Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Terjednek a szuperbaktériumok Európában

MTI, 2010. november 16. - kedd 11:21
Címkék: antibiotikum, baktérium,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre nagyobb számban fertőz Európában a gyógyszereknek ellenálló Clostridium difficile baktérium, ám nagy az eltérés abban, ahogy a nemzeti egészségügyi hatóságok nyomon követik az eseteket - közölték kedden kutatók.


Az Európa-szerte végzett tanulmány elemzésekor megállapították, hogy a kórházi C. difficile fertőzések előfordulási aránya 2005 és 2008 között tízezer páciensenként 2,45-ről 4,1-re emelkedett. "Egyértelmű a növekedés" - hangsúlyozta Ed Kuijper kutatásvezető, a Leideni Egyetem (Hollandia) orvosi központjának munkatársa.

Az európai országok saját megfigyelőrendszerüket és diagnosztikai tesztjeiket alkalmazzák, ez is okozhatja, hogy nagy különbséget találtak a kutatók a "szuperbaktériumok" országonkénti előfordulási arányában. "Némely országban alábecsülik, más országokban felülbecsülik a fertőzések számát" - tette hozzá Kuijper.Az antibiotikumok túlhasználata és helytelen alkalmazása az elmúlt évtizedekben a gyógyszerek széles körével szemben ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához és terjedéséhez vezetett. Ilyen a C. difficile és az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktérium, melyek egyre gyakrabban okoznak kórházi fertőzéseket. Az európai járványügyi központ (ECDC) adatai szerint a régióban akár 400 ezer embert is érinthet a többféle szerrel szemben rezisztens baktériumokkal való fertőződés.

Az ECDC ezért kampányt indított az antibiotikumok túlzott használatának tudatosítására, kiemelt figyelmet szentelve a Klebsiella pneumoniae baktériumnak, amely szintén gyakran fertőz meg kórházban fekvő pácienseket.

Kuijper tanulmányában - amely a The Lancet brit orvosi folyóiratban jelent meg - úgy találta, hogy a C. difficile fertőzési aránya a kórházakban magas Finnországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában (az arány rendre 19,1, 12,5 és 10,4 tíz ezrelék a kórházban eltöltött napokra vetítve), és alacsonyabb például Franciaországban vagy Magyarországon (2,1 és 2,0 tízezrelék). A követés adataiból az derült ki, hogy 3 hónap elteltével a páciensek huszonkét százaléka már nem élt, a halálesetek negyven százalékában szerepet játszott a C. difficile baktériummal való fertőződés is.

A szakemberek olyan irányelveket sürgetnek, melyek Európa kórházaiban megfelelő standardot jelenthetnek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza