Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tilos lesz szeszes italt árusítani Moszkvában éjszaka

MTI, 2010. augusztus 18. - szerda 15:51
Címkék: alkohol, tiltás, Moszkva
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Betiltják a szeszes italok éjszakai árusítását a moszkvai hatóságok szeptembertől - jelentette az Interfax hírügynökség szerdán az orosz főváros önkormányzatának közlésére hivatkozva.


A rendelkezés értelmében a tizenöt százaléknál több alkoholt tartalmazó italokat tilos lesz árusítani este 22 órától délelőtt 10 óráig. Ez ugyanakkor nem vonatkozik az éttermekre, azok továbbra is kínálhatnak majd alkoholos italokat nyitvatartási idejükben. Az intézkedés várható hatása legalábbis kétséges, mivel minden hasonló korábbi rendelkezés nyomán kialakultak azok a csatornák, ahol bármikor vodkához lehetett jutni.

A nyilatkozó önkormányzati tisztségviselő elmondta, hogy az eddig érvényes rendelkezés szerint este 23 órától reggel 8 óráig volt tilos szeszes italt árusítani, de a jogszabályban szerepelt, hogy a közigazgatási körzet prefektúrája engedélyezheti az éjjel-nappali szeszárusítást, most viszont ez kimaradt, s így nem lesznek kivételek. A moszkvai területen (a fővárost körülölelő megyében) már május 2. óta tilos este 21 órától reggel 11 óráig italokat árusítani. A kormány még márciusban bejelentette, hogy hasonló, országos hatályú rendeletet szándékozik az állami duma elé terjeszteni.

mti
A házi vodkafőzés felvirágzásától tartanak Oroszországban

Alkoholfogyasztásban Oroszország világelső; a statisztikák szerint egy felnőttre évi 14,5 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiség jut. Az alkoholizmus az első a halálokok között, ha figyelembe veszik a túlzott alkoholizálás okozta megbetegedéseket is, s évente mintegy hétszázezer ember halálát okozza közvetlenül alkoholmérgezés vagy kotyvasztott italok fogyasztása. Mindez hatalmas gazdasági károkat okoz. A szakértők szerint emellett az ivászatok jelentősen növelik az öngyilkosságok, bűncselekmények, szívinfarktusok és autóbalesetek számát.

A lapok a kormány márciusban bejelentett terveiről akkor azt írták, hogy egy ilyen tilalom senkit nem tart vissza, aki inni akar: ez egyértelmű mindenki számára, aki tudja, hol él. Oroszországban ugyanis kivétel nélkül minden tilalmat megkerülnek. A korábbi hasonló korlátozások nem vezettek semmire, s a nehezebben megkerülhető megoldások - mint a jegyrendszer bevezetése - csak a feketepiac felvirágzását hozták. A legális bolti eladás helyét átvették a taxisok, meg az ügyeskedő öregasszonyok, felvirágzott a fekete szeszfőzés, és megnőtt a mérgezések száma. Ráadásul ha a melós tudja, hogy este 21 óra után már nem kap italt, megveszi ebédidőben, és rögtön meg is issza. Egy ilyen rendelkezésnek legfeljebb annyi hatása lehet, hogy sokan lusták lesznek éjszaka a vodka keresésére indulni - vélték a lapok.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza