Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szigorodik az uniós élelmiszer-biztonsági ellenőrzés

MTI, 2010. szeptember 03. - péntek 15:41
Címkék: élelmiszer, ellenőrzés, unió
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Bizottság a jövőben határozottabb ellenőrzést tervez egyes Marokkóból és Egyiptomból származó élelmiszerek esetében - közölte Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő.


Tabajdi júniusban írásbeli kérdésben hívta fel az Európai Bizottság (EB) figyelmét a problémára, és a hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmazott. "A kiemelt ellenőrzések célja, hogy az Európai Unióban megelőzhetőek legyenek az elmúlt hónapokban Magyarországon is tapasztalt élelmiszer-botrányok" - hangoztatta. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi években, különösen az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok a megengedettnél nagyobb növényvédőszer-maradék mennyiséget mértek a Marokkóból és Egyiptomból származó növényi zöldség- és gyümölcstermékek jelentős részében, különösen a paprika és a földieper esetében.

AFP

Az uniós végrehajtó testület élelmiszerügyi és állategészségügyi hivatala eddig kétszer - 2007-ben és idén - tartott helyszíni ellenőrzést Egyiptomban. Marokkóban egy ellenőrzésre került sor 2006-ban, egy újabbat pedig 2011-ben terveznek. A korábbi esetekben fény derült néhány hiányosságra az érintett országok hatósági növényvédőszer-ellenőrző rendszereiben.

Tabajdi Csaba közlése szerint felvetése nyomán az EB azt tervezi, hogy a marokkói és egyiptomi zöldség- és gyümölcstermékeket 2010. október 1-jével besorolja a fokozottan ellenőrizendő importélelmiszerek körébe.

A testületnek a képviselő kérdésére kiadott állásfoglalásából kiderül, hogy az egészségügyi határértékeket meghaladó növényvédőszer-tartalom esetén az uniónak nincs jogköre az élelmiszergyártók és importőrök szankcionálására, az élelmiszer-biztonsági előírások ellenőrzése és betartatása pedig teljes egészében a nemzeti hatóságok feladata. Az EB figyelemmel kíséri ugyan az unió élelmiszerjogának megfelelő működést, de annak végrehajtása teljes egészében a tagállamok felelőssége.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza