Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem kell már a lakáshitel

MTI, 2010. július 29. - csütörtök 09:01
Címkék: hitel, bank,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A tavalyi optimista jóslatok ellenére ez év tavaszára sem éledt újra a hazai lakáshitel-piac. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint 2010 első öt hónapjában mindössze 93,2 milliárd forintnyi új hitelt vettek fel a hazai háztartások, ez harminchat százalékkal elmarad a 2009 hasonló időszakában regisztrált mennyiségtől - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság.


A cikk szerint még nagyobb az elmaradás a csúcsévnek számító 2008-hoz képest: akkor januártól májusig több mint háromszázharmincmilliárdnyi lakáshitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, amelyeknek az idei mennyiség kevesebb, mint a harmada.


Az új lakáskölcsönöknek már majdnem felét forint alapon vették fel

A szabályozói környezet változása - a devizaalapú jelzáloghitelek eltűnése, a szigorú feltételekhez kötött támogatott konstrukciók -, illetve a forintalapú hitelek terjedése ugyanakkor megtette a hatását az új hitelek devizanem szerinti összetételére.

Az első öt hónap adatait figyelembe véve ugyanis az új lakáskölcsönöknek már majdnem felét forint-, közel negyven százalékát pedig euróalapon nyújtották, a svájcifrank-alapú hitelek részesedése pedig már alig haladta meg a tíz százalékot. 2008 első öt hónapjában még több mint nyolcvan százalékot képviseltek a frank-, és alig több mint tíz százalékot a forintalapú kölcsönök.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

M. Zoltán, 2010. augusztus 07. - szombat 01:04

Kedves Juhász Ferencné! "...hogyha visszafizeti egyben a hitelét, annak a felét elengedik..." - akkor olyan kamatot számoltak föl, amellyel a bank rosszul járt (még az inflációt sem fedezte, nemhogy haszon lett volna rajta), és ettől lehetett "megszabadulni". Ezzel is a kölcsönző járt jól, mert további folyamatos veszteség helyett egyösszegben kapott vissza pénzt. Manapság már piaci kamatokat számolnak föl, ezt _nem éri meg_ visszafizettetni az adóssal (mert akkor elesik a nyereségtől). Ezért van az, hogy az 'előtörlesztés' esetén sok-sok százaléknyi plusz pénzt kell fizetni (az adós ezzel "kárpótolja" a bankot az elmaradt haszonért). Remélem, így már érthető a dolog...

Táncsics Mihályné, 2010. augusztus 06. - péntek 23:43

Azt szeretném tudni hogy ha valaki önhibáján kívül eladósodott miért teszik BÁR-listára és mindenféle késedelmi kamatot számolnak fel pedig ha részletfizetési kedvezményt kaphatna jól járna a BANK is és az adós is mert tudná fizetni.

Juhász Ferencné, 2010. augusztus 06. - péntek 09:36

Szegény bankok, nagyon kell Őket sajnálni. Hivatkoznak erre-arra, emelnek mindenféle meglévő hitelt a magas egekig. De kérdem Én, ha a hiteleket ilyen mértékben emelik, akkor a bent lévő lekötött betéteket miért csökkentik. Ezen is, azon is Ők nyerekednek. Miért nem adnak az adósoknak olyan lehetőséget, mint az 1980-90-es években volt (pontosan nem tudom melyik évben, de mi is igénybe vettük annak idején) hogyha visszafizeti egyben a hitelét, annak a felét elengedik. Szerintem ezzel ismét jól járnának ugy a bankok, mint az adósok, hiszen a tiz körmükkel is előkaparnák azt a pénzt ami hiányzik, sikerülne megmenteni egzisztenciájukat, és a bankok is a pénzükhöz jutnának. Akkor lehetett, most miért nem, illetve akkor miért lehetett? Elgondolkoztak már ezen?

Matus László, 2010. augusztus 05. - csütörtök 07:52

Nem is csoda, hogy senkinek nem kell a bankok hitele.Mihelyt felvetted és elköltötted ki vagy szolgáltatva nekik. Azt csinálnak és úgy emelnek ahogy akarnak és te semmit nem tehetsz, mivel a pénz már nincs meg, a lakás a vételi áron plusz pár millió kamat és egyéb díj már nem eladható, vagy ha mégis akkor sem azért vetted, hogy eladd, hanem azért, hogy tudjál lakni valahol.Persze a PSZÁF nagy okossága, hogy ha nem tetszik a módosítás akkor elállhatsz a szerződéstől, de akkor meg vissza kellene fizetni a már elköltött pénzt, de könyörgöm miből???? Szóval mindösszesen ennyit tudott kiizzadni a hatóság!!!A deviza hitel még mindig olcsóbb mint a Forint /tegnap volt a TV-ben / de biztos vagyok benne, hogy ha elég sok embert csőbe húztak akkor a Forint kamatát is emelni fogják.Én 44 éves vagyok. Először 21 évesen húzott csőbe a nagy magyar állam amikor a fix 3%-os lakásépítési kölcsönömet 36%-ra emelte és akkor sem izgatta a jó zsíros miniszter urakat, hogy 15 évig zsíros kenyeret ettem , majd most emelkedett a törlesztőrészletem 70.000-ről 105.000-re ,plusz mindennek az árát emelték szép lassan a duplájára. Szóval amit a gyermekeimnek hangoztatok szinte naponta:1. kölcsönt ne vegyél fel, mert amint megkaptad a szemét bank kezében vagy és lenyúzza a bőrödet. 2. gyereket ne vállalj csak ha nyertél a lottón / nekünk három van még mielőtt valaki gyerekellenesnek nevezne/, mert több gyerek nagyobb lakás,több rezsi és ez miatt elszegényedsz, és mert az állam zsíros miniszterei évente változtatják a szabályokat a gyerek meg 18 évi kötelezettség amit egy szabályváltoztatás után nem biztos, hogy tudsz vállalni és akkor mi lesz?

lk, 2010. július 29. - csütörtök 15:24

Ez is sok amit felvettek!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza