Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Borúlátón spórol a magyar

MTI, 2010. szeptember 07. - kedd 10:01
Címkék: bank, megtakarítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A lakosság megtakarítási képessége csökkent, a megtakarítók nagy része borúsan látja jelenlegi pénzügyi lehetőségeit a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményei szerint. Az index második negyedévi adatai ugyanakkor a lakosság bizakodó befektetői hangulatát jelzik.


A Raiffeisen Bank közleménye szerint a reprezentatív mintán elvégzett kutatás során ezer 15-69 év közötti lakost kérdeznek meg személyes megtakarítási szokásaikról. Az index értéke - most először - nem mutat jelentős változást az előző negyedéves eredményhez képest, azzal a különbséggel, hogy a lakossági megtakarítási képesség kis mértékű csökkenését jelzi.

A második negyedéves index a megtakarítási szerkezet változatlanságát jelzi, vagyis a megtakarítással rendelkezők továbbra is "kivárnak", illetve a korábbi akciós lekötött betétek lejáratáig tájékozódnak az egyéb befektetési lehetőségekről, valamint arról, hogy a kormány által bevezetni kívánt "bankadó" hogyan érintheti a különböző megtakarítási formákat. A felmérés szerint egyre inkább előtérbe kerülhetnek a tartós befektetések és megtakarítási lehetőségek.

AFP

"A megtakarítási attitűd változatlansága továbbra is a bankok iránti bizalmat jelzi, a válaszadók közel fele bízik a bankokban, míg bankellenesnek kevesebb mint ötödük tekinthető. Azt azonban még a bankokkal szemben bizalmatlanok közül is sokan elismerik, hogy a pénz azért jobb helyen van a bankokban, mint otthon" - mondja Bacher János, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója.

A felnőtt lakosság huszonegy százaléka rendelkezik megtakarítással. Az GfK felmérése szerint az elmúlt tíz évben e tekintetben 2004-ben volt a legjobb a helyzet, amikor a válaszadók még több mint harminchét százaléka gondolta, hogy említésre méltó tartalékai vannak. A mélypont 2008 végére következett be, amikor is csaknem minden ötödik magyar élvezhette megtakarításainak biztonságát.

A felmérésből kiderül, hogy a lakosság meglehetősen borúlátó mind jövedelmének, mind megtakarításainak változásával kapcsolatban. Egy kicsit több mint tíz százalékos bizakodó réteg mellett majdnem húsz százalékos a szkeptikusok aránya. A lakosság jelentős hányada nem számít érdemi változásra sem megtakarításait, sem jövedelmét illetően. A megtakarítások képzésével kapcsolatos attitűd továbbra sem mozdult el a mélypontról. A jelenlegi gazdasági helyzet mindössze a megkérdezettek négy százaléka szerint kedvez a megtakarításoknak, háromnegyedük egyértelműen cáfolja ezt.

A felnőtt lakosság alig több mint negyede szokott családi költségvetést készíteni, ami a havi rendszeres, vagy egyéb kiadásokat és bevételeket tartalmazza. A lakosság jelentős részének első dolga a rendszeres, fix kiadások rendezése, és mindössze hat százalékuk kezdi megtakarítással a havi bevétel elosztását. Akik készítenek családi költségvetést, azokra jellemzőbb a "fiskális fegyelem": nyolcvanhét százalékuk a havi jövedelemből először kifizeti a számlákat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. szeptember 08. - szerda 16:45

"A befektetői hangulat viszont bizakodó." azt elhiszem

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza