Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A füstmentes dohányzás sem ártalmatlan

MTI, 2010. október 07. - csütörtök 16:21
Címkék: nikotin, bagó, tubák
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A dohányfüst tüdőrákot okozhat, idült légzőszervi betegségekhez vezethet és egyik legfontosabb kockázati tényezője a koszorúér-szűkületnek is, de a dohánytermékek eladásában érdekelt cégek által ajánlott, füstmentes változatok semmivel nem biztonságosabbak, mint a cigaretta. A rágyújtást nem igénylő nikotin készítmények hátrányairól, veszélyeiről adott ki hivatalos állásfoglalást az Amerikai Szív Szövetség.


A megperzselt pipadohány rágása, a bagózás valaha és bizonyos társadalmi rétegekben igen népszerű volt. Eredetileg olyan foglalkozású emberek éltek vele, akiknek munkahelyén, tartózkodási helyén a nyílt láng használata biztonsági okokból szigorúan tilos volt. Ezért sok hajós bagózott, mert a hajókon nem lehetett tüzet gyújtani, vagy a huszárok, akik fegyelmi okokból nem füstölhettek. A dohánylevelek rágása divatként viszont ma is sokfelé visszatért. A bagózók általában kiköpik az összerágott leveleket, de a sok nikotint tartalmazó nyálnak legalább egy részét lenyelik, ami ugyanolyan nikotinfüggőséghez vezet, mint amikor valaki egyik cigarettáról gyújt rá a másikra.

Évszázadokkal ezelőtt, elegáns körökben divat volt a tubákolás. A finom port általában drága szelencében hordta magánál a szenvedély rabja és vagy lenyelt belőle, vagy az orrán keresztül beszippantotta. Így is jelentős nikotin adag jut a szervezetbe.

Ma már világszerte sokféle nem meggyújtandó nikotin változatot gyártanak, melyeket rágni, sőt cukorkához hasonló módon szopogatni lehet. Az amerikai tizenévesek között ezek a nikotin variációk igen népszerűvé váltak. Becslések szerint az Egyesült Államokban nyolcmillió ember használja a füstmentes, de nikotint tartalmazó élvezeti szereket.

Az állásfoglalás hangsúlyozza, hogy ezek a készítmények nemcsak nikotint tartalmaznak, hanem legalább 30, rosszindulatú daganatot okozó anyagot. Ráadásul az így fölszívódó nikotin mennyisége több, mint a cigarettázás során szervezetbe kerülő méreg.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza