Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vízkőoldóból készítettek alkoholt - négy év a jutalom

baon.hu, 2010. szeptember 21. - kedd 15:11
Címkék: csalás, hamisítás, alkohol
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Négy év börtönre ítélt a megyei bíróság hétfőn egy kecskeméti férfit, aki a vád szerint társaival Horvátországban vásárolt huszonhatezer liter vízkőoldót, majd ebből nyert ki - sósav hozzáadásával - etil-alkoholt. A többi hat vádlott is letöltendő illetve felfüggesztett szabadságvesztést kapott.


A vámosok még 2007 márciusában tartottak éjszakai ellenőrzést egy raktárak bérbeadásával és pálinkafőzéssel foglalkozó kecskeméti Zrt. Vértes utcai telephelyén. Alaposan meglephették a vádlottakat, akik éppen a Horvátországból kamionon behozott, huszonhatezer liternyi vízkőoldó sósavval történő semlegesítésén és a pincében lévő nagy tartályokba való szivattyúzásán fáradoztak. A nyomozás feltárta: egy horvát férfi az általa gyártott vízkőoldó-koncentrátumot felajánlotta megvásárlásra egy magyar ismerősének. Egy mintát is adott neki, elmagyarázva, hogyan lehet a lúgos, kékes folyadékból etil-alkoholt készíteni, és milyen lesz annak a minősége.

-A minta a perben szintén vádlottként szerepelő közvetítőkön keresztül eljutott a kecskeméti férfihoz, T-N. Sándorhoz, aki üzletet látott a dologban, és társaival megegyeztek, hogy nagy tételben rendelnek a Horvátországban előállított termékből. A vádlottak megbeszélték a beszállítás technikai részleteit illetve azt is, hogy a haszonból ki mekkora hányadban részesedik. Mivel a vételhez nem volt elegendő pénzük, bevontak egy "szponzort" is, aki kifizette az alapanyag árát a horvát férfinak, de cserébe természetesen ő is jutalékot kért.

Ezt követően pár napon belül, 2007. március elsején az esti órákban meg is érkezett Kecskemétre a tehergépkocsi, rakterében huszonhat darab ezerliteres tartállyal. Az elsőrendű vádlott a szállítmány elé ment, majd ezután együtt hajtottak a Vértes utcai telephelyre, ahol T.-N. Sándor cége alkalmazottjaként a raktárak bérbeadásával kapcsolatos ügyintézést végezte.

Itt egy-egy üveg sósavat öntöttek a tartályokba a lúgos vízkőoldó közömbösítése végett, majd nekiláttak a kinyert etil-alkohol leszivattyúzásához, mikor a vámosok tetten érték őket. Az alagsorban az ellenőrzés során a járőrök még további tizennégy darab ezerliteres tartályban találtak szeszes italt.

A megyei bíróság Surányiné dr. Pólik Edina vezette büntetőtanácsa megállapította: a vádlottak hatósági engedély nélkül jövedéki terméket állítottak elő, mellyel az adóbevételt közel hatvanmillió forinttal csökkentették. Az általuk gyártott, értékesíteni kívánt etil-alkohol értéke százhétmillió forint.

A vádlottak közül az elsőrendű mindvégig tagadta bűnösségét; azt vallotta, hogy se a szállítóról, se az áruról nem tudott, ő csak kinyitotta a bérelt raktárat. A másodrendű vádlott viszont önmagára és társaira nézve is teljes körű, részletes beismerő vallomást tett, a bíróság ezt bizonyítékként fel is használta az ítélkezésnél.

A többiek részben beismerték a bűncselekményt, részben tagadták. T-N. Sándort a megyei bíróság végül 4 év börtönre ítélte az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő jövedékkel visszaélés illetve jövedéki orgazdaság miatt. Társai közül hárman kaptak még 2-3 év letöltendő börtönt, a többiek felfüggesztettel megúszták.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. november 01. - hétfő 18:11

tucatjával halhattak volna meg emberek! NEM BÜNTETNI! MEGITATNI VELÜK AZ ÖSSZESET!!! ORVOS FEJVESZTÉS MELLETT KIZÁRVA!!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza