Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A tíz leggyakoribb átverés

Munkatársunktól, 2010. augusztus 12. - csütörtök 14:31
Címkék: átverés, tolvaj, lista
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A trükkös tolvajok elegánsan dolgoznak, mint a bűvészek, elterelik az áldozatuk figyelmét, és huss: volt pénz, nincs pénz. Íme az utóbbi időben alkalmazott tíz leggyakoribb trükk, hogy más már ne dőljön be nekik.


1. Tollat és papírt kérős trükk

Ki tudna ellenállni egy udvarias kérésnek, hiszen egy darabka papír csekélység, és a tollat is mindjárt visszaadja. A lopott pénzt már ritkábban.

Levelet szeretne írni az egyik szomszédnak, ezért tollat és papírt kér! Ezzel csengetett be két ismeretlen nő egy szolnoki idős nőhöz. Közben kihasználták a sértett figyelmetlenségét és a lakásából arany ékszereket, valamint egy elektromos vércukorszintmérő készüléket zsákmányoltak. A 77 éves sértett kára 705.000 forint.

2. A pénzváltós - vizet kérős trükk

Már adja is a húszezrest a kezünkbe, csak vissza kellene adni belőle. És közben úgy megszomjazott...

Az ismeretlen férfi azt mondta 86 éves szolnoki áldozatának, hogy tartozik a fiának, azt hozta, de csak 20.000 forintos van nála. A tettes kifigyelte honnan veszi elő megtakarított pénzét a hajlott korú asszony az összeg felváltásához, kért egy pohár vizet amivel elterelte figyelmét, ezalatt lopta el a 230.000 forintot tartalmazó borítékot, amivel futva távozott.


Csak fel kellene váltani...

3. Felírnák a bankjegy számát - pénzellenőrzős trükk

Ugyan mi meglepő van abban, hogy egy az utcáról betérő ember ellenőrizni akarja a bankjegyeink sorszámát?

Tiszatenyőn két férfi bement egy lakóház kapuján, egészen a ház bejáratáig jutottak, mikor szembe találkoztak a házigazdával. Azt mondták, nyugdíjkiegészítést hoztak, de cserébe kérnének egy 10.000 forintost, hogy felírják a számát. A ház asszonya bement a szobába és elővette a pénzkazettát, amiben a készpénzüket tartották, melyet az elkövetők megpróbáltak kitépni kezéből, de az akciójuk nem sikerült, így üres kézzel fogták menekülőre. Hasonló eset történt Jászapátin is. Hivatali személynek adták ki magukat, hogy az asszony beengedje őket. Készpénzt kértek a sértettől, hogy annak számát fel tudják jegyezni. Az asszony jóhiszeműen segített, de a tolvajok közben ellopták otthon tartott készpénzét.

4. A klasszikus villanyórás trükk

Ez a trükk talán egyidős az elektromosság felfedezésével, mégis működik. Elég, ha azt mondja, az áramszolgáltatótól jött, hát beengedjük.

Jászberényben villanyóra leolvasónak adta ki magát egy ismeretlen, így az idős jóhiszemű sértett beengedte házába. A tolvaj szétnézett a lakásban, majd az asztalon hagyott 80.000 Ft készpénzzel távozott.

5. Használt tévét veszek trükk

Szinte minden háztartásban akad használaton kívüli tévékészülék, amitől szívesen szabadulnánk. Attól nem, viszont a pénzünktől szívesen megszabadít a trükkös tolvaj.

Szajolban tévé vásárlás ürügyén jutott be egy ismeretlen egy idős férfihez. Ügyesen elterelte a bácsi figyelmét, majd a konyhában elhelyezett autós táskájából több százezer forintnyi készpénzzel távozott.


Felírnám a sorszámukat...

6. Többszörösen kombinált, villanyórás - pénzváltós - tyúkot vennék trükk

Amikor a trükkös csalók összedolgoznak és egyszerre több trükköt is bevetnek, az szinte védhetetlen. Már ha beengedtük őket.

Egy idős házaspár lakásán először egy ismeretlen férfi csengetett, aki az egyik áramszolgáltató emberének adta ki magát. Azt állította, hogy a villanyórát jött ellenőrizni. A házigazdák jóhiszeműen beengedték portájukra az ismeretlent, aki egyből a villanyóra szimulált ellenőrzésének kezdett. Nem sokkal ezután egy ismeretlen férfi érkezett, aki azt mondta, hogy a házaspár fiának hozott készpénzt, de csak nagyobb címletű bankjegy van nála, ezért adjanak vissza belőle. Amíg az ál villanyóra-leolvasó kint maradt a kapcsolószekrénynél, az újabb látogató bement a sértett feleségével, ahol ügyesen kifigyelte, honnan veszi elő a megtakarított pénzüket az asszony. Ekkor ismét megszólalt a csengő és egy harmadik férfi érkezett, aki az udvaron eladó tyúkok után érdeklődött, de a nemleges válasz után a tartozást meghozó férfival egyszerre távozott. Az első látogató ekkor még ott volt, és egy mondvacsinált ürüggyel a kiskonyhához kísértette magát az idős házaspárral, majd nemsokára ő is távozott.

Ez a nagy mozgolódás gyanút keltett a háziakban, ezért miután távoztak a vendégek, bementek a házba és ellenőrizni akarták a pénzük meglétét. Ekkor vették észre, hogy a pénzkazetta, amiben több százezer forintos megtakarításuk volt, eltűnt.

7. "Itt az unoka beszél" trükk

- Én vagyok az nagyi! Nem ismersz meg? Ez az egyik legpofátlanabb trükk.

Egy újszászi idős asszonyt szabadított meg nyolcszázezer forintjától egy ismeretlen személy. A trükkös tolvaj telefonon hívta fel áldozatát, és az unokájának adta ki magát. Elmondta, hogy közlekedési balesetet szenvedett és pénzre lenne szüksége. A kicsalt pénzért ezt követően egy ismeretlen férfi érkezett taxival, aki átvette egy borítékban az összeget és elhajtott. A 79 éves néni másnap találkozott unokájával, ekkor derült ki a bűncselekmény.

8. A szeretetszolgálattól hoztam segélyt - trükk

Egy köztiszteletben álló szeretetszolgálatra hivatkozni mindig hálás dolog a trükkös tolvaj számára.

Egy délután ismeretlen személy jelent meg egy első emeleti, karcagi lakásban, mert — mint mondta - segélyt hozott a Máltai Szeretetszolgálattól. Az ismeretlen előbb leült beszélgetni 83 éves áldozatával, majd elterelte az idős asszony figyelmét azzal, hogy elkérte személyes adatait, végül megszabadította pénztárcájától. Az elkövető nem tétlenkedett, az abban lévő bankkártyával és PIN kóddal még aznap az első útjába eső ATM-ből 100.000 forintot vett fel. Későbbi próbálkozásai azonban nem jártak sikerrel.

9. Vízdíj beszedő trükk

A villanyórás trükk kevés kreativitást felmutató változata

Az elkövető egy 90 éves karcagi asszony házánál jelent meg és vízdíj beszedőként mutatkozott be. Bejutott a házba, majd ott kihasználta a sértett figyelmetlenségét és az asztalról ellopta 50 ezer forintot tartalmazó táskáját.

10. Nyugdíj támogatás hoztam, de ellenőriznem kell a bankjegyeket - trükk

Ki nem szeretne a kevéske nyugdíja mellé még egy kis plusz támogatást kapni? Milyen kár, hogy ezek is inkább visznek, mint hoznak.

Egy ismeretlen személy nyugdíj támogatás ürügyén jutott be a minap egy 79 éves helybeli lakos házába Karcagon. Odabent elővett egy nyugdíjszelvényhez hasonló iratot, és úgy tett, mint aki ellenőrzi a sértett bankjegyeinek sorszámát is. Közben azonban kihasználta az idős ember figyelmetlenségét, és négyszázhúszezer forintjával távozott.

Forrás: Szoljon.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Sambala, 2010. szeptember 09. - csütörtök 16:41

Itt az a gáz, hogy az idősek évekig (gyakran évtizedekig) spórolják a pénzt. De az ügynökök is előszeretettel utaznak a figyelmetlenebb idősökre. Megoldás? Talán ha folyószámlán tartják a pénzt és a valódi villanyóra leolvasót sem engedik be. Túl nagy baj nem lehet.

zolesz, 2010. szeptember 07. - kedd 02:02

Hogy ezek a mai kisnyugdíjasok dekurvagazdagok... Hihetetlen... Én azt hittem ha valaki így kirabol egy nyugdíjast, akkor boldogan távozhata sértett mind az 1100 forintjával...

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza