Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Veszélyben a magas vérnyomású nagyivók

MTI, 2010. augusztus 25. - szerda 10:01
Címkék: alkohol, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A mértékletes alkoholfogyasztás védi az ereket, de akinek magas a vérnyomása és időnként vedeli a szeszt, annak életkilátásai igen rosszak. A tudományos megfigyelés Dél Koreából származik.


A rendszeres, de igen mérsékelt alkoholfogyasztás szívvédő hatású. Ezt sok, jól ellenőrzött megfigyelés igazolja és ezzel magyarázzák a sokat idézett francia paradoxon jelenséget is. Ennek az a lényege, hogy noha a franciák sok telített zsír esznek, vérzsírszintjük kedvezőtlenebb, mint számos környező országban. A helyi vörösbort kortyoló Frankhonban mégis sokkal kevesebben halnak meg koszorúér-betegségben, mint több más európai országban.

A nagyivás szokása is sokfelé elterjedt, sőt az újabb statisztikák szerint világszerte mind gyakoribb. Egyelőre nincs egységes meghatározása, de legtöbbször az amerikai definíciót használják. Eszerint nagy ivászat az, ha férfiember két órán belül öt vagy több, átlagos italt tölt magába, a nők esetében az adag négy vagy több ital.photos.com

A legtöbb nagyivó Európában a statisztikák szerint Dániában található, ahol a 15-16 éves fiatalemberek hatvan százaléka tartozik ide, a legkevesebb Törökországban, ahol legfeljebb tizenöt százalék. Úgy tűnik, hogy Dél-Korea területén ez komoly társadalmi gond, mert az ott dolgozó kutatók Dzse Vung Szull vezetésével két évtizeden át figyelték hatezer-egyszáz férfi és nő egészségi állapotának alakulását.

A vizsgálati alanyok a mezőgazdaságban dolgoztak, átlagos életkoruk 55 év volt. Saját bevallása alapján a férfiak tizenöt százaléka volt nagyivó, három százalék pedig a súlyos alkoholista kategóriába tartozott. Önbevallás szerint a nők közül egy százaléknál kevesebb ivott ilyen mennyiségben alkoholt.

A kutatók a szakirodalomban sok, egyedi leírást, megfigyelést találtak, de ilyen, hosszú időre kiterjedő vizsgálatot nem leltek, ahol a nagyivás és a szív- és érrendszeri betegségek közötti, lehetséges összefüggést tanulmányozták volna. Azokhoz képest, akiknek a vérnyomása normál értéken volt és nem is ittak, a magas vérnyomású alkoholisták szív- és érrendszeri halálozása háromszorosára nőtt. Ha alkalmanként hatnál több italt fogyasztottak, a halálozás esélye négyszeresre emelkedett. Ha ivászat közben tizenkét ital, vagy még több volt az adag, a halálozás kockázata tizenkétszeresnek bizonyult.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza