Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csökkenti a Visa a tranzakciók jutalékát

MTI, 2010. december 08. - szerda 16:41
Címkék: bank, kártya,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Bizottság szerdán részben megszüntette a Visa európai érdekeltségével szemben a bankközi jutalékok miatt korábban indított vizsgálatot, miután a kártyatársaság vállalta: csökkenti a multilaterális tranzakciók után kért összeget, amit a bankok egymás között számítanak fel betéti (debit) kártyával való fizetés esetén, és amit végső soron a fogyasztó fizet meg.


A Visa Europe azt vállalta, hogy a határokon átnyúló, valamint a belföldi tranzakciók értékének 0,20 százalékában maximálja a bankközi jutalékot (interchange fee). Ez a jutalék vonatkozna valamennyi határokon átnyúló tranzakcióra, továbbá a belföldi ügyletekre azokban az országokban - Magyarország mellett Izlandon, Írországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban, Luxemburgban és Hollandiában -, amelyekben nem a helyi bankok, hanem közvetlenül a Visa Europe határozza meg a jutalékot.

Ez a belföldi fizetéseknél akár hatvan százalékos, a határokon átnyúló tranzakcióknál harminc százalékos megtakarítást is jelenthet a korábbihoz képest. A Visa Europe emellett azt is vállalta, hogy átláthatóbbá teszi a rendszer működését a verseny növelése végett. A bizottság közlése szerint ezek a vállalások négy évre szólnak, betartásukat rendszeresen ellenőrzik.

Az Európai Bizottságnál egyszersmind közölték, hogy ezzel az ügy még nincs befejezve a Visánál, a hitelkártyákra vonatkozó versenyügyi vizsgálat folytatódik. A bizottság ágazati vizsgálata ugyanis korábban súlyos versenykorlátozó tényezőket tárt fel a lakossági bankügyletek területén, köztük a bankkártyák, a fizetési rendszerek és a lakossági banki termékek piacain.

Az Európai Bizottság nyomására a MasterCard már tavaly áprilisban leszállította a bankközi jutalékot, ugyancsak 0,20 százalékra.

A Visa debit- és hitelkártyáival az európai gazdasági térségben (EU plusz Izland, Liechtenstein, Norvégia) a kártyás fizetéseknek nagyjából egyharmadát bonyolítják le. A magyar parlament tavaly decemberben az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával felső korlátot szabott a bankkártyával történő fizetés esetén felszámolt bankközi jutalékra, ami a fizetett összeg 0,3 százaléka, de maximum 100 forint lehet tranzakciónként, ha a fizetés betéti kártyával történik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza