Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A Parking Kft. közterületi parkolóhelyek üzemeltetésére készül

MTI, 2010. szeptember 13. - hétfő 14:11
Címkék: parkolás, Budapest
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A jövő év elején a közterületeken is megkezdi a parkolóhelyek üzemeltetését a Parking Kft., ezért közbeszerzési eljárásban mintegy 1,2 milliárd forint értékű eszközt vásárol - mondta el az Volly György, a társaság kommunikációs igazgatója.


A beruházáshoz szükséges eszközöket a fővárosi önkormányzat finanszírozza a közterületi parkolásból származó bevételekből. Az önkormányzat az Európai Unió irányelve szerint a közszolgáltatáshoz szükséges eszközök amortizációját finanszírozza.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közlekedésszervező cég 6.990 férőhelyet üzemeltet majd, amihez többek között négyszázharminc darab jegykiadó automatára hirdetett meg közbeszerzési eljárást. A különböző eszközökre és szolgáltatásokra kiírt tenderen elérhető 478 pontból 305 pontot az ár jelent, de a többinek is szoros pénzügyi vonzata van, például a jótállás- és garanciavállalásnak. A beszerzést közösségi értékhatárt meghaladó nyílt közbeszerzési eljárásban kell megvalósítania a cégnek. A Parking Kft. a kiírtnál enyhébb feltételeket szabott volna elsősorban azért, hogy magyar vállalkozások jussanak nagyobb lehetőséghez, de a Közbeszerzések Tanácsa szigorított a feltételeken. Így is legalább négy-öt magyar kis- és középvállalkozás felelhet meg a kiírásnak.Jelenleg Budapesten kétezer körül van a parkolóautomaták száma. A parkolóhelyek többségét a három társaság - a Centrum Parkoló Rendszer Kft., a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft., a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás - üzemelteti, de rajtuk kívül még további három üzemeltető is található a fővárosban. Az egységes parkolásgazdálkodási rendszer kialakítása érdekében a Parking Kft. üzemelteti azokon a közterületeken a parkolóhelyeket, amelyeken jelenleg nincs parkolás, illetve 2011. január 1-től átveszi a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. által üzemeltetett közterületi várakozóhelyeket.

A Centrum az idén nyáron elfogadott és hatályba lépett törvény szerint a szerződése lejártáig üzemeltethetnek parkolókat, utána már csak önkormányzati tulajdonban lévő cég, vagy közvetlenül maga az önkormányzat végezhet ilyen tevékenységet, de az önkormányzati cég is csak közszolgáltatási szerződés keretében. A Parking Kft. egyébként az egyetlen olyan fizető várakozóhelyeket üzemeltető cég, amelyik az uniós szabályoknak megfelelő közszolgáltatási szerződés alapján tevékenykedik.

A Parking Kft. tevékenysége jelenleg az össztömeg korlátozott és védett övezetekbe a behajtási hozzájárulások kiadása és a P+R parkolók létesítése és működtetése, valamint a Margitszigeten található 335 férőhelyes várakozóhely üzemeltetése. Tavaly harmincezer behajtási hozzájárulást adott ki a Parking Kft., és kétezer jelzőtáblát "gondoz". Az elmúlt évben hat helyszínen közel hatszáz férőhely P+R gépkocsi- és százhúsz B+R kerékpár parkolót adták át. Az elmúlt két évben 2,2 milliárd forint uniós támogatást nyert el a Parking Kft.: a fővárosi buszsávok kialakítására 437 millió forintot, a közösségi kerékpáros közlekedési rendszer projektre pedig kilencszázmilliót. Ezt a beruházást - ezer kerékpárral és 74 gyűjtőállomással - várhatóan jövő nyáron adják át.

A Parking Kft. nettó árbevétele tavaly 894 millió forint volt, és a beruházások miatt az elmúlt évben kilencvenhárommillió forint mérleg szerinti veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az idei év első felében hatszáztizenkétmillió forint nettó árbevételt és száztizenhatmillió forint adózott nyereséget ért el a cég. Volly György, a Parking Kft. kommunikációs igazgatója megjegyezte: a fővárosi közgyűlés korábbi döntése alapján, 2010. január 1-től a fővárosnak minden közterületi parkolási bevételt elkülönítve kell gyűjtenie az úgynevezett parkolási és közlekedésfejlesztési keretbe, és azt célzottan, civil és szakmai szervezetek bevonásával a közlekedés fejlesztésére kell fordítani.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza