Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ügyfélbarát fogyasztóvédelemre törekszik a kormány

MTI, 2010. november 11. - csütörtök 16:31
Címkék: fogyasztóvédelem, kormány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kormány célkitűzése, hogy a fogyasztóvédelemben is ügyfélbarát, hatékony intézményrendszer alakuljon ki - hangsúlyozta Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda közös szakmai szemináriumán csütörtökön, Budapesten.


A helyettes államtitkár jelezte: a hatósági ellenőrzések alatt a megelőzés kerül előtérbe, ezzel kívánják elősegíteni, hogy a vállalakozások jogkövető magatartást tanúsítsanak.

Horváth Endre emlékeztetett arra, hogy a fogyasztóbarát és hatékony intézményrendszert kialakításaként létrejöttek 2010 augusztus elsején a megyékben a hatósági tanácsadó irodák, ahol munkanapokon várják az érdeklődőket.

A szervezeti változások között említette a helyettes államtitkár, hogy 2011 január 1-jétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartozik majd az Európai Fogyasztói Központ, továbbá a megyei felügyelőségek betagozódnak a megyei kormányhivatalokba. A tudatos fogyasztóvá válást és a fogyasztóbarát magatartást segítő elő az oktatás és képzés átalakítása is, a fogyasztóvédelem megjelenik majd az állami oktatásban.

A fogyasztóbarát vállalati tevékenységek közé sorolta Horváth Endre a pozitív példák és listák megjelenítését, valamint a fogyasztóbarát embléma kialakítását. Ez utóbbival kapcsoltan elmondta, hogy a fogyasztóbarát program pályázati rendszerben fog majd működni, amelyben fontos szempont lesz a fenntarthatóság biztosítása, és ha az emblémát viselő vállalkozás az ellenőrzés során nem felel meg a követelményeknek, akkor a cím visszavonható lesz.

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója a szemináriumot köszöntve elmondta, hogy jövőre a pozitív listát, két év múlva a fogyasztóbarát emblémát indítják el. Azon lesznek, hogy Magyarországon azokról a vállalkozásokról beszéljenek, amelyek új minőséget, hozzáadott értéket teremtenek az állampolgároknak - hangsúlyozta.

Szabó Zsolt, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának alelnöke a szimpóziumon elmondta: a fogyasztókat a törvényalkotás során is meg kell védeni. Utalt arra, hogy az országgyűlés előtt van a PSZÁF-törvény, amely a fogyasztók védelmét is szolgálja majd. Rámutatott: előkészületben van több olyan jogszabály, amely a fogyasztókat kedvezően érinti, például a polcpénz szabályozása, a közüzemi számlák összetételének áttekintése. A fogyasztók érdekeit szolgálja majd az államigazgatáson belül, köztük a fogyasztóvédelemben is az egyablakos rendszer alakítása.

Gláser Tamás, a Magyar Védjegy Egyesület főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy szakmai vitán van a hungaricum törvény tervezete, amely fogalmakat határoz majd meg. Szerinte számtalan tanúsító védjegy van, amely különböző szabályozást követ. Az átláthatóság érdekében a tanúsító védjegyek szabályozásánál is szükség lenne egységes szemléletre - jelezte.

A hozzászólók hangsúlyozták: a közel tizenöt éve piacon lévő Magyar Termék Nagydíj pályázati rendszer a tudatos fogyasztói magatartás kialakulását, termékfejlesztési és innovációs tevékenységet segíti. A rendezvényen átadták a Magyar Termék Nagydíj 2010 évi pályázat emléklapjait azoknak a cégnek, amelyek a pályázaton eredménnyel szerepeltek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Patika trükk

liza, 2019. október 22.


Üdvözlet mindenkinek, Liza vagyok, aki magyar vagyok, és csak egy nagyon üdvözlettel sz...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Mr. Richard Cosmos, 2019. október 22.

Szüksége van hitelre? személyi kölcsönök? üzleti kölcsönök? karácsony kölcsön? jelzálo...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés