Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Élethű és veszélyes az airsoft fegyver

Munkatársunktól, 2010. szeptember 21. - kedd 17:01
Címkék: airsoft, játék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint gyakorlatilag ellenőrizetlenül lehet olyan, a valódihoz megszólalásig hasonlító légfegyverhez hozzájutni, amilyennel rendőrre is lőttek Pécsett a közelmúltban.


Az elmúlt időszak vizsgálati tapasztalatai szerint népszerű fürdőhelyen, a pécsi vásárban, de még játékboltokban is találkozhattak az ellenőrök a műanyaglövedéket kilövő fegyverekkel - olyan eszközről van szó, amilyennel nemrég rálőttek egy rendőrre Pécsett. Mint Folkmann Miklós fogyasztóvédő felügyelő elmondta, ezek a tárgyak nem minősülnek fegyvernek, de játéknak sem. A leleményes gyártók (többnyire kínaiak) - hogy áthidalják az ellentmondást - a csomagoláson életkorhoz kötik a vásárlást, azonban így is ellenőrizetlen, hogy többszörös áttételen keresztül kihez és milyen célra jutnak el ezek az eszközök.

Az airsoft fegyverek a valódi fegyverekhez megszólalásig hasonlító eszközök - mint például az a Kalasnyikov-utánzat, ami márciusban keltett akkora riadalmat egy pécsi buszon, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyzínre. Néhány milliméteres műanyag golyókat lőnek ki, nagy sebességgel, amik elvben felületi sérülésen kívül egyebet nem tudnak okozni, kivéve, ha a szemet érik. Tartásukhoz nem szükséges engedély.

-

Mint a fogyasztóvédő szakember hangsúlyozza, a gyerekjáték fegyverek erejét és a lövedék keménységét, formáját is szabvány rögzíti. Eszerint a lövés torkolati energiája nem lehet nagyobb 0,08 joule-nál. A lefülelt airsoft fegyverek többségénél a torkolati energia lényegesen nagyobb volt ennél. Erejükről sokat elárul, hogy némelyik egy méterről simán átütötte a vastag fénymásoló papírt is. Fegyvernek egyébiránt 7,5 joule torkolati energiától számít valami.

Az eszközök megvásárlásában és használatában nagy a szülők felelőssége is, pláne úgy, hogy több gyártó vagy kereskedő ezeknél az eszközöknél, de akár más játékoknál is felnőtt felügyeletéhez köti az ajánlott használatot, hárítva ezzel a felelősséget. Hogy milyen valós is a veszély, azt egy gyerekjátékon talált lézerirányzék mutatta meg, ami kétszeresen haladta meg az engedélyezett határértéket, és akár retinaleválást, egyéb szemproblémát is okozhatott volna.

Fórumon mutatják be a lekapcsolt termékeket

A dolog aktualitására való tekintettel az airsoft és a játék-fegyverek sem hiányoznak majd pécsi Árkádban szeptember 23-án 10 és 14 óra között tartott Fogyasztóvédelmi bemutató napról. Ezen a fórumon az érdeklődők elrettentő mintadarabokat is láthatnak, nem csak a szóban forgó "fegyverekből", hanem más, a fogyasztóvédelmi hatóság által veszélyesnek minősített gyerekjátékokból - PVC fürdőállatokból, festett faeszközökből, érintésveszélyes esti irányfényből -, amikből többet is találtak az elmúlt időszak vizsgálatai során.

Külön kategóriában mutatják be a hőkorlátozó automatika nélkül készült elektromos készülékeket, a földeltnek feltüntetett, ám nem úgy készült hosszabbítókat. A szakemberek nem csak azt mutatják be, hogy milyen veszélyeket rejt ezeknek az eszközöknek, játékoknak, "fegyvereknek" a használata, hanem tanácsokkal segítik a vásárlókat, hogy miként lehet elkerülni ezeket a fogyasztóvédelmi vizsgán megbukott termékeket.

Forrás: bama.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Airsoftos ZSOLDOS, 2012. december 08. - szombat 23:06

Az airsoft fegyverek igen is FEGYVERNEK minősülnek! Légfegyvernek (7.5J alatti) szabadon tartható. A "gyermek játékok" a szülő felelősség érzetétől függnek. (kés villa olló....) Jómagam is airsoft játékos vagyok, és rettentően bosszant ha valaki felületesen, illetve nem teljes körültekintéssel tájékoztatásszerűen közöl dolgokat. A gyerek meg azzal játszon amivel engedjük. Pl. a fúrógép is egy eszköz és veszélyes, tehát nem engedjük a gyerekeket egyedül használni, de meg kell tanulnia használni, ami szintén a mi felelősségünk.

íasfda, 2011. május 28. - szombat 13:57

Ez a cikk egy nagy marhaság, rengeteg dolgot nem ír le, miért kell megtéveszteni azokat akik még nem használtak ilyen fegyvert

W4C, 2011. március 02. - szerda 16:41

Ez hülyeség! Airsoft játékra 16 éven alulit nem engednek be. Ez egy. A másik pedig az, hogy egy ilyen fegyver lövését fél méterről lőve is 1 másodperc múlva már nem éreztem.

airsoft, 2011. január 07. - péntek 16:58

Ez a cikk úgy ahogy van baromság. Hosszabb lenne leírni, hogy mi mindenben téved, csúsztat vagy hallgat el tényeket, mint maga a firkálmány. Szóval nem lájk és LOL :)

Zsíros Tejpor, 2011. január 06. - csütörtök 19:57

"ezek a tárgyak nem minősülnek fegyvernek, de játéknak sem." "gyerekjáték fegyverek ereje nem lehet nagyobb 0,08 joule-nál" ez igaz, de az airsoft nem minősül gyerekjátéknak! hanyagoljuk a megtévesztő megfogalmazásokat, és az egy szélsőséges esetből történő általánosítást! köszönöm!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza