Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szigorodik az uniós élelmiszer-biztonsági ellenőrzés

MTI, 2010. szeptember 03. - péntek 15:41
Címkék: élelmiszer, ellenőrzés, unió
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Bizottság a jövőben határozottabb ellenőrzést tervez egyes Marokkóból és Egyiptomból származó élelmiszerek esetében - közölte Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő.


Tabajdi júniusban írásbeli kérdésben hívta fel az Európai Bizottság (EB) figyelmét a problémára, és a hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmazott. "A kiemelt ellenőrzések célja, hogy az Európai Unióban megelőzhetőek legyenek az elmúlt hónapokban Magyarországon is tapasztalt élelmiszer-botrányok" - hangoztatta. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi években, különösen az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok a megengedettnél nagyobb növényvédőszer-maradék mennyiséget mértek a Marokkóból és Egyiptomból származó növényi zöldség- és gyümölcstermékek jelentős részében, különösen a paprika és a földieper esetében.

AFP

Az uniós végrehajtó testület élelmiszerügyi és állategészségügyi hivatala eddig kétszer - 2007-ben és idén - tartott helyszíni ellenőrzést Egyiptomban. Marokkóban egy ellenőrzésre került sor 2006-ban, egy újabbat pedig 2011-ben terveznek. A korábbi esetekben fény derült néhány hiányosságra az érintett országok hatósági növényvédőszer-ellenőrző rendszereiben.

Tabajdi Csaba közlése szerint felvetése nyomán az EB azt tervezi, hogy a marokkói és egyiptomi zöldség- és gyümölcstermékeket 2010. október 1-jével besorolja a fokozottan ellenőrizendő importélelmiszerek körébe.

A testületnek a képviselő kérdésére kiadott állásfoglalásából kiderül, hogy az egészségügyi határértékeket meghaladó növényvédőszer-tartalom esetén az uniónak nincs jogköre az élelmiszergyártók és importőrök szankcionálására, az élelmiszer-biztonsági előírások ellenőrzése és betartatása pedig teljes egészében a nemzeti hatóságok feladata. Az EB figyelemmel kíséri ugyan az unió élelmiszerjogának megfelelő működést, de annak végrehajtása teljes egészében a tagállamok felelőssége.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. június 09.

Helló Kedves Beteg Hitel?

Szüksége van sürgős kölcsönre? Igen E-mail (dakany.e...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza