Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ártalmas adalékok a műanyagokban

MTI, 2010. augusztus 06. - péntek 15:01
Címkék: műanyag, vizsgálat, flatát
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tizenhét bevizsgált műanyagtermék közül többen talált az egészségre káros, konkrétan ftalát adalékanyagokat a Levegő Munkacsoport - mondta Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa.


A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a tizenhét bevizsgált termékből hétben találtak 0,1 tömegszázalék felett ftalátokat. A flatát szerepel az unió REACH (2007 óta érvényben lévő vegyianyag rendelet) különös aggodalomra okot adó anyagok listáján, ezért a cégeknek információt kellett volna adniuk az anyag jelenlétéről a termékben.

A ftalát fejlődő gyermekek és terhes nők, illetve magzataik számára rendkívül veszélyes szer. A nemzőképességet befolyásolja negatívan, korai pubertást okoz, csökkenti a serdülő fiúk tesztonteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, illetve "elnőiesít" - fogalmazott a környezetkémikus.

A Levegő Munkacsoport által nyilvánosságra hozott lista szerint ftalátból készült ötvenöt százalékban a 4 Társ Kft. által forgalmazott, bevizsgált "dildo sunshine" elnevezésű szexjáték - egy műpénisz -, amely használójának éppen intim testrészével érintkezik.

-
Nemzőképességet befolyásoló szert találtak egy műpéniszben is

A Tescóban megvásárolható CH KÁ gyermekpapucs (szandál 533964022000) tizenhat százalékban tartalmazza a veszélyes vegyületcsoportot, a Media Marktban kapható, HIME NV 14/WH hálózatú, másfél méteres hosszabbító elosztó és egy HAMA 56204 fülhallgató (HK-204) 8,9 és 7,9 százalékban, a Rossman üzletekben vásárolható állatfigurás rózsaszín piperetáska pedig 0,28 százalékban. Ugyanez a piperetáska az SVHC ftalátok mellett tartalmaz a Levegő Munkacsoport szerint veszélyesnek minősített más ftalátokat is, tizenöt százalékban. Az utóbbi vegyületcsoport megtalálható egy tescós, illetve a Gála Kereskedelmi Zrt. által forgalmazott viaszosvászon terítőben, továbbá huszonhét százalékban a Pelikan radírban, amelyet Euro Store Kft.  árusít.

A Levegő Munkacsoport négy anyagot vizsgált a REACH listán szereplő harmincöt anyagból. A szervezet a vizsgálatok eredményeit jelzi az egészségügyi hatóság felé. A környezetvédő szervezet rámutat: a REACH megengedte a cégeknek, hogy káros vegyi anyagokat tartalmazó termékek a boltok polcain maradhassanak. A szabályozás szerint ráadásul a veszélyes vegyületeket a címkén sem kell feltüntetni, ám a cégek 45 napon belül kötelesek válaszolni arra, hogy termékeikben vannak-e a REACH szerinti különös aggodalomra okot adó anyagok.

Azaz, ha egy termékük a tömegéhez viszonyítva több mint 0,1 százalékos arányban tartalmaz az egészséget súlyosan veszélyeztető kemikáliát, arról tájékoztatniuk kell bármely érdeklődőt. A Levegő Munkacsoport több száz ilyen információkérő levelet küldött hazai bevásárlóközpontoknak, gyártóknak. A sajtótájékoztatón elhangzott: eleinte nem érkeztek válaszok, az elmúlt időszakban azonban már a cégek több, mint fele válaszolt, de egyikük sem jelezte, hogy lenne kockázatos anyag a termékeiben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Luca, 2010. augusztus 06. - péntek 20:47

Az élelmiszerekkel szándékosan mérgezők sem kapnak büntetést. Azt a cukrászt, akinek az ócska édességeitől 6 ember meghalt (4 éve) és 400-an megbetegedtek, a bíróság felmentette !!! Kérdezem én, az ő esetében ki volt a hibás? A szalmonella? Akkor állítsuk a szalmonellát a bíróság elé, de végre lakoljon meg valaki! Mondjuk, ha a bíró jó édes anyja pusztult volna el a krémestől, ő sem mentette volna fel a cukrászharácsolót. Az én olvasatomban a radírban található mérgező anyag kevésbé veszélyes, mint a pirospaprikában az ólom...

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza