Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Visszaválthatók a sörös dobozok

MTI, 2010. október 11. - hétfő 15:41
Címkék: környezetvédelem, alumínium
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az aludobozok gyűjtésének kiemelkedő környezeti hasznára hívja fel a figyelmet a sörszövetség: egy darab alumínium doboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amely egy televízió 3 órás működéséhez elegendő - áll a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) közleményében.


Az aludoboz gyűjtésére országszerte már huszonhárom helyen működik automata; egy-egy dobozt 2,5 forintért lehet visszaváltani: a berendezések önállóan végzik a dobozok azonosítását, a visszavételi díj kiszámítását, valamint a blokk kibocsátását, amely levásárolható az adott áruházban.

Magyarországon évente mintegy hétszázmillió eldobható fémdoboz kerül a szemétbe. Ennek több, mint hetven százaléka - mintegy 500 millió - sörös doboz. Ez a belföldi sörfogyasztás több mint negyven százaléka.

mti

A logisztikai és információs rendszer egy olyan zárt modell, ahol a doboz az automatákból konténerekben a feldolgozó üzembe, majd kohóba kerül. Ezután pedig újra italipari doboz készül belőle. A folyamat környezeti haszna kiemelkedő: egy kilogramm alumínium újrahasznosítása esetén több mint húsz kilogramm üvegház hatású gáz kibocsátása, továbbá nyolc kilogramm bauxit, négy kilogramm vegyi anyag és 14 kilowattóra energia takarítható meg. A szakértők szerint a "returpack" lakossági szelektív hulladékgyűjtés alacsony, öt-tíz százalékos visszagyűjtési arányával szemben, az aludoboz visszagyűjtése középtávon hatvan-nyolcvan százalékos arányt garantál.

További fontos szempont - állítják a szakemberek -, hogy a rendszer minden elemét magyarországi beszállítók adják. Emellett a kezdeményezés magyarországi munkahelyeket hoz létre, illetve a magyar adóbevételeket gyarapítja.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Marján Lászlóné, 2018. május 29. - kedd 14:51

Szeretném tudni, hogy hol lehet leadni a fém italos dobozokat. Az unokám osztálya több zsáknyit gyűjtött. A helyi átvevő pofátlan 35ft/kg árat ajánlott érte.Így lehet elvenni a gyerekek kedvét. A dobozokat összenyomták, gondolom így automatába nem lehet tenni. Segítségüket köszönöm: Marján Lászlóné

Klára, 2017. május 13. - szombat 09:36

Fontosnak tartom elmondani, hogy komoly gondok vannak a visszaváltás területén! Okok: 1./a visszaváltó gépek nem működnek(télen a hideg miatt sem)sokszor, hiába viszik,- túl szigorúan van beállítva, nemismeri fel az aluminium dobozt, nemlehet leadni.2./ 1-2 Ft-ért nem éri meg gyüjteni, cipelni.Tegyék érdekelté a gyűjtőket, hisz volt már 3-5 Ft közötti ár is! Több méreg van vele, és a haszon nem a leadót motiválja, tegyék magasabbra a visszavételi árat!

Farkasné , 2013. október 02. - szerda 18:21

Szeretném megkérdezni, hogy összelapítva, vagy csak egyben veszik vissza? Van sok összelapítva, és egészben is, és melyiket hol veszik vissza?

italoimre, 2011. június 19. - vasárnap 07:43

Környezetvédelem? = kamilla! Szelektív hulladékgyűjtés? = kamilla! Országadósságból kimászni? = kamilla! Munkahely teremtés? = kamilla! Először is a fejekben kéne rendet tenni!

HARAGOS ÜGYFÉL, 2011. május 06. - péntek 09:57

Kecskeméten a nagy Tescoban az alumínium dobozok visszaváltását befejezték. Megszünt, hogy fizetnek érte 5 db / 10 Ft-ot. Jó lenne utánna járni, hogy mi az oka a tavalyi dicséretes nagy lendület megszünésének.

lala, 2010. november 12. - péntek 00:12

Sziasztok, olvasom a hozzászólásokat, legtöbben a HOL? kérdést teszitek fel, joggal. A helyek - a tesztjelleg miatt - időnként változhatnak, de amelyek fixek, azok a következők: 12 Auchan, 1 Interspar (Sibrik Miklós úton), 6 CBA (Veresegyház 2db, Szada, Bécsi Út 38-44, Hidegkúti út 167, Üröm, Dózsa György út), Budaőrsi Tesco. Ha közeletekben van egy, próbáljátok ki Ti is!

macisajtosbarackos, 2010. október 14. - csütörtök 09:02

Nálunk egy hónap alatt egy zsák lapított sörös doboz keletkezik és tény, hogy nem veszik vissza a telepen, ahogy a pezsgős üveget sem a boltban. Miért? Ebből is látszik, hogy senkinek nem áll érdekében, hogy valóban Európa szerves része legyünk, maradunk szemétlerakónak. PISZ!

sole, 2010. október 14. - csütörtök 08:13

Ez mind tök jó. Mi tényleg gyűjtjük is a párommal vissza is visszük. Amit nem fog az agyam az a befőttes üvegek visszaválthatósága...nem érzem magam öregnek de régebben simán visszavittük a boltba a lekváros, mézes, savi ubis stb üvegeket. most kuka. Miért??

sziget, 2010. október 12. - kedd 13:45

Hol lehet visszaváltani??????????

lacko, 2010. október 12. - kedd 10:34

Ehhez képest a MÉH-telepen nem veszik vissza se az aludobozt se az alufóliát.????


1 2 3

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza