Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tavalyi áron kínálják a fenyőket

2010. december 13. - hétfő 16:41
Címkék: fenyő, termelő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kinek az égig érő, kinek az aprócska, kinek az ezüst, kinek a zöld láttán csillan fel a szeme. A tökéletes fenyőt keresik ezekben a napokban az emberek.


A fagy a karácsonyfaszezon szövetségese; az amúgy is szép növényeket még tetszetősebbé teszi, bár a vevők ízlése kifürkészhetetlen: a tömzsi, a ritka és a csálé is esélyes rá, hogy megakadjon rajta a fürkész tekintet. Ahogy Párkány Mihály kereskedő elmondta, egyedül a kisgyermekesek igénye kiszámítható, ők a plafonig érő fát keresik.

A időseknek, egyedülállóknak ideális választás a cukorsüvegfenyő. Legfeljebb egyméteresre nő, keskeny, felfelé törekvő. Mivel egy huszonöt centis átmérőjű cserépbe is beállítható, a kis lakásban élők is szívesen választják. A vásárokon gallyakat is kapni, ezek és a piros bogyós ilexágak együttese hangulatos, karácsonyfát helyettesítő kompozíciót alkot.

Egyelőre az emberek barátkoznak a kínálattal és az árakkal, ami egyébként a tavalyi szinten mozog.

mti

"Sokan nézelődnek, ám az iskolákon és a hivatalokon kívül még nem sok vásárló akadt. A családok az ünnep közeledtével viszik haza a fákat" - magyarázta Locskai Éva termelő, akinek mindig van egy-két olyan kuncsaftja, akinek az előkészületek sűrűjében szenteste napján jut eszébe, hogy nincs díszíteni valója. A lerakatok sztárja a kaukázusi jegenyefenyő. A formás növényeket, selymes levelüket, bársonyos zöld színüket mindenki megcsodálja. Pénzt már kevesebben adnak értük, lévén a legdrágább kategóriába tartoznak. Apró hátrányuk még, hogy nincs fenyőillatuk, így bevett szokás, hogy gazdáik a szobában egy csokor lucágat is vázába állítanak, hogy a fa helyett illatozzék.

A luc a népszerűségét klasszikus megjelenésének és kedvező árának köszönheti. Illata pillanatok alatt betölti a lakást, apró, finom tűlevelei és ritkán elhelyezkedő ágai pedig hagyják érvényesülni a díszeket. Szépséghibája, hogy a meleg szobában egykettőre hullajtani kezdi a levelét, így naponta takarítani kell utána. Az ezüstfenyő az otthonok elegáns dísze, ám erős és szúrós ágaival kiköveteli, hogy kesztyűs kézzel bánjanak vele. Bár a favásárlásról a fia gondoskodik, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke is kedvtelve nézegeti a karácsonyfának valókat.

"Szülőfalum, a Heves megyei Verpelét környékén több fenyves terült el, s akinek volt benne része, pontosan tudja, milyen ott sétálni. A fenyves zenél" - idézte fel a gyermekkori emléket Pál Miklósné. Nem véletlen, hogy otthonukban mindig töves fát állítanak, amely a kertbe kiültetve ünnep után is velük marad.

"Ha töves fenyőt veszünk, jutazsákba csomagolt földlabdást válasszunk. A beültetettnél nem tudhatjuk, mekkora földlabdával, mekkora gyökérzettel emelték ki, így, ha amellett döntünk, csak megbízható helyről szerezzük be" - tanácsolta Nagy József kertész.

A díszítésig a fenyőt hagyjuk a szabadban, s amennyiben kint mínuszok vannak, onnan ne vigyük be azonnal a meleg szobába, hanem tegyük előbb hűvös, fagymentes helyre. Erre a fokozatosságra ünnep után, visszafelé is törekedjünk. A földjét pedig végig tartsuk nyirkosan. A kertben a gödröt érdemes már most kiásni, ültetéskor azután egy zsák kamrában tartott földet szórjunk bele, s ebbe a meleg talajba ültessük a fát jutazsákostul. Ezután már a természeten a sor, az gondoskodik a páratartalomról és a nedvességről.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza