Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ügyfélbarát fogyasztóvédelemre törekszik a kormány

MTI, 2010. november 11. - csütörtök 16:31
Címkék: fogyasztóvédelem, kormány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kormány célkitűzése, hogy a fogyasztóvédelemben is ügyfélbarát, hatékony intézményrendszer alakuljon ki - hangsúlyozta Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda közös szakmai szemináriumán csütörtökön, Budapesten.


A helyettes államtitkár jelezte: a hatósági ellenőrzések alatt a megelőzés kerül előtérbe, ezzel kívánják elősegíteni, hogy a vállalakozások jogkövető magatartást tanúsítsanak.

Horváth Endre emlékeztetett arra, hogy a fogyasztóbarát és hatékony intézményrendszert kialakításaként létrejöttek 2010 augusztus elsején a megyékben a hatósági tanácsadó irodák, ahol munkanapokon várják az érdeklődőket.

A szervezeti változások között említette a helyettes államtitkár, hogy 2011 január 1-jétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartozik majd az Európai Fogyasztói Központ, továbbá a megyei felügyelőségek betagozódnak a megyei kormányhivatalokba. A tudatos fogyasztóvá válást és a fogyasztóbarát magatartást segítő elő az oktatás és képzés átalakítása is, a fogyasztóvédelem megjelenik majd az állami oktatásban.

A fogyasztóbarát vállalati tevékenységek közé sorolta Horváth Endre a pozitív példák és listák megjelenítését, valamint a fogyasztóbarát embléma kialakítását. Ez utóbbival kapcsoltan elmondta, hogy a fogyasztóbarát program pályázati rendszerben fog majd működni, amelyben fontos szempont lesz a fenntarthatóság biztosítása, és ha az emblémát viselő vállalkozás az ellenőrzés során nem felel meg a követelményeknek, akkor a cím visszavonható lesz.

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója a szemináriumot köszöntve elmondta, hogy jövőre a pozitív listát, két év múlva a fogyasztóbarát emblémát indítják el. Azon lesznek, hogy Magyarországon azokról a vállalkozásokról beszéljenek, amelyek új minőséget, hozzáadott értéket teremtenek az állampolgároknak - hangsúlyozta.

Szabó Zsolt, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának alelnöke a szimpóziumon elmondta: a fogyasztókat a törvényalkotás során is meg kell védeni. Utalt arra, hogy az országgyűlés előtt van a PSZÁF-törvény, amely a fogyasztók védelmét is szolgálja majd. Rámutatott: előkészületben van több olyan jogszabály, amely a fogyasztókat kedvezően érinti, például a polcpénz szabályozása, a közüzemi számlák összetételének áttekintése. A fogyasztók érdekeit szolgálja majd az államigazgatáson belül, köztük a fogyasztóvédelemben is az egyablakos rendszer alakítása.

Gláser Tamás, a Magyar Védjegy Egyesület főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy szakmai vitán van a hungaricum törvény tervezete, amely fogalmakat határoz majd meg. Szerinte számtalan tanúsító védjegy van, amely különböző szabályozást követ. Az átláthatóság érdekében a tanúsító védjegyek szabályozásánál is szükség lenne egységes szemléletre - jelezte.

A hozzászólók hangsúlyozták: a közel tizenöt éve piacon lévő Magyar Termék Nagydíj pályázati rendszer a tudatos fogyasztói magatartás kialakulását, termékfejlesztési és innovációs tevékenységet segíti. A rendezvényen átadták a Magyar Termék Nagydíj 2010 évi pályázat emléklapjait azoknak a cégnek, amelyek a pályázaton eredménnyel szerepeltek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza