Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Így vernek át a tűzifával

2010. október 20. - szerda 15:31
Címkék: csalás, tűzifa
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Trükkök tömegével verik át a gyanútlan megrendelőt a fatolvajok, és a csaló tűzifaárusok. Fásultsággal nem lehet vádolni őket, esetenként több tízezer forinttal húzzák le a vásárlót. Egy aszalói család 60 ezer forintot dobott ki az ablakon.


Bombaár! - egyes tűzifa-kereskedők plakáton és egyéb más módon vadásznak a vevőkre. Az árusok rendszerint csupán a telefonszámot adják meg, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják. Így egyszerű és kockázatmentes az üzlet - persze leginkább a kereskedőnek.

"Ez lett a vesztünk" - magyarázta kétségbe esve egy Somogyaszaló közelében élő hölgy. "Anyósom hat köbméter fát rendelt, s leszurkoltunk érte hatvanezer forintot. Utólag kiderült: a kért hat köbméter helyett nagyjából három érkezett." A család értesítette a rendőrséget, s megállapították: se minőségében, se mennyiségében nem ilyen tüzelőt rendelt a família.

-

A károsult rendőrségi feljelentést tett, ám tovább keresték a kereskedőt, aki már fel se vette a telefont. Gyaníthatóan a reklamáló család mobilszámát kiírta a készülék, s az illető ezért hanyagolta a csevegést. Aztán a szerencse mégiscsak a család mellé pártolt - a tűzifa árust utolérték, aki megígérte, hogy felkeresi a pórul járt megrendelőt.

"Nagyon kell vigyázni a tűzifával, hiszen komoly összegeket lehet elbukni" - vonta le a következtetéseket a panaszos. "Valószínű, hogy nem mi vagyunk az elsők, akit átvertek a kereskedők. Még abba is belementünk volna: elállunk a hivatalos számonkéréstől, csak az illető adja vissza a 60 ezer forintunkat."

Egy somogyi tűzifa-kereskedésben azt mondják: a csalóknak meg van a magukhoz való eszük. Szóban cser, tölgy, bükk vagy épp gyertyán kiszállításáról állapodnak meg a vevővel, aztán maszat holmit szállítanak ki. Tipikus trükk: a kereskedő köbméterre adja és feldarabolja, felkuglizza a fát, amelynek a mennyiségét a laikus vevő még csak becsülni se tudja. "Szívszorító volt, amikor egy idős, nyugdíjas asszony elsírta magát nálunk" - magyarázta egy kereskedő. "Szerencsétlent csúnyán megvezették. Használhatatlan árut sózták rá, így kevéske nyugdíjából kétszer vásárolt tüzelőt."

Merczel István, a Sefag Zrt. erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezetője azt mondta: vásárláskor ellenőrizzük a fa mennyiségét, ha mázsára vesszük, úgy nincs tévedési lehetőség. "Idén eddig fél tucat esetben érkezett hozzánk feljelentés emiatt" - közölte Bíró Gábor, a rendőrség szóvivője. Az esetek mindegyikében újsághirdetés alapján találtak rá tíz-tizenháromezer forintos áron hirdetett fára. "Feleannyi fát kaptak, mint amennyiért fizettek, s olyan is volt, hogy tölgy helyett égert kaptak a vevők."

Tippek: - Tűzifát ajánlatos kereskedésben, hivatalos helyen vásárolni. - Ha fát hoznak a számunkra, azt célszerű a földön lemérni. - Célszerű végig figyelemmel kísérni a felrakást is. - Ha már kiszállították a fát, annak köbméter tartalmát körülményes lemérni az autón, de jó kiindulás pontnak számít, az űrméretét 1,68-cal elosztani. - Érdemes hozzáértő személyt hívni a fa átvételéhez. - A vevő csak akkor fizessen, ha meggyőződött, hogy a rendelt mennyiségű és fajtájú fát kapta meg.


Forrás: Sonline

Ehhez a cikkhez nem lehet hozzászólni.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza