Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Rekord áron a citrom

baon.hu, 2010. október 11. - hétfő 11:21
Címkék: citrom, ár,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rekordokat döntöget a citrom ára. Van, ahol már ezer forintot is elkérnek kilójáért. A kereskedők nyugtatnak: nagyjából hétszáz-nyolcszáz forint között megállapodik a gyümölcs fogyasztói ára.


2007-es esztendő áraihoz viszonyítva, némi hullámzással több mint kétszeresére drágult a citrom a hazai fogyasztói piacokon. Magyarázzák ennek okát a Dél-Európát sújtó aszállyal, ami erősen visszavetette a spanyol- és a görögországi citromhozamot. A kiesést nem tudják pótolni a kevésbé lédús török citrommal. Ágazati szakértők hozzáteszik azt is, hogy az általános gyümölcsdrágulást elősegítette a madárkórtól meg a disznónáthától való félelem, a vitaminbánya árát az influenzajárványra tekintettel tornászták fel a kereskedők.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentése szerint viszont az unió citromtermésének felét adó Spanyolországban három év alatt harminc százalékkal emelkedett az össztermés. Dél-Kelet-Európában pedig a visszaesés aránya nem indokolja a nagymérvű drágulást.

-

Bundi Péter nagykőrösi zöldség-gyümölcs kereskedő szerint az élelmiszerek árának általános növekedésével sodródik a citrom is. "Az időjárás, a fogyasztói szokások változása természetesen mindig befolyásolja a piacot, de információim szerint elsősorban a termesztési költségek növekedésével függ össze a déligyümölcsök árának alakulása. A mi szakmánkban azonnal jelentkeznek a hatások, amikor sok vagy kevés a termés valamiből, és akkor is, ha nőnek a termesztők ráfordításai. Ezek ellen semmit nem tehetünk. A citrom nem olyan, mint a krumpli, melyből zsákszámra vásárolnak be az emberek. Két-három darab gyümölcsöt vásároltak a háziasszonyok akkor is, amikor 280 forint volt, tehát a fogyasztásban nincs lényeges változás."

A kereskedő tapasztalatait alátámasztja az, hogy évek óta nyolcezer tonna körüli idehaza a citromfogyasztás. Tavaly és idén öt százalékkal nőtt ugyan a behozatal, de a többletet ki is vitték. Magyarország déligyümölcsexportja az uniós csatlakozás óta folyamatosan emelkedik, több szlovákiai, romániai kereskedő rendszeresen Pesten, a Nagykőrösi úti nagybaniról szerzi be a portékát. Egyébként pedig a citrom esetében más európai országban is az ittenihez hasonló árarányok alakultak ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatbázisa szerint. Ám az utóbbi hónapokban lassult a drágulás üteme, sőt októberre némileg visszafordult a folyamat. Bundi Péter szerint lényeges elmozdulás már nem valószínű, vagyis úgy néz ki, többéves kínlódás után a citrom árában világszinten megegyezett a termesztés és kereskedés. A fogyasztó meg savanyú képet vág hozzá.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kerti Antal, 2018. április 03. - kedd 14:32

Mennyibe kerül 1 Kg citrom?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza