Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tizenhét magyarországi bank veszteséges

MTI, 2010. november 17. - szerda 14:21
Címkék: bank, válság, adó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentése szerint ez év szeptember végén tizenhét magyarországi bank volt veszteséges.


Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási területének vezetője az MNB szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a bankok által kimutatott veszteség a tavaly év végi húszmilliárd forinttal szemben kilencvennégymilliárd forint volt az idén az első kilenc hónapban.

Az MNB pénzügyi stabilitási jelentésének egyik legfőbb megállapítása az, hogy elvesztheti régiós versenyképességi előnyét a magyar bankrendszer, sőt hátrányba kerülhet az anyabankok finanszírozása és tőkeelosztása során. Az MNB szakértői szerint az erős svájci frank, a bankadó és a kilakoltatási moratórium kedvezőtlenül hat a hazai bankok teljesítményére, hátrányos a jövedelmezőségre és csökkenti a magyarországi bankrendszer tőkevonzó képességét.

A jegybanki stabilitási jelentés szerint az idei év végére a hazai bankrendszerben 2,5 százalékra csökkenhet a ROE, a tőkearányos nyereség, amely tavaly év végén még tizenhárom százalék volt. A ROA, vagyis a magyarországi bankrendszer eszközarányos nyereségmutatója pedig a tavaly év végi egy százalékról idén december végére 0,2 százalékra esik vissza várhatóan.

Nagy Márton elmondta: bár a bankrendszerben a jövedelmezőség csökkenése általános folyamat, a szeptemberi teljesítményben már benne van a bankadó első részletének negatív hatása, kiugró veszteséggel azonban csak néhány bank rendelkezik. Kiemelte: a bankoknál az adózás előtti eredmény alakulását nagymértékben rontotta a bankadó első részletének befizetése, de a céltartalékok nagysága is megemelkedett, a hitelintézetek kockázati költségei is nőttek. Nagy Márton elmondta: a bankok a kockázati költségeiket termékeik árazásának megemelésével próbálták ellensúlyozni, szeptemberben díjtételeiket átlagban hét-nyolc százalékkal emelték.

Elmondta: a tartósan erős svájci frank miatt a háztartások jövedelmük egyre jelentősebb hányadát fordítják a hiteleik törlesztésére. Míg a hitelek tömeges felvételekor, 2007-ben a magyar háztartások áltagban az összjövedelmük tizennyolc százalékát fordították törlesztésre, addig napjainkban ez az arány már harminckét százalékot ér el.

A jelentős késedelemmel, azaz több mint 90 napon túl nem fizetett, vagyis törlesztési lemaradásban lévő hitelek aránya is emelkedik a magyar hitelintézetek tapasztalatai alapján. Az MNB jelentése szerint ezeknek az úgynevezett nem teljesítő hiteleknek a hányada 12,6 százalék volt idén szeptember végén, jövőre arányuk akár tizenöt százalék fölé emelkedhet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2010. november 17. - szerda 14:27

Mindaz mellett,hogy nem hiszem el,hogy akár csak egy bank is veszteséges lenne,ha mégis akkor itt volt az ideje és PUSZTULJANAK!!!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza