Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vénykötelessé váló fájdalomcsillapítók

MTI, 2010. szeptember 01. - szerda 15:41
Címkék: fájdalomcsillapító, gyógysze, recept
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szeptember 15-től több gyulladásgátlót és fájdalomcsillapítót csak recept ellenében lehet kiváltani, elsősorban azokat, melyek ketoprofen hatóanyagot tartalmaznak.


photos.comSzeptember 15-től több gyulladásgátlót és fájdalomcsillapítót csak recept ellenében lehet kiváltani; a szigorításról az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntött. Az ügynökség ajánlása értelmében a szeptember közepétől a ketoprofen hatóanyagot tartalmazó készítmények lesznek vénykötelesek. Ilyen hatóanyagot tartalmaz például az Algoflex gél, a Fastum gél, a Keplat gyógyszeres tapasz és a Ketospray is, ezeket a szereket leginkább ízületi, reumás és csontfájdalmakra, valamint sportsérülések kezelésére használják.

Vizsgálatai során az EMA arra a következtetésre jutott, hogy a ketoprofen alkalmazásának előnyei továbbra is meghaladják a kockázatokat, további intézkedések szükségesek ahhoz, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a nemkívánatos allergiás reakciók előfordulását. Ennek értelmében módosul az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató, illetve a ketoprofent tartalmazó készítményeket ezentúl csak receptre adják ki - közölte a gyógyszerügynökség.

Az Európai Gyógyszerügynökség döntése az Algoflex gélen kívül nem érint semmilyen más Algoflex-terméket, mert azok nem a vénykötelessé tett ketoprofen hatóanyag tartalommal rendelkeznek, így továbbra is vény nélkül lesznek kaphatóak - tudatta a sanofi-aventis/Chinoin.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

rézi, 2010. szeptember 09. - csütörtök 09:28

Hát nekem rendszeresen van fejfájásom, minden második-harmadik napon, gyerekkorom óta. Eleinte néha bevettem orvosságot, de már vagy 10 éve nem. Kínszenvedés, de inkább, mint egy esetleges életveszélyes vese/máj/szívkárosodás. A kemoterápia azért rossz példa ebben az esetben, mert ott konkrétan a halál, vagy a súlyos mellékhatásokkal járó terápia között kell választani. Nálam meg a halálos mellékhatások és a néha elviselhetetlen fájdalom között. A halál mindig a legrosszabb választás. Annál minden más megoldás jobb. Minden gyógyszer vegyszer. Szervezetünktől idegen, másszóval méreg. Ami elpusztítja a betegséget, és közben nem biztos, hogy jól tud szelektálni, kicsit széttrancsíroz még ezt meg azt mellette. Minden vegyszert vénykötelessé tennék, és igen, jó lenne néha-néha kikérdezni a pácienseket az általuk szedett gyógyszer mellékhatásairól, tudniavalóiról, kockázatairól.

Kopuler, 2010. szeptember 03. - péntek 15:45

Én meg mindenre és mindenkinek Asprint adnék. Ez nem vényköteles! Egyenlőre.

gyorgyiasz, 2010. szeptember 02. - csütörtök 16:58

Nekem az a véleményem,hogy amikor valamilyen gyógyszert engedélykötelessé tesznek,akkor mindig valamilyen üzlet áll a háttérben.Egyik lobbi kinyomja a másikat a helyéről.Mert ő az erősebb.Ebben az estben vajon ki a hunyó? A másik..bizony amikor az ember szenved akkor nem érdekli mi lesz a mellékhatás,hanem minél hamarabb meg akar szabadulni a fájdalomtól.A kemo sem használ a beteg emberek többségének,de miután az életösztön a legerősebb,többnyire alávetik magukat a terápiának.És van aki túl éli. Attól az embertől kell megkérdezni,aki túlélt egy ilyen gyógymódot,hogy vajon jól tette-e?Mindenki tudja a választ. Ezeket a gyógyszereket embereken is kipróbálják amikor bevezetik. Most már csak az a kérdés,amikor ezek zajlanak ...ugyan mi kerülte el a figyelmüket ...amire most jöttek rá?? Szerintem semmi.Üzlet ...üzlet...üzlet. A madárinfluenza kapcsán talán sok mindenkiben dereng a pánik keltés. Most már ki merték mondani,hogy az egész üzletről szólt,és egyes gyógyszergyárak mesésen meggazdagodtak ezen a pánikrohamon. Most ott tartanak,hogy semmisitsék meg az összes vakcinát,mert nem kell senkinek sem. Azért én feltenném azt a kérdést,hogy mi van ...lesz azokkal akiket beoltottak ezzel a szerrel.Mert ki tudja a felelőtlen üzletelés révén ..ugyan lesz-e valamilyen nem várt hatása.mondjuk nem most,hanem majd valamikor. Azt pedig végképp nem fogjuk megtudni,hogy az engedéllyel kiadott gyógyszernek mikor derítik ki a káros hatását. Illetve nem nehéz megjósolni...ha majd egy jobb üzlet kecsegtet.

katari, 2010. szeptember 02. - csütörtök 14:51

Ha valakinek nagy fájdalma van, lehozatná a csillagos eget is csillagászati áron. DE: egy jó orvos segíthet neki és nem kell a piacon venni csillapítót. Mondom: egy JÓ orvos. De amikor a háziorvos azt írja fel, amit én kérek, meg sem kérdezve mire kell... no ott a baj. Szóval, rendelet ide, törvény oda, mi vagyunk alul. Döntsünk...Gyógyszer vagy öngyógyítás, amíg lehet.

npiroska, 2010. szeptember 02. - csütörtök 11:12

Szerintem akinek fáj valamilye,biztos nem azt nézi,hogy miből állitják elő,csak mihamarabb hasson! Anyukám 30éve borzasztó nagy fejfájással kűzd szinte hétről hétre!Analgetca tbl ami neki használ! Sajnos vényköteles!Volt olyan,hogy éjszaka arra ébredt,hogy nagyon fájt a feje,és a gyógyszer ami vényköteles,sajnos nemvolt otthon!!A háziorvos ráadásúl másnsp,csak délután 15 órától vólt!Ellehet képzelni mit élt át!!Ennyit a vényköteles herce-hurcáról!!

hadarava, 2010. szeptember 02. - csütörtök 09:43

De hogy visszatérjünk a poszt témájához, ezért nem mindegy hogy milyen gyógyszereket tartanak szabadforgalomban. A nem járok én orvoshoz, mert úgyse tud semmit, felfogást próbálják visszafogni. Önsorsrontók vagyunk.

másik mérnök, 2010. szeptember 02. - csütörtök 09:38

Bocs, úgy gondoltam, hogy te a paracetamolra érted, hogy nem kell pánikot kelteni. Egyébként valóban nem kell, de a vénykötelesség mellett kötelezővé tenném a betegtájékoztató végigolvasását, utána kikérdezéssel. Csak hogy tudja a páciens, hogy minek mi a kockázata, pánik nélkül. Gyógyszerlobbi.

másik mérnök, 2010. szeptember 02. - csütörtök 09:35

Csak egy példa, Panadol 500 mg filmtabletta: legfeljebb 4 óránként lehet bevenni egyet. Az 6 darab egy nap (3 g). A tájékoztatója szerint 8-nál (4 g) többet tilos bevenni egy nap alatt! Tehát csak 2-vel többet veszel be, és a gyártó nem vállal semmilyen felelősséget a következményekért. El is hiszem, a 4 g egy nap alatt elég lehet a májkárosodás érdekében.

hadarava, 2010. szeptember 02. - csütörtök 09:34

ezért tenném vénykötelessé, vagy ez nem volt nyilvánvaló?

másik mérnök, 2010. szeptember 02. - csütörtök 09:28

hadarava: és tudod, hogy a paracetamol esetében mekkora különbség van a terápiás és a túladagolásos dózis között? A terápiás adag DUPLÁJA a létező leghatékonyabb visszafordíthatatlan (leggyakrabban halálos) májkárosodást kiváltó ok. Magyarán: ha nagy buzgalmadban csupán csak kétszer annyit is beszedsz egy nap, mint amennyi a dobozra van írva, jobb, ha szólsz egy orvosnak. Vagy elég, ha kétféle paracetamol tartalmú gyógyszert szedsz egyszerre, mindkettőt a terápiás adagban!


1 2 3

Kommentek

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Kvithyll Frank, 2018. december 10.

Ön bármilyen pénzügyi nehézségben van? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Kvithyll Finance and...

Karácsonyi segítség

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés