Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fülkagyló, az új ujjlenyomat

MTI, 2010. október 12. - kedd 09:31
Címkék: azonosítás, reptér
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fülkagyló alakja egyéni és nem változik életünk során, így a jövőben ennek alapján végezhetik az utasok azonosítását a brit reptereken.


Jelenleg az ujjlenyomatok vizsgálata a személyi azonosítás legelterjedtebb módja, ám nem mindenkinél alkalmazható, hiszen a pékek vagy a kőművesek esetében a jellegzetes bőrbarázdák szabályosan "lekophatnak" - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

Hatékony azonosítási módszer a szem ideghártyájának, a retinának a "letapogatása" is, ehhez azonban a vizsgált személynek közvetlen közelről kel belenéznie a készülékbe. Az arcfelismerő rendszereket megtévesztheti a vizsgált személy arckifejezése - az azonosítás alatt az érintettnek "semleges" arckifejezéssel kell maga elé merednie. Ráadásul a korral arcunk is átalakul - a szarkalábak és az öregedés egyéb jelei szintén zavarják az azonosítást.

-

Mark Nixon, a Southamptoni Egyetem elektronikai és informatikai intézetének professzora szerint mindeme nehézségek fel sem merülhetnek a fülkagyló esetében, amely egy sor egyedi jellegzetességgel rendelkezik. Alakja nem változik életünk folyamán, legfeljebb kissé megnagyobbodik és megnyúlhatnak valamelyest a fülcimpák.

"Egy sor olyan képződmény található a fülkagylón, amelyek alkalmasak a mérésekre, s egyéniek, megismételhetetlenek minden személy esetében" - hangsúlyozta a kutatást irányító Mark Nixon.

A professzor munkatársaival olyan rendszert dolgozott ki, amely képes "letapogatni" a fülkagylókat, lemérve azok "szerkezeti egységeit", majd a felvételt összehasonlítani az adatbázissal. A kutatók 252 különböző személy fülkagylóján tesztelték a módszert, amely 99 százalékos pontossággal működött.

Mark Nixon professzor reményei szerint a rendszert a reptereken alkalmazhatják majd, hogy "letapogassák" az érkezők fülkagylóját, miközben az utasok útlevélvizsgálaton esnek át. "Mindössze egyetlen dolog akadályozhatja a fülkagylók "letapogatását", s ez a haj" - hangsúlyozta Mark Nixon, aki az azonosítási rendszert a IV. Nemzetközi Biometriai Konferencián ismertette.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza