Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Húszéves a mobiltelefon-szolgáltatás Magyarországon

MTI, 2010. október 15. - péntek 17:21
Címkék: telekommunikáció,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Húsz évvel ezelőtt, 1990. október 15-én kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatást a Westel Rádiótelefon Kft., napjainkban pedig tizenegymillióra tehető a mobiltelefonok száma.


A szolgáltatást indító cég a Magyar Telekom jogelődje, a Matáv, valamint a US West tulajdonában volt, a szolgáltatást 450 megahertzen indították. A Magyar Telekom pénteken Budapesten sajtóbeszélgetésen emlékezett meg a szolgáltatás indításról.

Elhangzott, hogy az 1990 őszén az NMT (Nordic Mobile Telephony) szabványra épülő analóg mobilszolgáltatás megjelenése új korszakot jelentett a magyar távközlésben, mivel az addig hiánycikknek számító telefonvonal megvásárolhatóvá, azonnal hozzáférhetővé vált. A korszakra jellemző volt azt is, hogy akkoriban a vezetékes telefonra éveket kellett várni, és a vonalak egy-egy eső alkalmával néha hetekre elnémultak.

A világon a hetvenes évek elején született meg az amerikai filmekben már látott autótelefon, de Magyarországon a vezetékes telefonnál is elérhetetlenebb volt. Éppen ezért a mobiltelefon és a mobilszolgáltatás megjelenése különleges eseménynek számított, és nagy várakozás előzte meg.

A Westel 450 társaság három budapesti bázisállomásból és egy kapcsolóközpontból álló hálózata október közepén kezdte működését. Három évvel később, 1993 végére a Westel előfizetői a 3 kapcsolóközpontnak és a 400 bázisállomásnak köszönhetően már az ország egész területén telefonálhattak készülékükkel. A szolgáltatás 1990 és 2003 között a 06-60-as körzetszámon volt elérhető.

Húsz évvel ezelőtt egy mobiltelefon mintegy 4 kilogramm súlyú és táska méretű volt. A belépési díjjal együtt közel 300 ezer forintba került, ám nem várt sikert aratott, mivel valós igényre adott megfelelő választ: ez az igény a szabad, korlátlan kommunikáció volt. Már az induláskor egyértelművé vált, hogy a mobiltelefonálás iránti érdeklődés Magyarországon a vártnál is jóval nagyobb. Az analóg rendszerű mobilszolgáltatás kereslete 1994-től, a GSM mobiltelefonok megjelenésével kisebb lett, miközben a digitális technológia kínálta új lehetőségek köszönhetően továbbra is gyorsan terjedt a mobil.

A mobilhálózatok a beszélgetéseken túl ma már a gyors adatátvitel területén is versenyképes megoldásokat kínálnak. A várakozások szerint a következő 20 évben az okostelefonok és gép-gép, gép-ember közötti kapcsolatok gyors ütemű elterjedésével lépést tartva újabb generációs hálózatok szolgálják majd ki a mostani előfizetői szám akár dupláját is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza