Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebb panasz érkezett a PSZÁF-hoz idén

MTI, 2010. december 16. - csütörtök 11:21
Címkék: PSZÁF, panasz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kevesebb fogyasztói kritika érkezett a pénzügyi intézmények szolgáltatásaival szemben az idén a harmadik negyedévben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF): a 2.311 beadvány 21,7 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, illetve 28,6 százalékkal az előző év azonos időszakinál.


A szervezet honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint a tőkepiaci és a pénztári bejelentések száma folyamatosan csökken, a bankokra vonatkozó beadványok száma a deviza alapú személyi kölcsön kivételével minden kategóriában mérséklődött, és éves összevetésben csak a biztosítási szektornál nőtt a beadványok száma, 22,6 százalékkal.

Az idén a harmadik negyedévben a legtöbb, a bejelentések 73,3 százaléka a bankokkal szemben érkezett, a pénzügyi vállalkozásokra érkezett közel ötödük, 18,5 százalékuk, míg az egyéb kategóriába tartozó társaságokkal szemben megtett bejelentések kétharmada fogyasztói csoportszervező társaságokra vonatkozott.A harmadik negyedévben a pénz- és tőkepiaci beadványok több mint két harmada, 67,4 százaléka a korábbi negyedévekhez hasonlóan, a hitelezéssel volt kapcsolatos. Ezek legjelentősebb része továbbra is a hosszúlejáratú, ingatlanfedezet mellett nyújtott, szabad felhasználású és lakáshitelekre vonatkozott, együtt a hitelezési beadványok több mint harmadát tette ki. A harmadik negyedévben a devizalapú hitelekre vonatkozó beadványok száma (174) némileg meghaladta a forint alapú hitelekét (142), de számuk az előző időszakokhoz képest folyamatosan csökkent. Visszaesett a forint alapú hitelekre vonatkozó bejelentések száma is az előző negyedévhez képest.

Az előző negyedévhez hasonlóan a fogyasztók leginkább a szolgáltatás minőségét, az elszámolások, megbízások teljesítését, illetve a tájékoztatási hiányosságokat kifogásolták kapcsolatos beadványokkal fordultak a fogyasztók a felügyelethez: ezek az összes beadványszám közel hetven százalékát teszik ki.

A legtöbb beadvány, 189, amely az összes 14,6 százaléka az OTP Bankra vonatkozott a harmadik negyedévben, elmaradt a pénzintézet 22,3 százalékos piaci részesedésétől. Piaci részesedésüket meghaladó mértékben érkeztek beadványok a Budapest Bank Nyrt.-re, a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepére, valamint a Credigen Bank Zrt.-re.A biztosítókra vonatkozó beadványok száma az idei harmadik negyedévben az előzőhöz viszonyítva mintegy húsz százalékkal csökkent, de az előző év azonos időszakához képest 22,6 százalékkal emelkedett. A bejelentések körülbelül háromnegyedét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, a lakás- és életbiztosításokkal kapcsolatos ügyek teszik ki. A legtöbb beadvány, 169 a Groupama Garanciával kapcsolatban érkezett, a biztosító piaci részesedése tíz százalék, miközben az összes beadvány 22,7 százalékát vele összefüggésben kapta a PSZÁF. Piaci részesedésüket meghaladó mértékben érkeztek beadványok még a Genertel Biztosító Zrt.-re, valamint az AIM Általános Biztosító Zrt.-re.

A PSZÁF adatai szerint a pénztári szektorra tett bejelentések száma folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Az első negyedévben magas, 59 magán-nyugdíjpénztári beadványszám a harmadik negyedévre közel felére mérséklődött, azonban még így is erre az intézménytípusra érkezett a beadványok hatvankét százaléka.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak ellen benyújtott beadványok száma folyamatosan csökkent, az előző év azonos időszakában tapasztalthoz képest pedig alig a negyedére esett vissza.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2010. december 17. - péntek 09:08

Lehet,hogy azért mert már rájöttek az emberek,hogy teljesen feleslegesen panaszkodnak??A fogyasztóvédelmi szervek NEM CSINÁLNAK SEMMIT!!! Ha mégis akkor max annyit,hogy kiszabnak pár millió bírságot ami persze nagyon jó az állambácsinak,de nem segít semmit az állampolgárnak.Kitalálhatnának már végre egy életképes szervezetet aki kivizsgálja a panaszt,bírságol és a határozata kötelezi is a másik felet a törvénysértés megszüntetésére.A mostani fogyasztóvédelmi cégek úgy működnek,hogy a melós panaszt tesz, a fogyasztóvédelem megnézi,hogy ebből lehet-e pénzt csinálni /bírságolni /, ha lehet akkor hajrá, ha nem akkor nem történik semmi.

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza