Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem menti meg az országot a devizahitelek forintra váltása

MTI, 2010. október 08. - péntek 09:11
Címkék: MNB, deviza, hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fennálló devizahitelek forinthitelekre történő gyors átváltásával Magyarország devizakölcsönökből eredő sérülékenységét nem lehet megszüntetni - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási területének helyettes vezetője a jegybank sajtótájékoztatóján, Budapesten.


Rámutatott: a devizahitelek forintra átváltásával a háztartások adósságállománya, így az ország nettó külső adóssága nem csökkenne. A háztartások árfolyamkockázatát azonban átvenné az állam, ez közvetetten a forint árfolyamának későbbi leértékelődéséhez vezethetne.

Az MNB-szemle legutóbbi számának egyik tanulmánya szerint az ország jelentős devizakitettsége abból adódik, hogy a magyar háztartások 2010 első félévének végén mintegy 7.300 milliárd forintra rúgó devizahitel-állománnyal rendelkeztek, ami a teljes lakossági hitelállomány kétharmadát teszi ki. A jelzálog alapú devizahitelek 2010 június végén több mint 5.470 milliárd forintra rúgtak.

-

Ezt a magas arányt a lakossági devizakölcsönök 2008 második felében érték el, azóta ez az arány lényegében stagnál, külön gond viszont az, hogy a lakosság ennek több mint kilencven százalékát svájci frankban vette fel. A svájci frank árfolyama a hitelfelvételek döntő részének idején 160 forint körül volt, most pedig 200 forint felett jár - mutatott rá Nagy Márton.

Az MNB vezető szakértője elmondta: figyelembe véve, hogy a nettó külső adósság megegyezik az egyes gazdasági szektorok nettó árfolyam-pozíciójának összegével, ezért a devizakölcsönök forintra való átváltásakor a háztartásoktól valamelyik másik szektornak kellene átvállalnia ezt a nyitott pozíciót.

A jegybank szakértőinek számításai szerint, ha a teljes háztartási devizahitel-állományt átváltanák forintra, annak összes költsége 696 milliárd forint, a magyar GDP 2,7 százaléka lenne, ebből a deviza alapú jelzáloghitelek átváltása 217 milliárd forint, a deviza-lakáskölcsönök forintra váltása 145 milliárd forint kiadást jelentene - ismertette Nagy Márton.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza