Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Második invázióra készülnek a kullancsok

Munkatársunktól, 2010. augusztus 09. - hétfő 11:41
Címkék: kullancs, betegség, védekezés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A gyermektáborokból hazatérőkben egyre több a kullancs. A kullancs több súlyos betegséget is terjeszthet. Ezek egyike a Lyme-kór, illetve az agyhártya-, agyvelőgyulladás.


"Rengeteg kullancsot szedtek ki a helyszínen is gyerekekből, de miután otthon átvizsgáltuk őket, még mi is találtunk" - mesélte egy szülő, miután lánya egy olyan táborból érkezett haza, amit a Mecsekben tartottak. Noha Baranya megye nem tartozik az ország legfertőzöttebb részei közé, a helyzet itt sem jó. Az elmúlt években többször is kedvezett az időjárás a vérszívóknak, a májusi-júniusi esős idő miatt megnőtt a növényzet is, ami jó búvóhelyet is jelent a kullancsoknak.

A kullancs több súlyos betegséget is terjeszthet. Ezek egyike a Lyme-kór, amelyről már sokan hallottak. Dr. Péterfi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főorvosa elmondta, ebben az esetben kokárdaszerű bőrpír keletkezik a csípés helyén, ízületi fájdalmak léphetnek fel, de akár idegrendszeri tünetek, fejfájás is lehet, a láz viszont ritkább. A főorvostól elárulta:, ezzel a betegséggel idén nem találkoznak a klinikai központban sűrűbben, mint tavaly - viszont a bakteriális eredetű kórt akár a háziorvosok is kezelhetik, így a beteg nem biztos, hogy hozzájuk kerül.

Lényegesen több viszont a kullancs-enkefalitisz, azaz az agyhártya-, agyvelőgyulladás miatt ellátásra szoruló beteg a pécsi egészségügyben. Itt tipikus jel a láz, a fejfájás, idegrendszeri tünetek, de hányás, még akár izombénulás is előfordulhat. Péterfi Zoltán hangsúlyozta, a tüneteket fontos a betegség súlyosságához mérten komolyan venni, s mihamarabb orvoshoz fordulni.

Az agyhártyagyulladás ellen védőoltás is létezik, a szakemberek szerint érdemes is élni ezzel a lehetőséggel - megelőzendő a komolyabb bajt. A Lyme-kór ellen azonban nincs megelőző injekció, viszont - lévén baktérium okozta - antibiotikummal hatékonyan kezelhető. Persze ehhez is fel kell keresni a doktort. Az eddigi tapasztalatok szerint egyébként július végén, augusztus elején kezdődik a kullancsok újabb inváziója, azaz még sok ember találkozhat a kellemetlen vérszívókkal.

Amire érdemes vigyázni túrázáskor, kiránduláskor

Kerüljük azokat a helyeket, amelyeket a kullancsok kedvelnek, ilyenek az árnyékos bozótok, az állatok járta legelők. Pihenéshez mindig terítsünk a földre pokrócot. Ajánlatos a nadrágszárat a zokniba, az inget, pólót pedig a nadrágba tűrni, hogy ne tudjon se bejutni, sem belül felmászni a kullancs. A galléros, hosszú ujjú ingek biztonságosabbak, állítják a szakemberek.

Gyerekeknek különösen érdemes fehér vászonsapkát viselniük, amely megakadályozza a kullancs behatolását, s így könnyebben észre is vesszük a vérszívókat. A kullancsriasztó kenőcs, spré is fontos lehet, ám nem árt tudni, hogy óvó hatásuk csak két-három óráig tart általában. A kirándulás végén az egész testünket vizsgáljuk át, sőt még a levetett ruhákat is nézzük meg.

Forrás: BAMA

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

dr_pharma, 2011. március 25. - péntek 18:52

Sok hasznos infó a kullancsokról, kullancsbetegségekről: http://www.kullancsvedelem.hu/ Kullancstérkép: http://www.kullancsvedelem.hu/kullancsterkep/kullancsterkep/

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza