyi közvetítő rendszer egészének stabilitása érdekében információkat oszt meg, a pénzügyi rendszer egészét érintő stratégiai szabályozási, kockázati, valamint egyéb elvi kérdésekben tanácskozik és szükség esetén állást foglal. A pénzügyi rendszer egészének stabilitását érintő bármely állásfoglalásuknak egyhangúlag kell megszületnie.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács feladata, hogy a pénzügyi stabilitási célok érdekében folyamatosan figyelemmel kísérje a hazai pénzügyi rendszer egészének és a pénzügyi piacoknak a stabilitását, számba veszi a rendszert potenciálisan veszélyeztető, illetve a pénzügyi folyamatok által generált kockázati tényezőket.

A Pénzügyi Stabilitási Tanács elnöki tisztét évenként felváltva a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter, a PSZÁF elnöke, valamint az MNB elnöke tölti be.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza