Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kereskedői jóindulaton múlik a termék cseréje

MTI, 2010. december 07. - kedd 11:21
Címkék: ajándék, jótállás, kereskedő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) a vásárlók mellett a kereskedőknek és szolgáltatóknak is jó tanáccsal szolgál a karácsonyi bevásárláshoz.


A vásárlóknak érdemes tájékozódniuk, hogy az eladó akkor is vállalja-e a megvásárolt termék kicserélését, ha a többi között a színe, a mérete vagy a márkája nem tetszik a megajándékozottnak. A jogszabályok nem segítik a vásárlót, ha hibátlan árut szeretne kicserélni, ilyenkor csupán a kereskedő jóindulatán múlik, hogy a bizonylattal együtt visszahozott hibátlan árut kicseréli-e másik fajtájúra, típusúra, vagy esetleg levásárolhatják az árát az üzletben.A szokásos jótállási szabályok alapján minden kereskedőnek ki kell cserélnie a hibás árut,- ez az akciós termékekre is vonatkozik - ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. Nem helyes az a kereskedői magatartás, amely az "akciós árut nem cserélünk" feliratként is megjeleníti. Az adott hiba miatt leértékelt termék cseréjét a vásárló nem kérheti, más olyan hiba miatt - amelyről a vásárláskor nem tudott - viszont élhet az említett jogával. A csere iránti igény a vásárlást követő három munkanapon belül a vásárlás helyén érvényesíthető, ezt a vállalkozás nem utasíthatja el, helyette felajánlva a javítást.

Egyre több kereskedő ad lehetőséget - karácsony után egy meghatározott időszakban - a nem használt termékek cseréjére, vagy az áru értékének levásárlásra. A FOE javasolja, hogy ezt a többletvállalást, illetve annak pontos tartalmát a kereskedők egyértelműen jelezzék az üzletben, illetve lehetőleg a vásárlást bizonyító dokumentumon is a fogyasztóknak. Például a blokk hátuljára írják rá, hogy cserelehetőség 2010.12.30-ig, és azt bélyegzővel hitelesítsék. A termék hibájára vonatkozó fogyasztói reklamáció esetén a minőségi kifogásról minden esetben gondoskodjanak jegyzőkönyv felvételéről, amivel később saját érdekükben is igazolhatják a fogyasztó érdekeinek érvényesítését. Amennyiben a vásárlók könyvébe bejegyzés történik, ne felejtsenek el arra lehetőleg azonnal, de ha ez nem lehetséges, legkésőbb harminc napon belül írásban válaszolni. A fogyasztókat a megfelelő és valós információkkal kell ellátni, hogy ne téves feltevésben vásároljanak, hanem az akaratuknak megfelelő, valós információkon alapuló döntést hozhassanak.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Varhegyi Ildiko, 2014. június 05. - csütörtök 11:44

En egy ezer ft os vaszon cipot vettem, mert dolgozni jo lett. Viszont ket het mulva mind a ketto talpanal kette tort. Visszavittem, hogy csereljek ki , mert ket het azert negyon keves ido hogy tonkre menjen, Igaz blokkot nem kaptam hozza amit nem kertek tolem, De nem csereltek ki.Mikor a fogyasztovedelmet emlitettem igy 1 hetet kertek hogy megoldjak a problemamat.Ott hagytam a cipot amire nagy szuksegem lett volna, atvetelit nem akartak adni. Majd egy papirra csak kicsikartam hogy irjak mar meg.Aztan mergesek lettek es mocskolni kezdtek hogy nem kell odajarni hozzajuk vasarolni meg hogy ezer ft os cipovel milyen cirkuszt csinalok. Nem az ezer ft hanem hogy ez nekem munkaba kellett es 2 hetet tudtam hasznalni. Kerdeznem mire szamithatok?

Simon Tünde, 2011. január 04. - kedd 18:47

Kérdezni szeretném:ha megvan a blokk, sértetlen cipődoboz 10 ezer feletti ár ugyan miért nem cseréli ki a HERVIS kereskedelmi bolt a hibás(talpát elhagyó bakancs)-ott amit 15 napja vettünk. Sajnos ellenőrzés nincs a vásárlók könyvét senki sem ellenőrzi, jegyzőkönyvet vettek fel mert ők csak javítani szerették volna de én nem fogadtam el. Mit tehetek egy FILA bakanccsal ami 1-2 héten belül megválik a talpától?

hellboy, 2010. december 10. - péntek 21:40

akkor leírom itt is: ez súlyos dezinformálás kedves cikkíró. hogy érthetőbb legyen, pl ezekre nemigaz: cipők, ruhák, és alapvető műszaki cikkek, bútorokra, órákra 10e huf érték alatt... ugyanis azokra nem érvényes a 3 munkanapos csere... ezt rágta a szájába a FOE? nemhiszem... de ha igen akkor szomorú vagyok nagyon... tudjamit? felteszem nekik is a kérdést.

hellboy, 2010. december 09. - csütörtök 20:29

cikkírónak: 3 munkanapon belüli csere csak a 151/2003-as gkm rendelet mellékletében felsorolt termékek esetén kötelező 10e huf-os vételár felett... ugyanis ez csak a kötelező jótállás alá eső termékek esetén érvényes!

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. február 18.

Hitelre van szüksége? Adunk mindenféle kölcsönt, például adóssághitel, üzleti kölcsön, o...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza