Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Januártól működnek a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek

MTI, 2010. október 26. - kedd 16:41
Címkék: fogyasztóvédelem,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jövő év január elsejétől működnek a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek, amelyek szervezetileg integrálódnak a kormányhivatalokba, szakmai felügyeletüket a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)főigazgatója kedden az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága kihelyezett ülésén.


A főigazgató az NFH tevékenységéről és jövőbeni terveiről szóló tájékoztatójában kiemelte: augusztus elsején létrejöttek a megyeszékhelyeken a hatósági tanácsadó-irodák.

Pintér István szólt arról, hogy a békéltető testületekkel együttműködve előkészítés alatt áll a pozitív lista a fogyasztóvédelmi jogszabályok betartóiról, és a tervek szerint a jövő évben bevezetik. Kidolgozzák a fogyasztóbarát embléma minősítést is a vállalkozások számára, amelyet két éven belül alkalmaznának. A főigazgató szólt arról is, hogy a hatóság tervezi az akkreditált fogyasztóvédelmi képzés beindítását a vállalkozások számára. A több modulos képzés során az aktuális jogszabályokkal ismertetnék meg az érintetteket. Négy éven belül pedig a fogyasztóvédelmi szakirányú mester képzést terveznek.

A hatóság főosztályainak bemutatkozásakor elhangzott, hogy piacfelügyeletként huszonkét témában tizennyolc vizsgálatot tartanak az idén a nem biztonságos termékek kiszűrésére. Némethné Nagy Andrea, a hatósági és jogi főosztály vezetője felhívta az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy nincs összhang a fogyasztó fogalmát tekintve a polgári törvénykönyv és a fogyasztóvédelmi törvény között, ezen változtatni kellene.

A nemzetközi főosztály bemutatkozásakor Kriesch Attila főosztályvezető kiemelte: 2011. január elsejétől a hatósághoz tartozik majd a határon átnyúló fogyasztói vitákban közreműködő Európai Fogyasztói Központ. Elhangzott, hogy a szomszédos országok hatóságaival együttműködési megállapodásokat kötött, illetve köt az NFH a határ menti térségek fogyasztóvédelme érdekében.

A bizottság a kihelyezett ülésen megvitatta a közüzemi számlázással kapcsolatos fogyasztói panaszokat. Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese elmondta, hogy az energiaszolgáltatókkal kapcsolatosan a legtöbb panasz a számlázási gyakorlathoz köthető.

A fogyasztók többnyire azt kifogásolják, hogy nem értik a számla tartalmát, és értelmezhetetlen számukra az alapdíj fogalma akkor, amikor nincs fogyasztás. A főigazgató-helyettes kiemelte: a fogyasztók azt szeretnék tudni pontosan, hogy mennyit fogyasztottak, és ezért mennyit kell fizetniük. A fogyasztók kifogásolják azt is, hogy a becsült számlák esetén az éves elszámoló számlán a szolgáltató nem tünteti fel a részszámlák adatait. Az ülésen részt vevő szolgáltatók arra hívták fel a képviselők figyelmét, hogy a számlák kiállításakor az érvényben lévő jogszabályokat alkalmazzák.

A civil fogyasztóvédők azt tették szóvá, hogy a fogyasztóknak nincs lehetőségük ellenőrizni a szolgáltató által kiállított számla tartalmának valódiságát. Példaként elhangzott, hogy a hiteles mérőeszközként használt mérőórát is a szolgáltató szereli fel. Simon Gábor, a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke a vitát lezárva jelezte: jövőre ismét megvitatják a közüzemi szolgáltatók számlázási gyakorlatát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gottfrid Jozsef, 2010. november 28. - vasárnap 14:17

KOMTAVHÖ Zrt. TATABANYA Pf. 104 2800 Tàrgy: Kèrelem Alulìrott, Gottfrid Jozsef született 1944, okt 17 Felsögalla, Vingokersvägen 27 B, 61451 Katrineholm Svèdorszag alatti lakos azzal a kèrèssel fortulok a T. Cimhez, hogy a Tatabànyai Gàl Istvàn Ltp 530. 3/11 alatti- tulajdomban lèvö- lakàsom fûtèsèvel kapcsolatban milyen jogalap szerint kell fütèsdijat fizetnem, amikor 1995.Nov.22-èn az Önök szakemberei kèrèsemre a fütötesteket a fütèsi hàlozatrol levàlasztottàk. A fütes kikapcsolàsàrol szolo munkautalvany ès a kikapcsolàs szàmla màsolatàt mellèkelem, az akkori szàmlat kiegyenlitettem. Vèlemènyem szerint az 1995-bentörtènt fütes levàlasztàs nem indokolja az Önok àltal szàmomra megàllapitot fütesi dijat. A fütèshez kapcsolodo rendelkezèsre àllàsi dij mindenkori megfizetèst vàllaltam, ès a tovàbbiakban is vàllalom. A fütèshez kapcsolodo melegviz fogyasztast sem tartom joszerünek hiszen nincsenek a höt leado radiàtorok, amelyben a melegviz cirkulàr. Nincs höt leado radiàtor rendszerhez kapcsolva. Ehhez mellèkelem a jelen àllapotot tükrözö fènykèpfelvèteleket. A fütèskikapcsolàs a Szolgàltato (Komtàvhö Rt ) es szemèlyem közötti megàllapodas alapjàn törtènt. Ez alapjàn èrthetetlen szàmomra, a fütèsi dij kiszàmlàzása egy fütèssel nem rendelkezö lakàs eseteben. Vàlaszukat vàrva, Köszönettel Svèdorszàg, Katrineholm 2010.Szep. 20 Kérem levelemet olvassák el erre a emailcimre valaszoljanak: gottfried.josef@hotmail.com

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés