Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Energiacégek akadályozzák a váltást

MTI, 2010. november 15. - hétfő 09:31
Címkék: energetika, szolgáltató, váltás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Főleg az energiaszolgáltató lecserélésekor kerülnek napvilágra a szerződés felhasználókra nézve hátrányos feltételei. Bár a törvények szerint mindenkinek joga van hozzá, a cégek olykor tudatosan akadályozzák a váltást, a folyamat elhúzódása pedig az egyébként elérhető árelőny megszűnéséhez vezethet - írja a hétfői Napi Gazdaság.


Hatalmas problémát jelent a kereskedőváltás és annak akadályozása az energiapiacokon, gyakran még hónapokkal a váltás után sem tiszta a helyzet; az ügyfél nem tudja, éppen ki látja el: a korábbi vagy az új energiakereskedője - mondta a lapnak Kovács Tibor József ügyvéd, az energiaügyekben is közreműködő Kovács Ügyvédi Iroda vezetője.

A kereskedőváltást - a magyar jogi környezet gyengeségei mellett - a piaci szereplők is olykor tudatosan akadályozzák adminisztratív eszközökkel, például olyan szerződésekkel, amelyek a lejárati időt a fogyasztók szempontjából kedvezőtlenül, hátrányos kereskedelmi periódusban határozzák meg (azaz akkor, amikor a piaci ár jellemzően magasabb, mint más időszakban).

A szolgáltató úgy is meg tudja tartani az ügyfelet, ha a relatíve magas árakból minimális "engedményt" ad - ami persze ezzel együtt is magasabb a piacon optimálisan elérhetőnél. Más esetben egyoldalú kereskedői "értesítéssel" - jogilag ugyancsak kifogásolható módon - egyes piaci szereplők úgy módosítják a felhasználói szerződéseket, hogy azok megszüntetése a felhasználókra hátrányos, a korábbi állapottal szembeni korlátozásokat alkalmaz.

A kereskedőváltások árelőnye húsz-huszonöt százalék, de akár e fölötti is lehet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés