Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyre vékonyabbak a pelenkák

MTI, 2010. augusztus 09. - hétfő 12:41
Címkék: pelenka, fejlesztés, környezetvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jelentéktelennek tűnő fehér por könnyíti meg a kisbabák és szüleik életét: a pelenkába rejtett por nedvesség hatására húsz másodperc alatt zselészerű anyaggá alakul, magába zárva a nemkívánatos folyadékot.


Az új technikának, az úgynevezett szuperabszorbernek köszönhető, hogy teljesítménycsökkenés nélkül is egyre vékonyabbak lehetnek az eldobható pelenkák. És mivel a száraz babapopsik iránti igény és a hatékony pelenkák piaca nem csökken, az ezzel foglalkozó vállalkozások folyamatosan új fejlesztéseken törik a fejüket.

A ludwigshafeni BASF vegyipari vállalat laborjában a pelenkákat részeikre szedik és teszteknek vetik alá, hogy megvizsgálják, milyen gyakran és mennyi folyadékot képesek felvenni, illetve mekkora nyomás alatt képesek teljesíteni a "feladatukat". Carola Richter, a BASF higiéniai termékekért felelős részlegének munkatársa szerint "a szuperabszorber nélkül semmi sem működne a pelenkákban". A cég a szuperabszorber előállításával foglalkozik, saját bevallásuk szerint harminc százalékban uralják a pelenkapiacot.

mti
Ma már csupán harmincöt grammot nyomnak az eldobható pelenkák

Minél vékonyabb a pelenka, annál erősebbnek kell lennie a nedvszívó erőnek - hangzik a legfontosabb szabály. A mai pelenkák pedig egyre csak vékonyodnak: míg a nyolcvanas években nyolcvan grammot, ma már csupán harmincöt grammot nyomnak. A Procter & Gamble amerikai vállalat pedig a napokban készül piacra dobni legújabb termékét, amely további húsz százalékkal könnyebb, mint elődje. Az új technikának köszönhetően anélkül hagyható el az eddig szükséges cellulózréteg, hogy csökkenne a termék nedvszívó ereje - fejtette ki a vállalkozás szóvivője.

A vékony, a mozgás szabadságát biztosító pelenkákból azonban nemcsak az örökmozgó gyerekek, hanem a környezet is profitál. A vékony pelenkák megsemmisítése ugyanis a környezetnek kevesebb megterhelést, a vállalkozások számára pedig alacsonyabb szállítási költségeket jelent. Az eldobható pelenkáknál azonban továbbra is kihagyhatatlan nyersanyag a kőolaj, hiszen egyrészt a műanyag részek, másrészt maga a szuperabszorber előállításához is szükséges: tizenkét gramm porhoz öt gramm kőolaj szükséges. Mivel azonban a Föld kőolajkészletei is végesek, a kutatók már elkezdték az alternatív nyersanyagok utáni kutatást.

Achim Grefenstein, az RKW német vállalat kutatásért és fejlesztésért felelős kutatója szerint a jövőben lehetséges, hogy a fontos alapanyagnak számító polietilént a jövőben nem kőolajból, hanem bioetanolból fogják előállítani.

"Egy biztos: a pelenkák piaca folyamatosan növekszik" - mondta el Carola Richter. Fontos felvevőpiac lehet a jövőben Kína, ahol egyelőre nem olyan elterjedt az eldobható pelenkák használata, mint Európában. Ugyanakkor világszerte növekszik az idős emberek száma és így az inkontinencia kezelését szolgáló termékek iránti igény is. A BASF adatai szerint az előállított szuperabszorber tizenöt százalékát ez utóbbi termékek előállításához használják fel.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza