Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Visszaválthatók a sörös dobozok

MTI, 2010. október 11. - hétfő 15:41
Címkék: környezetvédelem, alumínium
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az aludobozok gyűjtésének kiemelkedő környezeti hasznára hívja fel a figyelmet a sörszövetség: egy darab alumínium doboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amely egy televízió 3 órás működéséhez elegendő - áll a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) közleményében.


Az aludoboz gyűjtésére országszerte már huszonhárom helyen működik automata; egy-egy dobozt 2,5 forintért lehet visszaváltani: a berendezések önállóan végzik a dobozok azonosítását, a visszavételi díj kiszámítását, valamint a blokk kibocsátását, amely levásárolható az adott áruházban.

Magyarországon évente mintegy hétszázmillió eldobható fémdoboz kerül a szemétbe. Ennek több, mint hetven százaléka - mintegy 500 millió - sörös doboz. Ez a belföldi sörfogyasztás több mint negyven százaléka.

mti

A logisztikai és információs rendszer egy olyan zárt modell, ahol a doboz az automatákból konténerekben a feldolgozó üzembe, majd kohóba kerül. Ezután pedig újra italipari doboz készül belőle. A folyamat környezeti haszna kiemelkedő: egy kilogramm alumínium újrahasznosítása esetén több mint húsz kilogramm üvegház hatású gáz kibocsátása, továbbá nyolc kilogramm bauxit, négy kilogramm vegyi anyag és 14 kilowattóra energia takarítható meg. A szakértők szerint a "returpack" lakossági szelektív hulladékgyűjtés alacsony, öt-tíz százalékos visszagyűjtési arányával szemben, az aludoboz visszagyűjtése középtávon hatvan-nyolcvan százalékos arányt garantál.

További fontos szempont - állítják a szakemberek -, hogy a rendszer minden elemét magyarországi beszállítók adják. Emellett a kezdeményezés magyarországi munkahelyeket hoz létre, illetve a magyar adóbevételeket gyarapítja.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Farkasné , 2013. október 02. - szerda 18:21

Szeretném megkérdezni, hogy összelapítva, vagy csak egyben veszik vissza? Van sok összelapítva, és egészben is, és melyiket hol veszik vissza?

italoimre, 2011. június 19. - vasárnap 07:43

Környezetvédelem? = kamilla! Szelektív hulladékgyűjtés? = kamilla! Országadósságból kimászni? = kamilla! Munkahely teremtés? = kamilla! Először is a fejekben kéne rendet tenni!

HARAGOS ÜGYFÉL, 2011. május 06. - péntek 09:57

Kecskeméten a nagy Tescoban az alumínium dobozok visszaváltását befejezték. Megszünt, hogy fizetnek érte 5 db / 10 Ft-ot. Jó lenne utánna járni, hogy mi az oka a tavalyi dicséretes nagy lendület megszünésének.

lala, 2010. november 12. - péntek 00:12

Sziasztok, olvasom a hozzászólásokat, legtöbben a HOL? kérdést teszitek fel, joggal. A helyek - a tesztjelleg miatt - időnként változhatnak, de amelyek fixek, azok a következők: 12 Auchan, 1 Interspar (Sibrik Miklós úton), 6 CBA (Veresegyház 2db, Szada, Bécsi Út 38-44, Hidegkúti út 167, Üröm, Dózsa György út), Budaőrsi Tesco. Ha közeletekben van egy, próbáljátok ki Ti is!

macisajtosbarackos, 2010. október 14. - csütörtök 09:02

Nálunk egy hónap alatt egy zsák lapított sörös doboz keletkezik és tény, hogy nem veszik vissza a telepen, ahogy a pezsgős üveget sem a boltban. Miért? Ebből is látszik, hogy senkinek nem áll érdekében, hogy valóban Európa szerves része legyünk, maradunk szemétlerakónak. PISZ!

sole, 2010. október 14. - csütörtök 08:13

Ez mind tök jó. Mi tényleg gyűjtjük is a párommal vissza is visszük. Amit nem fog az agyam az a befőttes üvegek visszaválthatósága...nem érzem magam öregnek de régebben simán visszavittük a boltba a lekváros, mézes, savi ubis stb üvegeket. most kuka. Miért??

sziget, 2010. október 12. - kedd 13:45

Hol lehet visszaváltani??????????

lacko, 2010. október 12. - kedd 10:34

Ehhez képest a MÉH-telepen nem veszik vissza se az aludobozt se az alufóliát.????

Valaki, 2010. október 12. - kedd 10:04

"papas52"-nek. Gyere nézd meg a Dunakeszin az Auchanban.

gondolkodo, 2010. október 12. - kedd 09:32

laci, 2010. október 11. - hétfő 18:59 Olvassad el még egyszer, kérlek: "...egy darab alumínium doboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amely egy televízió 3 órás működéséhez elegendő ..."! Tehát nem 2.50, hanem annyi a megtakarítás, amennyiért Te TV-zel 3 órát!


1 2 3

Kommentek

Danny, 2017. április 24.

Sürgős hitelt keres? Jó hír van neked! Kölcsönöket kínálunk 5000 euróról 30 millió euró...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

Danny, 2017. április 18.

Ha szüksége van a hitel? kínálunk bármely magánszemélyek vagy cégek, akik súlyos és kész ...

Behajtó cégek és a család

Dennis Ryan, 2017. április 17.

HITEL BEFEKTETÉS!
Szüksége van egy hitel? Ön érdekelt abban, hogy bármilyen típusú hi...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés