Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Alapvető élelmiszerek drágulhatnak

MTI, 2010. augusztus 03. - kedd 12:21
Címkék: kenyér, liszt, drágulás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Agrár Európa Tanácsadó Kft. üzletág-igazgatója szerint ismét a gerjesztett hangulatkeltés emeli magasba a világpiaci búzaárat, ami továbbgyűrűzve alapvető élelmiszereket drágíthat.


Fórián Zoltán elmondta: a csökkenő termés-előrejelzésekre alapozott spekuláció a gabonapiacon az aszály és az áradások hírére indult el újra. Például Oroszország a szárazságra hivatkozva egyre kisebb termésbecsléseket ad ki, miközben egyértelműen exportérdekelt. Kazahsztán, Ukrajna és az unió északi térségei is hasonló helyzetről számoltak be, miközben például az Egyesült Államokban nagyon jók a terméskilátások - emlékeztetett az elemző.

Fórián Zoltán kiemelte: a gabonapiacon referenciának számító chicagói árutőzsdén a búza ára július hónapban harminc százalékkal ugrott meg, és azóta tovább nő. A spekuláció elindult, és nem látni hol lesz a vége. Megjegyezte, hogy történt már ilyesmi máskor is, a kialakult helyzetből várhatóan csak igen szűk befektetői réteg fog profitálni.


Megugranak a pékek és egyéb lisztfelhasználók költségei is

A magyar piacon is az előzetes vélemények és a nemzetközi hangulat mozgatják az árakat. A termés mennyiségéről és minőségéről szóló híreket mindenki érdekei szerint kommentálja, aminek eredője áremelkedés. Ez pedig egyértelműen át fog gyűrűzni a terméklánc többi szintjére is - hívta fel a figyelmet az üzletág-igazgató.

Kifejtette: a takarmánygyártók már elkezdték emelni az árakat. Emiatt emelkedni fog az állattartók költsége, és kénytelenek lesznek továbbhárítani belőle, amennyit csak tudnak. Újra bebizonyosodik majd, hogy a saját takarmánytermeléssel rendelkezőknek van leginkább esélyük a versenyképes állattartásra.

A malomipar is egyre nehezebb helyzetbe kerül, mivel forráshiánya miatt nem tud optimális időben alapanyagot beszerezni, így ki van téve a piaci hatásoknak. Emiatt a liszt ára is emelkedni fog. Megugranak a pékek és egyéb lisztfelhasználók költségei is. Az, hogy ebből mennyit tudnak vevőik felé érvényesíteni, mint már annyiszor, most is az érdekérvényesítő képességek élelmiszerláncon belüli hatalmas különbségeinek kérdéséhez vezet - hangsúlyozta Fórián Zoltán.

Az elemző szerint a világpiaci árhullám tetejét nehéz megjósolni, azt viszont nem, hogy sokkal rövidebb lesz, mint a 2007-2008-as hullámhegy. A spekulációs tőke mindig visszatér sikerei helyére, ennek bizonyítéka a mostani piaci helyzet is. Nagyon könnyű ugyanis hiányérzetet kelteni, és akár néhány héten belül lefölözni a hisztéria hatását - mondta. Bár sokszor, sokan felvetették, hogy szabályokkal kellene a mezőgazdasági tömegcikkpiacokon folyó spekulációt visszaszorítani - legutóbb talán a francia elnök tett ilyen irányú kijelentéseket -, a gyakorlatban ez nem kivitelezhető - mondta.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

eberti, 2010. augusztus 14. - szombat 10:15

semmi meglepi.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza