Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eredményesen működik a zalai békéltető testület

MTI, 2010. december 21. - kedd 11:01
Címkék: fogyasztóvédelem, békéltető testület
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vidéki békéltető testületek közül a zalai szervezet foglalkozott az idén a legtöbb fogyasztói panasszal, az elbírált ügyek többségében a vásárlók javára döntöttek - hangzott el a Zala Megyei Békéltető Testület (ZMBT) zalaegerszegi tájékoztatóján.


Jagasics József, a zalai testület elnöke kifejtette: ebben az évben 372 ügyet bíráltak el a megyében, tízzel többet, mint tavaly. Az esetek hatvan százalékában ajánlással, négy százalékában egyezséggel vagy kötelezéssel, harminchat százalékában pedig megszüntetéssel zárták le vizsgálatukat, amely a fogyasztók számára a törvény szerint ingyenes, gyors, egyben hatékony is.

Az országban egyedüliként Zalában azt is nyomon követik, hogy az ajánlások esetében a bepanaszolt vállalkozások eleget tesznek-e a határozatban foglaltaknak, s ez mintegy hetvenöt százalékban meg is történt. A nem teljesítők arra a feketelistára kerülnek, amelyet az elektronikus és az írott sajtón keresztül félévenként nyilvánosságra hoznak, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Társadalmi Egyesülések Szövetségéhez is eljut.

Zalában legtöbbször az építőipart érintő panaszokkal foglalkozott a testület, a korábbi tizenöt százalékról huszonkettőre emelkedett ezeknek az aránya. Minden tízedik bejelentés a lábbelikkel kapcsolatos kifogásokkal foglalkozott, kilenc százalékban pedig a pénzügyi, biztosítási, befektetési tevékenység adott okot panaszra - részletezte Jagasics József.

A legjellemzőbb eseteket ismertetve kitért arra is, hogy nagyon sok probléma van az árubemutatókkal. A jellemzően időseket megkereső vállalkozások rendezvényein szinte "lelki terrornak" vannak kitéve a meghívottak, akik úgy érzik, hogy csak akkor szabadulnak el, ha aláírják a szerződést, de azzal már nincsenek tisztában, hogy 8 napon belül lehetőségük van az elállásra.

A ZMBT elnöke elmondta: még mindig kevesen ismerik a békéltető testületek panaszelbírálási folyamatát, maguk a vállalkozások sem, de örvendetes módon ez utóbbiak közül is egyre többen keresik meg őket, hogy a jogszabályokról felvilágosítást kérjenek. Példaként említette, hogy az egyik áruházlánc kérése alapján - miután korábban többször is eljárást folytattak ellenük - a dunántúli és fővárosi üzletvezetői számára tartottak tájékoztatót, és azóta is kikérik szakmai tanácsukat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza