Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Januártól működnek a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek

MTI, 2010. október 26. - kedd 16:41
Címkék: fogyasztóvédelem,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jövő év január elsejétől működnek a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek, amelyek szervezetileg integrálódnak a kormányhivatalokba, szakmai felügyeletüket a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH)főigazgatója kedden az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága kihelyezett ülésén.


A főigazgató az NFH tevékenységéről és jövőbeni terveiről szóló tájékoztatójában kiemelte: augusztus elsején létrejöttek a megyeszékhelyeken a hatósági tanácsadó-irodák.

Pintér István szólt arról, hogy a békéltető testületekkel együttműködve előkészítés alatt áll a pozitív lista a fogyasztóvédelmi jogszabályok betartóiról, és a tervek szerint a jövő évben bevezetik. Kidolgozzák a fogyasztóbarát embléma minősítést is a vállalkozások számára, amelyet két éven belül alkalmaznának. A főigazgató szólt arról is, hogy a hatóság tervezi az akkreditált fogyasztóvédelmi képzés beindítását a vállalkozások számára. A több modulos képzés során az aktuális jogszabályokkal ismertetnék meg az érintetteket. Négy éven belül pedig a fogyasztóvédelmi szakirányú mester képzést terveznek.

A hatóság főosztályainak bemutatkozásakor elhangzott, hogy piacfelügyeletként huszonkét témában tizennyolc vizsgálatot tartanak az idén a nem biztonságos termékek kiszűrésére. Némethné Nagy Andrea, a hatósági és jogi főosztály vezetője felhívta az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy nincs összhang a fogyasztó fogalmát tekintve a polgári törvénykönyv és a fogyasztóvédelmi törvény között, ezen változtatni kellene.

A nemzetközi főosztály bemutatkozásakor Kriesch Attila főosztályvezető kiemelte: 2011. január elsejétől a hatósághoz tartozik majd a határon átnyúló fogyasztói vitákban közreműködő Európai Fogyasztói Központ. Elhangzott, hogy a szomszédos országok hatóságaival együttműködési megállapodásokat kötött, illetve köt az NFH a határ menti térségek fogyasztóvédelme érdekében.

A bizottság a kihelyezett ülésen megvitatta a közüzemi számlázással kapcsolatos fogyasztói panaszokat. Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese elmondta, hogy az energiaszolgáltatókkal kapcsolatosan a legtöbb panasz a számlázási gyakorlathoz köthető.

A fogyasztók többnyire azt kifogásolják, hogy nem értik a számla tartalmát, és értelmezhetetlen számukra az alapdíj fogalma akkor, amikor nincs fogyasztás. A főigazgató-helyettes kiemelte: a fogyasztók azt szeretnék tudni pontosan, hogy mennyit fogyasztottak, és ezért mennyit kell fizetniük. A fogyasztók kifogásolják azt is, hogy a becsült számlák esetén az éves elszámoló számlán a szolgáltató nem tünteti fel a részszámlák adatait. Az ülésen részt vevő szolgáltatók arra hívták fel a képviselők figyelmét, hogy a számlák kiállításakor az érvényben lévő jogszabályokat alkalmazzák.

A civil fogyasztóvédők azt tették szóvá, hogy a fogyasztóknak nincs lehetőségük ellenőrizni a szolgáltató által kiállított számla tartalmának valódiságát. Példaként elhangzott, hogy a hiteles mérőeszközként használt mérőórát is a szolgáltató szereli fel. Simon Gábor, a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke a vitát lezárva jelezte: jövőre ismét megvitatják a közüzemi szolgáltatók számlázási gyakorlatát.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Gottfrid Jozsef, 2010. november 28. - vasárnap 14:17

KOMTAVHÖ Zrt. TATABANYA Pf. 104 2800 Tàrgy: Kèrelem Alulìrott, Gottfrid Jozsef született 1944, okt 17 Felsögalla, Vingokersvägen 27 B, 61451 Katrineholm Svèdorszag alatti lakos azzal a kèrèssel fortulok a T. Cimhez, hogy a Tatabànyai Gàl Istvàn Ltp 530. 3/11 alatti- tulajdomban lèvö- lakàsom fûtèsèvel kapcsolatban milyen jogalap szerint kell fütèsdijat fizetnem, amikor 1995.Nov.22-èn az Önök szakemberei kèrèsemre a fütötesteket a fütèsi hàlozatrol levàlasztottàk. A fütes kikapcsolàsàrol szolo munkautalvany ès a kikapcsolàs szàmla màsolatàt mellèkelem, az akkori szàmlat kiegyenlitettem. Vèlemènyem szerint az 1995-bentörtènt fütes levàlasztàs nem indokolja az Önok àltal szàmomra megàllapitot fütesi dijat. A fütèshez kapcsolodo rendelkezèsre àllàsi dij mindenkori megfizetèst vàllaltam, ès a tovàbbiakban is vàllalom. A fütèshez kapcsolodo melegviz fogyasztast sem tartom joszerünek hiszen nincsenek a höt leado radiàtorok, amelyben a melegviz cirkulàr. Nincs höt leado radiàtor rendszerhez kapcsolva. Ehhez mellèkelem a jelen àllapotot tükrözö fènykèpfelvèteleket. A fütèskikapcsolàs a Szolgàltato (Komtàvhö Rt ) es szemèlyem közötti megàllapodas alapjàn törtènt. Ez alapjàn èrthetetlen szàmomra, a fütèsi dij kiszàmlàzása egy fütèssel nem rendelkezö lakàs eseteben. Vàlaszukat vàrva, Köszönettel Svèdorszàg, Katrineholm 2010.Szep. 20 Kérem levelemet olvassák el erre a emailcimre valaszoljanak: gottfried.josef@hotmail.com

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza