Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Környezetszennyezők a villanyautók is

MTI, 2010. augusztus 03. - kedd 10:51
Címkék: közlekedés, elektromos autó, környezetvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A villanymotorral hajtott gépkocsik környezetszennyezése kisebb ugyan, de nem sokkal mard el a benzinnel vagy gázolajjal működő autókétól - derül ki egy terhelésindexből, amelyet a svájci Protoscar cég és a Daimler konszern dolgozott ki.


Az internetre is föltett Optiresource programból az érdeklődő néhány kattintással megtudhatja, hogy az egyes meghajtási típusok - benzinmotor, dízelmotor, üzemanyagcella, bioüzemanyag, PB-gáz, hibrid, villanymotor - mekkora energiafelhasználással és mekkora károsanyag-kibocsátással járnak.

A program kidolgozói a járművek energiafogyasztását benzin-egyenértékre (liter/100 kilométer) átszámolva adják meg, az emissziót pedig gramm/kilométerben. A számítások alapjául minden kategóriában egy-egy tipikus kompakt autót vettek, mintegy 95 lóerős teljesítménnyel és a legkorszerűbb motorral, illetve akkumulátorral. Az unió államaira jellemző áram-előállítási index azt mutatja, hogy a hálózatba táplált áram ötvenhat százaléka fosszilis energiahordozók - szén és szénhidrogének - elégetéséből, mintegy tizennyolc százaléka megújuló forrásokból származik, a fennmaradó hányadot pedig atomerőművek állítják elő.

mti
Közel húsz százalék az atomenergia aránya az unióban

Ebből kiindulva kiderül, hogy egy korszerű lítium-ion teleppel ellátott villanyautó szén-dioxid-kibocsátása kibocsátása 87 gramm megtett kilométerenként. Ez ugyan jóval alatta marad a hasonló kategóriába tartozó dízel- vagy benzinmotoros autók emissziójának (156, illetve 162 gramm), ám azt mutatja, hogy szemfényvesztés "emissziómentes villanyautókról" beszélni - írta a Die Welt.

A tézisből csupán annyi igaz, hogy az elektromos autók menet közben nem pöfékelnek szén-dioxidot a légkörbe. Ám ez csak a fél igazság. Környezetvédelmi szakemberek már régóta sürgetik, hogy a villanymotorral meghajtott gépjárművek emissziójának kiszámításakor az "energiaforrástól az autó kerekéig terjedő út" elvet alkalmazzák; ezt veszi tekintetbe az Optiresource program is. Ez az út pedig hosszú és veszteséges: az erőművek, a távvezetékek, a töltőberendezések és az akkumulátorok ugyanis csak egy részét képesek hasznosítani az eredeti energiamennyiségnek, a többi pedig elvész, és szén-dioxidként kerül a Föld légkörébe.

A német-svájci programot kommentálva a Greenpeace környezetvédő szervezet ismételten rámutatott: csak az az elektromobil nevezhető környezetbarátnak, amely kizárólag megújuló energiaforrásokból nyeri az áramot.

A program a www.daimler.com/go/optiresource címen található.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Monda László, 2010. augusztus 04. - szerda 02:22

Ez a kep azert igencsak mashogy fog festeni amikor a nuklearis energia lesz uralkodo es utana a megujulok.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza