Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Luca-napi népszokások - boszorkányok rettegjetek!

baon.hu, 2010. december 13. - hétfő 15:21
Címkék: Luca nap, boszorkány, népszokás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ma van Luca napja, amely eleink talán legtöbb hiedelemmel átitatott ünnepe volt. Éppen úgy alkalmasnak tartották a termékenység varázslásokra, mint az időjárás-, házasság- és haláljóslásra.


A Luca elnevezés a latin lux (fényesség, világosság) szóból származik. Luca így a szemfájósok védőszentje lett, és nagy tisztelői közé tartozott például Dante is, aki ilyen problémákkal küzdött.

"A Gergely naptár bevezetésével Luca napjára esett az év leghosszabb éjszakája. Éppen ezért gonoszjáró nap lett, amikor bűbájosok, boszorkányok járnak, akik elől be kellett zárkózni, sőt az állatokat is védeni kellett" - mondta dr. Balázs Kovács Sándor néprajzkutató, muzeológus. Talán ezért is alakult úgy, hogy az év legtöbb hiedelemmel színesített napja lett, amikor a termékenység varázslás, az időjárás-, házasság- és haláljóslás, valamint a gonoszűzés játszotta főszerepet.

A legtöbb termékenység varázslás a tyúkokhoz kapcsolódott. Úgy tartották, ha az asszonyok ezen a napon fontak, varrtak, akkor összeöltötték a tikok ülepét, ami bizony gátat szabhatott a következő évi tojáshozamnak. Szintén a tojáshozam növelését célozta a kotyolás szokása. Luca napján a fiatalok házról házra jártak, köszöntőt, jókívánságokat mondtak. Például: Kendteknek olyan vastag szalonnája legyen, mint a templomgerenda! Cserébe a háziasszony behívta őket, és egy kis ajándékot, ételt adott. Neki azonban mozdulatlanul kellett ülnie, amíg a vendégek ettek, hogy a tyúkok is megüljenek a fészken. Luca napján a szomszédba sem mehetett át az asszony, nehogy oda járjanak a tyúkok tojni.

Tamásiban például addig nem is engedték ki a jószágot az ólból, míg a kotyolók nem jöttek, és bottal meg nem piszkálták őket.

erdely.maUgyanakkor ezen a napon különösen nagy figyelmet fordítottak a rontások elleni védekezésre. A legények például Bogyiszlón ilyenkor nem mehettek a leányokhoz, mert úgy tartották, hogy a Lucák elrabolják a férfiakat. E községben is nagy hagyománya volt a Luca szék készítésének, amelyet december 13-án kezdtek el, és karácsonyra fejeztek be. Aki az éjféli misén a templomban erre állt, az a szarvukról felismerhette a boszorkányokat.

Aztán neki is iramodhatott, mert azok is rájöttek, hogy lelepleződtek. Védekezésképpen aki Luca székre akart állni, az mákot tett a zsebébe. Haza felé szaladván elszórta maga mögött a magokat, mert a bűbájosok addig nem tudtak tovább menni, míg azokat fel nem szedték. Sok helyen készítettek ilyenkor tollas, vagy Luca-pogácsát. Akinek a pogácsáján megperzselődött a toll, az arra következtethetett, hogy már nem tölthet sok időt ezen a világon. Pogácsából jósolták meg a lányok a férjük nevét is. Erre a célra gombócot is használtak - például Dombóváron -, amelyik feljött először a víz tetejére főzés közben, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.

Dombóváron Luca seprűt is készítettek, ha ezzel seperték ki a házat, az távol tartotta a rontó személyeket is. Szokás volt a Luca napi alakoskodás, a Luca-tök készítés, és talán az egyik legbosszantóbb hagyomány volt a Luca napi tréfálkozás. A legények ilyenkor például kicserélték a kapuajtókat, vagy a szekeret az éj leple alatt szétszedték és valamelyik tetőn rakták össze. A csínyt aztán a boszorkányokra fogták.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés