Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kikényszeríti a kormány a nyugdíjpéntárváltást

MTI, 2010. november 25. - csütörtök 09:21
Címkék: kormány, nyugdíj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől lesz érvényes - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdai tájékoztatóján.


Matolcsy György bejelentette: aki a (korábbi) kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíj-járulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. Ezenkívül a számláján jóváírják annak a 14 hónapnak a járulékát is, amelyet 2010. október-2011. december között nem utal át a magánnyugdíjpénztárba a költségvetés.

Magyarázatként hozzáfűzte: "aki a már nem kötelező magánnyugdíjpénztárban marad, az kiszerződik az állami nyugdíjrendszerből".

A nyugdíjmentő törvénycsomagra a miniszter szerint azért van szükség, mert 2011-ben az állam által kifizetendő, közel 3 ezer milliárd forint összegű nyugdíj 30 százalékára, 900 milliárdra nincs fedezet a nyugdíjkasszában, ugyanis ennyivel kevesebb nyugdíjjárulék érkezik be a társadalombiztosítás nyugdíj pillérébe. (A különbséget az elmúlt években a költségvetés mindig más bevételekből fedezte.)

"A nyugdíjmentő törvénycsomag célja, hogy biztonságossá tegye az állami nyugdíjrendszert. A másik célja, hogy választhatóvá tegye a nyugdíjrendszert, azaz mindenki döntse el, hogy az állami rendszerben, vagy az önkéntes nyugdíjrendszerben marad, hiszen januártól a korábbi kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer is önkéntes magánnyugdíjpénztárrá alakul" - mondta Matolcsy.

mti

A nyugdíjmentő törvénycsomag egyik alapelve - közölte a miniszter -, hogy az állami nyugdíjkassza egyensúlyban legyen, a másik, hogy nyugdíj befizetésből csak nyugdíj kiadás finanszírozható. A harmadik alapelv pedig az, hogy elválik a munkaadó által fizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék, amelyből történik az állami nyugdíjfizetés, és a munkavállaló által fizetett 10 százalék.

A kormány által benyújtandó törvénycsomag vitája várhatóan december 15-én lezárul, és ezután a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 45 napjuk lesz annak eldöntésére, hogy milyen nyugdíjrendszerbe tartozzanak - jelezte Matolcsy György.

"Ha a magán-nyugdíjpénztári tagok úgy döntenek, hogy visszatérnek az állami rendszerbe (ehhez nem kell nyilatkozni), akkor február 1-jétől visszaáramlik az összes befizetésük az állami rendszerbe, és ebben az esetben a tag magával hozza a számláját, ami egyéni számlára kerül" - magyarázta a miniszter. Hozzátette, hogy ez a számla, akárcsak az állami nyugdíjnál, a házastárs részére örökölhető lesz.

Matolcsy György utalt arra is, hogy a nyugdíjrendszer reformlépései során, az állami nyugdíjrendszerben lévők számláján nyilvántartják majd a tíz százalékos munkavállalói járulék befizetést.

Azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik visszatérnek az állami rendszerbe, és az elmúlt években az infláció feletti hozamuk jelent meg a számlájukon, azok a többletet vagy készpénzben vehetik fel, vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el. Az így felgyülemlett összeg 80-100-120 milliárd forint lehet. Azok a tagok, akiknek munkaadója 8 százaléknál többet utalt át a magán-nyugdíjpénztárba, a 8 százalékon felüli összeget is felvehetik, vagy önkéntes pénztári számlán helyezhetik el.

Azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek hozama elmaradt az inflációtól, számlájukon az infláció erejéig jóváírást kapnak. A tervezett döntéseket kommentálva a miniszter jelezte: "aki január 31-ig visszatér, az csak nyerhet". Nyugdíjreform és államadósság-csökkentő alapba kerül az összeg, amely a magán-nyugdíjpénztári tagok visszatérésekor visszaáramlik a költségvetésbe, amiről a törvénycsomag rendelkezik majd.

Matolcsy György bejelentette azt is, hogy a magán-nyugdíjpénztárak 2012 januárjától költségként a vagyon 0,9 százalékát számolhatják el (jelenleg a költségszint 4,5 százalék), ugyanis ekkora költséggel dolgozik az állami nyugdíjrendszer, vagyonkezelési díjként a kezelt vagyon 0,2 százaléka számolható el, ahogy a nyugat-európai önkéntes pénztáraknál szokásos.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a tájékoztatóján azt mondta, a törvénycsomag keretében megmentik a jelenlegi nyugdíjasok, a magán-nyugdíjpénztári tagok és a leendő nyugdíjasok nyugdíját. Ezzel a csomaggal mindenki jól jár - hangsúlyozta.

A szóvivő kifejtette: azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek pozitív reálhozamuk volt, úgy léphetnek majd át az állami nyugdíjrendszerbe, hogy megtartják a pozitív hozamot, azt a jövőre vonatkozólag biztonságba helyezhetik. Jól járnak azok is, akik a magán-nyugdíjpénztári tagságukkal veszteséget szenvedtek el, őket ugyanis az állam kompenzálja az átlépés esetén, és nyilvántartja őket úgy, mintha az állami nyugdíjrendszerben lettek volna - mondta. Hangoztatta, hogy megmentik a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját is, ugyanis kimondják: a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetéseket lehet majd eszközölni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Maradok, 2010. december 14. - kedd 20:23

Szerencsére sokan gondolkodnak józanul és maradni kívánnak a magánnyugdíjpénztárakban: http://www.vasarlocsapat.hu/_blog/_szavazas/_nyugdij/nyugdij.shtml

hellboy, 2010. december 01. - szerda 09:48

tegnap volt egy riport egy közgazdásszal, most hirtelen nem tudom melyik tv-n, de ő lenyilatkozta, hogy egyet lehet tenni, ha nem tudják népszavazásra vinni az ügyet, hogy a befenyítés ellenére nem szabad visszalépni államiba, s akkor kénytelen lesz kihátrálni a kormány az elképzeléséből... a baj az, hogy most egy 3500milliárdos lukat tömnének be vele átmenetileg, hogy a mostani nyugdíjrendszerbéli hiányt fedezzék, majd az államosítással a havi befizetések hozamával nyernének 15 milliárdot (havonta!)... de az kivitelezhetetlen, hogy a visszalépőket saját számlán vezessék, s nemis szándékozzák, stb, csak gyorsan elnyelni a pénzt... ok, hogy tolvajolt eddig szinte minden kormány, voltak stiklik, meg a szavaikkal élve: mutyizások-panamázások, de könyörgöm ez mi?! nyílt színű bevallottan nagy értékű lopás, zsarolással fűszerezve... ez kellett nekünk? és ez még csak a jéghegy csúcsa... lesz még rosszabb is narancselvtársak... ez a kormány meg fog bukni a saját választóik által, csak a kérdés az, hoyg leválthatóak lesznek e akkor, vagy belenyúlnak úgy az alkotmányba, hagy a lobogónk is átváltozik piros fronton...

Ne fizesd be költsd el magad ... JOBBAN JÁRSZ! , 2010. november 29. - hétfő 18:27

Nekem elősször SokPénzKoronaNyögíjArany-Privát kasszánál , nyögdíjpénztárnál a 200 milliós sikkasztásnál akadt ki a bicskám , alig voltam 5 hónapos tag.A vezérúrt letartózattták mert túl sok lóvét pengettek be az ártatlan emberekék jómagam is fizetgettem mint maszek utalgattam nekik. Mikor a rádinyó és televízínyó bemondta a vezért előzetes letartóztatását , én akkor feltárcsáztam ezt a fergetegesen jó céget akikre a pénzünket bíztuk, hogy visszalépnék az államiba mert még be sem ért a pénzem de már elsikasztották. Ez úgy talán 1996-körül vót :) Nos "sokpézet" ami nem kevés összeg megtakarítottam úgy hogy nem FIZETTEM BE EGYIK KÖTSÖG Pénztárnak sem hanem már 16 éve magam költöm el boltokban. Lófaxt ezeknek.Nyugodtan hátradőlhettek, nem sok idő kell hogy elteljen jönnek majd a bankszámlák zárolása is . Narancsszövetségnek nagyon kell a zsetony. Jobbán jártok ha átpakoljátok Ausztriába a pénzeiteket.

hellboy, 2010. november 29. - hétfő 14:46

komédia az egész... előbb bevezetik mint kötelező, most kiléptetnek belőle, sőt ha jó a hozama még megis adóztatják... csakhogy a mostani lukat a kasszában betömjék... hovatovább fáj nekik a hozam amit havonta termel a befizetések útján... mert itt erre megy ki a játék, nagyon jó cikk volt róla az origon.

hellboy, 2010. november 29. - hétfő 14:46

komédia az egész... előbb bevezetik mint kötelező, most kiléptetnek belőle, sőt ha jó a hozama még megis adóztatják... csakhogy a mostani lukat a kasszában betömjék... hovatovább fáj nekik a hozam amit havonta termel a befizetések útján... mert itt erre megy ki a játék, nagyon jó cikk volt róla az origon.

Kommentek

Mária Ádám, 2020. február 16.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lázár István, 2020. február 14.

Mi 2019.10.28-án rendeltünk telje nyílás záró cserét, a mai napi semmi, csak ígérgetések ...

Ablakcsere buktatókkal

Mr Mito, 2020. február 11.

Né hígyjél té Richard Cosmos, mivel ő égy csáló gázfickó, átkoz tégéd éső szél vihá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza