Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Aggodalmak a klónozott marha spermája körül

MTI, 2010. augusztus 04. - szerda 12:01
Címkék: GMO, Anglia,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Klónozott marha utódainak húsa került brit élelmiszerboltok polcára - erősítették meg a brit hatóságok. A gyanú szerint a hús pitébe vagy hamburgerbe került.


Az élelmiszerbiztonságért felelős Food Standard Agency (FSA) közölte: az amerikai vérvonalból származó két bikát 2009-ben, illetve 2010-ben levágták, húsukat értékesítették, el is fogyasztották. A gyanú szerint a hús pitébe vagy hamburgerbe került, és Skóciában adták el.

Nagy-Britanniában mindeddig az FSA és a tejipar képviselői is hevesen tagadták, hogy klónozott állatok, vagy leszármazottaik húsa vagy teje került volna a boltok polcaira. Az élelmiszerfelügyelet jelenleg érvényben lévő szabályai szerint tilos ilyen állatoktól származó termékek árusítása. A vonatkozó szabályok betartása a gyakorlatban ugyanakkor nem ellenőrizhető, mivel Nagy-Britanniában lehetőség van bikák spermiumának behozatalára. A szigetországba évente több millió adag állati sperma érkezik, és a mezőgazdasági minisztérium nem ellenőrzi, hogy ezek klónozott állatoktól származnak-e vagy sem. Az unió vélekedése szerint "lehetséges", hogy a brit üzletekben ezernyi tej- és hústermék származik ilyen állatoktól.

Szakértők szerint nincs arra szolgáló bizonyíték, hogy a klónozott jószágok húsa vagy teje káros lenne az emberek egészségére, de állatvédők hangoztatják: a klónozási eljárás káros az állatokra és rövidebb élettartamú utódokat eredményez, emellett etikailag is kétségeket vet fel.

Nagy-Britanniában a napokban a The New York Times című amerikai lap cikke nyomán merült fel a gyanú, hogy klónozott állatoktól vagy utódaiktól származó tej- és hústermékek kerültek forgalomba. Az NYT cikkében egy farmer azt állította, hogy a szabályok megkerülésével klónozott tehén utódjának tejét adta el, bár ebben az ügyben még nem sikerült bizonyítékokat találni. A tejipar azonban "biztosra veszi", hogy nem került a polcokra ilyen tej.

Az Egyesült Államok illetékes hatósága 2008-ban kijelentette: a klónozott állatoktól származó hús és tej biztonsággal fogyasztható az emberek számára. Az Európai Parlament a múlt hónapban javaslatot fogadott el az ilyen termékek tiltásáról, de ez még nem jogszabályi érvényű, szeptemberben tovább tárgyalják.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza