Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Amikor viszi az APEH a használt autót

2010. szeptember 23. - csütörtök 13:31
Címkék: használt autó, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Használt autót vásárolni nem egyszerű feladat. A fogyasztónak a műszaki adatokon felül tudnia kellene arról is, hogy az autóra nincs-e friss tartozás terhelve, vagy éppen nem áll-e végrehajtási eljárás alatt. Nem egyszer előfordul az az eset is, hogy az adóhatóság veszi el az új, jóhiszemű tulajdonostól az autót.


Használt autó vételekor az általános paramétereken felül egyéb tényezőkre is figyelnünk kell. Könnyen előfordulhat például, hogy a gépjármű nem teher nélkül jut hozzánk, és erről mit sem tudunk. Így adó- és vámtartozás, melyre már végrehajtás van kérve, vagy egyéb bírósági végrehajtásból származó teher is lehet a járművön. És ezen még az sem segít, hogy hozzájutunk a gépjármű törzskönyvéhez, hiszen az csak azt bizonyítja, hogy nem lízingcég, vagy hitelintézet tulajdonában van az autó.

Amennyiben pedig - akár tudtunk a teherről, akár nem - így történik a vásárlás, az APEH anélkül, hogy vizsgálná az adásvétel érvényességét, lefoglalhatja jogszerűen az autót, és ezt követően csak polgári peres úton érvényesíthetjük igényünket az eredeti tulajdonossal szemben.Természetesen a megelőzés segíthet a problémákat elkerülni, de csak bizonyos körben. Adó-vagy vámtartozásról az okmányirodától kérhetünk felvilágosítást, és ez feltétlenül javasolt is használt gépjármű vétele előtt. Az pedig, hogy egy adott gépjármű bírósági eljárás miatt lefoglalás alatt áll-e, egy meglehetősen hosszú és bonyolult procedúra végén deríthető ki. Ehhez a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kell írásbeli kérelmet beadni, amely körülbelül egy hónapon belül tud választ adni.

Használt autó vétele előtt jó azt is tudni, hogy kötelező jótállás - mivel az a jogszabály alapján új személygépjárművekre van - nem illet meg minket, de fogyasztói szerződés kötésekor szavatossági jogok - javítás, csere, árleszállítás, elállás - a vásárlástól számított legalább egy évig akkor is megilletnek minket, ha nem új az autó, azaz ha például használt autó kereskedésben vettük azt.

Érdemes ellenőrizni a kilométeróra állását is, például szakszerviztől lekérdezni az ott végzett eddigi javításokat, hiszen javítás esetén rögzíteni kell a kilométeróra állását, mely eltérhet a ténylegesen tapasztalttól. Külföldről behozott gépjármű esetén a Vám és Pénzügyőrségtől lehet információt kérni, hogy a behozatalkor mennyi volt a kilométeróra állása.

Dr. Kóródy Dávid
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Vigh Mónika, 2010. november 10. - szerda 19:47

Igen,és most akkor még egy kis cifraság.Nekem Most jelenleg azért kell az autóm után futnom,mivel a kettővel ezelőtti tulajdonosnak tartozása volt az autón,tehát nem a kereskedőnek akitől vásároltam(ők is tulajok voltak),hanem akitől ők vették..ez vajon hány hónap alatt derült volna ki ha én megkérdezem,mivel a végrehajtó két év után talált ránk és szeretné elvenni az autónkat,annak ellenére hogy tudja semmi közünk a tartozáshoz.Én fussak,fizessek,pereljek...ez a amai Magyar Jogrendszer!!Gratulálok

Stefan Raab , 2010. október 08. - péntek 15:39

Milliárdokat költenek számítógépes fejlesztésekre , egy pár hacker meg kirabolja egy commodor 64-el a fél világot. Adatfrissítések másodpercek ezredrészei alatt megtörténnek! Hónapokat várni mire válaszolnak ? Hol vannak a SZERVEREK A HOLDON ? A BM VÁM és a FAX tudja milyen állami vállaltok még mindig krétával firkálnak vagy mi van ?

LV-426, 2010. október 07. - csütörtök 15:21

"Adó-vagy vámtartozásról az okmányirodától kérhetünk felvilágosítást, és ez feltétlenül javasolt is használt gépjármű vétele előtt" Mire megjönne az eredmény, már nézhetünk másik autó után, mert a kelendő autókat addigra elviszi más.

Matus László, 2010. szeptember 26. - vasárnap 10:55

Nem lenne egyszerűbb, ha az APEH és a bíróság venné a fáradságot és a gépjármű nyilvántartóval összefogva jegyeznék az ilyen kocsikat és eredetiség vizsgálatnál ezt kidobná a gép?? Ja akkor nem lehetne szívatni a jóhiszemű vásárlót

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza