Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megtakarításra ösztönöz a nyugdíjvita

MTI, 2010. december 20. - hétfő 11:31
Címkék: pénz, megtakarítás, nyugdíj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lakosság a hitelek felől a megtakarítások felé fordult 2010-ben, miután a nyugdíjvita növelte a pénzügyi tudatosságot, s egyre többen látják a hosszú távú megtakarítások jelentőségét - írja a Pioneer Investments alapkezelő elemzésében.


Vízkeleti Sándor, az alapkezelő vezérigazgatója az elemzésben kifejti: "a lakossági megtakarítások nettó pozíciója látványosan növekedett 2010-ben", miután csökkentek a háztartások pénzügyi kötelezettségei, valamint szembesültek azzal, hogy akinek nincs megtakarítása, sokkal nehezebben tud átvészelni egy ilyen időszakot. A vezérigazgató a kötelezettségállomány csökkenésének okai közötti kiemelte, hogy jóval nehezebb hitelhez jutni, mint a válság előtt, illetve a lakosság nettó törlesztővé vált.

mti

Az elemzés szerint a részvényárfolyamok 2009. év elején bekövetkezett esését követően a lakosság százmilliárd forintos nagyságrendben vásárolt hazai tőzsdei cégek papírjaiból. Az idén - a bankok forrásgyűjtési kényszerének csökkenéséből fakadó kamatesés, illetve a részvényárfolyamok növekedésének lassulása miatt - a lakosság érdeklődése a befektetési alapok felé fordult. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) statisztikái szerint 2009 közepe óta kilencszázötvenmilliárd forinttal nőtt a lakossági befektetési jegyek állománya.

Miközben a banki kamatok öt-hat százalék körüli szintre estek vissza, "a kötvények, részvények és a vegyes összetételű befektetési alapok esetében akár kétszámjegyű is lehet az éves hozam" - tette hozzá Vízkeleti Sándor. Az elmúlt 1,5-2 évben a pénzpiaci és a tőkevédelmet nyújtó befektetési alapokba áramlottak döntően a megtakarítások - értékeli a Pioneer Investments.

Az alapkezelő azt várja, hogy 2011-ben tovább növekszik a megtakarítások jelentősége, ugyanis az alacsonyabb szja kulcsnak köszönhető többletjövedelem egy részét félre fogják tenni az emberek. A magánnyugdíjpénztárak visszaszorulása miatt nagyobb szerepet kaphatnak a befektetési alapok is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza