Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GVH: jogsértő volt a Lyoness tájékoztatása

MTI, 2010. szeptember 27. - hétfő 16:21
Címkék: fogyasztói csoport, GVH, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Lyoness Holding Europe AG.-t és a Lyoness Hungary Kft.-t - együttesen - egymillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel nem a valóságnak megfelelő tájékoztatásokat tettek közzé a kínált vásárlási kedvezményekről.


A svájci Lyoness Holding Europe AG. tizenöt európai országban működtet leányvállalatokat, amelyek vásárlói közösségeket hoznak létre Lyoness néven. Ennek lényege, hogy a tagok nem árengedményt kapnak a partnerüzletekben, hanem a vásárlásaik után visszatérítés jár nekik.

A GVH eljárása azért indult, mivel a visszatérítésről megtévesztő tájékoztatások jelentek meg a sajtóban PR cikkek, illetve szintén PR rádió és tévé interjúk formájában. Ezeket az anyavállalat szervezte és adta meg a tartalmukat, a magyar leányvállalat csak a megjelentetésről gondoskodott.

Az egyik probléma az egy százalékos visszatérítés volt. A PR anyagokból nem derült ki, hogy ahol a kereskedő árrése négy százaléknál kisebb, ott csak fél százalék a vásárlás utáni visszatérítés. Nem derült fény arra sem, hogy 2009. április 20-ig kétszázhatvanezer, azt követően pedig háromszázezer forint értékben kell vásárolni ahhoz, hogy a tag számlájára kerüljön a visszatérített összeg. A számla úgy volt értelmezhető, hogy az a tag saját bankszámláját jelenti, holott az a Lyoness rendszerében vezetett virtuális számla.

Gond volt a rendszer használatának ingyenességével is. A Lyoness Cashback Kártya 24 hónapos érvényességi ideje lejártát követő meghosszabbítása csak akkor nem kerül pénzbe, ha a tag havonta legalább nettó harminckilencezer forintért vásárol. Aki ezt nem teljesíti, az 12 euróért kap új kártyát.

Az egymillió forintos bírsággal kapcsolatban megjegyzi a GVH közleménye, hogy enyhítő körülménynek számított a jogsértés elismerése, és az is, hogy a jövőbeli ügyfelek a szerződés megkötéséig további információkhoz juthatnak a Lyoness rendszerről.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

FFric, 2011. március 23. - szerda 19:58

Szerintem ez a cikk már jócskán érvényét veszítette, hiszen mára már nem kérdés, hogy a Lyoness mire törekszik és milyen eredményeket ért el. Ez egy tökéletes rendszer és egy új fajta, magasabbrendű, szemléletmódot igényel. A Lyoness egy óriási lehetőség bárki számára, aki élni tud vele és használja nap mint nap! Ha valaki még mindig hibát keres bennt és nem bízik az vagy nem érti vagy nem akarja érteni a lényegét! Bármi is volt és bármit is szabott ki rá a GVH az biztos, hogy csak félreértésből adóthatott, hiszen ezzel rosszul senki nem járt!

Zlotya, 2010. december 14. - kedd 02:20

"Gond volt a rendszer használatának ingyenességével is. A Lyoness Cashback Kártya 24 hónapos érvényességi ideje lejártát követő meghosszabbítása csak akkor nem kerül pénzbe, ha a tag havonta legalább nettó harminckilencezer forintért vásárol. Aki ezt nem teljesíti, az 12 euróért kap új kártyát." A lyoness kártyát nem kell meghosszabbítani mert nem járhat le hiszen a terminálok a rajta lévő mindig érvényes vonalkódot olvassák le. A régi kártyákkal is meg lehet szerezni minden kedvezményt. Itt sajnos az a félreértés adódhatott, hogy a pénztárosok összekevertek egy bankkártyát a pénzgyűjtő kártyával, nonszensz. A lyoness kártya nem fizető eszköz nem bankkártya Abban az esetben ha a lyoness kártyánk elveszik egyszerűen kinyomtathatunk egy másikat amely teljesen egyenértékű az eredeti plasztikkártyával. Ha használjuk a kinyomtatott kártyánkat a saját vásárlásainkra akkor ingyenesen fogunk kapni egy új éppen a legfrissebben forgalomba lévő kártyát a Holdingtól, csak élni kell a vásárlás és pénzvisszatérítés előnyeivel. Nekem nincsenek ezzel kapcsolatban költségeim csak hasznom lehet belőle. az aki ragaszkodik az új típushoz amely a használat szempontjából lényegtelen az rendelhet az előállítási költségnek megfelelő összegért egy új lyoness kártyát.

Zlotya, 2010. december 14. - kedd 02:06

"Nem derült fény arra sem, hogy 2009. április 20-ig kétszázhatvanezer, azt követően pedig háromszázezer forint értékben kell vásárolni ahhoz, hogy a tag számlájára kerüljön a visszatérített összeg." Igen de közben függetlenül mindentől az euro/forint árfolyam változott a kiutalási összeg meg euróban volt meghatározva 10 eurót jelentett ez. A vásárló igaz, hogy többet kellett, hogy vásároljon saját magának de többet is kapott vissza mert nem 2600 ft-ot utaltak hanem 3000 ft-ot. Jelenleg az árfolyam változatlan maradt de a holding az átutalási összeget határt 5 euróra csökkentette és így most már 1500 Ft-nál megtörténik a kiutalás ami 150.000 Ft vásárlást jelent. Tehát nem értem a problémát, mert most a vásárló pont a felét kapja 1500 Ft-ot és nem javult a forint árfolyam....ezért megbüntetni a lyonesst értelmetlen volt. Hozzá kell tenni azt a tényt, hogy a lyoness az átutalási költségeket változatlanul állja, kifizeti most is.

Kommentek

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés