Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jó üzlet a berlini fal hamisítása

MTI, 2010. október 18. - hétfő 12:31
Címkék: hamisítás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A német fővárosba látogató bel- és külföldi turisták kedvelt emléktárgyai közé tartoznak a néhai berlini fal darabkái, amelyekből széles választékot kínálnak szuvenírboltok éppúgy, mint az egykori Checkpoint Charlie környékén megtelepedett alkalmi árusok. Egy német hetilap azonban kiderítette, hogy a jó pénzért forgalomba hozott maradványok fele közönséges hamisítvány!


A fal "kilyukadása" utáni hetekben, 1989 novemberében és decemberében sokan estek neki vésővel, kalapáccsal az akkor még egybefüggő, mintegy 170 kilométer hosszú betonépítménynek, hogy kézzelfogható emlékhez jussanak a Berlint 28 éven át megosztó falból. Néhány "falkopáncs" (Mauerspechtnek hívta őket a leleményes berlini nyelvjárás) nemcsak az otthoni szuvenír-gyűjteménynek dolgozott, hanem jó üzletet is szimatolt a kalapálásban. Úgy számoltak, hogy a fal lebontása után Berlinbe látogató turisták szívesen vásárolnak majd megkövült emléket Berlin megosztottságának évtizedeiből.

A faldarabok csakugyan jó üzletnek bizonyultak: amerikai és japán, spanyol és kínai vendégek "viszik mint a cukrot" a többnyire színes faltöredékeket. Hűtőszekrény-mágnessé alakítva 7,95 euróba kerül egy kisebb darab, könyvjelzőként vékonyra csiszoltan 3,90 eurót kell fizetni értük. Aki bedarálva és kis palackba töltve akarja hazavinni, annak 4,50 euróba kerül a szuvenír. Kulcstartóként, átlátszó plexitokba zárva 5,70 eurót kérnek egy darabkáért, míg egy öklömnyi darab ára 14,50 euró. Hasonló méretű példány, rajta kínai gyártmányú Trabant makettel, műanyag talapzatra szerelve 19,80 eurót kóstál.

mti

Megfigyelők gyanúsnak találták, hogy húsz évvel a fal lebontása után még mindig hatalmas kínálat mutatkozik "eredeti" faldarabokból. A Bild am Sonntag utánajárt a dolognak, és megvizsgáltatott tucatnyi, különböző helyeken vásárolt példányt. Az eredmény: minden második betondarab hamisítvány, nem a gyűlölt berlini falból származik.

Ezt szakember állítja, mégpedig Ralf Milke, a berlini Freie Universität kőzettani intézetének munkatársa. Mint a lapnak elmondta, az eredeti "kommunista" fal az évek során elmeszesedett, továbbá tartalmazott egy jellegzetes ásványt: kalcium-szilíciumhidrogént (CaSH). Ha a mikroszkóppal és röntgenkészülékkel megvizsgált mintadarabokban nem mutatható ki ez a vegyület, akkor azok bizonyosan nem az igazi falból származnak.

A Bild am Sonntag szembesített a vizsgálat eredményével egy nagykereskedőt, aki saját bevallása szerint a szuvenír-boltok nyolcvan százalékának szállít faldarabokat. A hamisítvány szó hallatán Volker Pawlowskinak lila lett a feje, és kijelentette: a hamis darabok bizonyosan nem tőle, hanem egy másik nagykereskedőtől származnak. A különös csupán az - jegyezte meg az újságíró -, hogy Pawlowski internetes boltjában ugyanolyan csomagolású kövek kaphatók, mint azok, amelyeket az egyetemi laborvizsgálat hamisítványnak talált.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza