Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csökkenthetné a hiteltermékek árát a pozitív adóslista

MTI, 2010. október 06. - szerda 13:11
Címkék: bank, hitel, THM,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lakossági hiteltermékek árazásának szintjéről ugyan megoszlott a jegybank, a versenyhivatal és a bankok képviselőinek véleménye egy keddi konferencián, abban azonban egyetértettek, hogy a pozitív adóslistával, a kockázatok felmérésével olcsóbbak lehetnének a hitelek.


A Budapesti Corvinus Egyetem Fogyasztók a hitelpiacon címmel rendezett konferenciáján Király Júlia, az MNB alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a piacösztönző, rugalmas szabályozórendszerhez hosszú idő kell. Most azonban kényszerűen kell lépni, "légkalapáccsal" folyik a finomszabályozás, ezért a mostani intézkedéseket később finomítani kell - mondta. Megerősítette: az MNB korábbi vezetése is figyelmeztetett már a devizahitelezés kockázataira, sőt korlátozására is terjesztettek elő javaslatot, ám ezt a politika "lesöpörte". Király Júlia hiányolta a versenyt termékek árazásában és sürgette az évek óta várt pozitív adóslista megalkotását. Egyben fájlalta, hogy a PSZÁF, noha eddig támogatta bevezetését, most kihátrált a támogatók közül.

Harmati László, az FHB vezérigazgató-helyettese szerint azonban érvényesült a verseny a hitelek árazásánál. Úgy vélte nem lehet nem versenyképes az az ár, amelyet ötven hitelintézet kínál. Ezzel a megjegyzésével azonban sem Király Júlia, se Kováts Surd, a GVH Pénzügyi Szolgáltatások Irodájának vezetője nem értett egyet. Harmati László arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelek árazásánál a várható vesztességet is figyelembe kell venni, ám a fogyasztók "ismeretlenek" a hitelintézeteknek: nincs pozitív adóslista és nagy az aránya az eltitkolt jövedelmeknek is. Ezért és az országkockázati felár miatt magasabbak a marzsok, mint például Ausztriában - mondta.Az átláthatóságot ért kritikára Harmati László kifejtette: a THM bevezetésével átlátható termékeket kínált az FHB, ám a fogyasztókat nem ez, csakis az első törlesztőrészletek nagysága befolyásolta a döntésében.

Kováts Surd szerint egy jól működő piacon akár az első törlesztőrészletek is szolgálhatnák az összehasonlítás alapját, de tájékoztatást nyújthatna egy megfelelően képzett THM mutató is. Megjegyezte azonban, hogy a mostani nem az. Kováts Surd szerint a szabályozás mindig lépéshátrányban van, csak követni tudja a piaci viszonyokat, mint mondta: ezért sem egyszerű reagálni most.

Király Júliával egyetértve magasnak tartotta a magyarországi banki marzsokat és úgy vélte lehet, hogy a piac méretéhez képest nem optimális, túl sok a negyven-ötven hitelintézet. Hangsúlyozta azt is, hogy a piaci szereplők száma önmagában nem garantálja a versenyt. A kamatfelár Magyarországon az EK országaihoz képest ötszörös, de a visegrádi országokhoz képest is kétszeres - mondta. Ez utóbbit Kováts Surd szerint különösen nehéz megindokolni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nem szabad megkérdőjelezni a hitelintézetek árazási szabadságát: ha a piac jól működik és átlátható, akkor meg kell, hogy jelenjen olyan szereplő, amelynek kevesebbért is megéri. Ehhez elsősorban kiszámítható szabályozási környezetre van szükség - hívta fel a figyelmet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza